Więcej usług dla biznesu w Trójmieście

Komplementarna oferta Trójmiasta czyni z aglomeracji atrakcyjne miejsce zarówno do rozwoju biznesu, jak również do życia. Dostrzegają to firmy sektora usług biznesowych, których każdego roku przybywa, jak również pracownicy, którzy nad morze coraz chętniej się relokują. O tych m.in. zagadnieniach dyskutować będą liczni przedstawiciele środowiska BPO/SSC w Polsce, którzy w dniu 25 stycznia udział wezmą w konferencji The BSS Forum i gali Outsourcing Stars odbywających się w Gdyni.

Dlaczego Trójmiasto?

Według danych Invest in Pomerania tylko od 2011 roku w Trójmieście wystartowało ponad 60 nowych projektów w ramach sektora nowoczesnych usług dla biznesu, które łącznie stworzyły blisko 11 tysięcy nowych miejsc pracy. Obecnie firmy z tej branży zatrudniają łącznie ponad 21 tys. osób. W samym 2017 roku odnotowano 6 nowych projektów, a inwestorzy (Swarovski, Marine Harvest, Ricoh, Arrow, In4mo, Benetel) deklarowali na etapie wejścia stworzenie blisko półtora tysiąca nowych miejsc pracy.

Trójmiasto jest obecnie 4. rynkiem usług dla biznesu w Polsce pod względem zatrudnienia, choć jeszcze 6 lat temu, jako aglomeracja zajmowaliśmy miejsca 6-7. Dzięki wysokiej dynamice wzrostu sektora w Polsce oraz konsekwentnemu budowaniu silnej pozycji Trójmiasta na inwestycyjnej mapie udało się ten dystans częściowo nadrobić. Dzisiaj ekonomiczna marka aglomeracji, jak również jej liczne atuty związane z jakością życia pozwalają przyciągać zarówno nowych inwestorów, jak i pracowników z innych regionów

Wojciech Tyborowski, dyrektor Invest in Pomerania

Wyjątkowa komplementarność oferty Trójmiasta czyni z aglomeracji zarówno doskonałe miejsce do rozwijania biznesu, jak również do życia i rozwoju. Sami inwestorzy dostrzegają,  że specjalistów czy managerów znacznie łatwiej zachęcić ofertą pracy związaną z relokacją nad morze, niż do wielu innych miast regionalnych w Polsce. W dobie coraz większej konkurencji o pracowników ma to niebagatelne znaczenie.

Biurowy boom

Obok dostępności kadry, firmy do rozwoju potrzebują przestrzeni. Obecna podaż nowoczesnej powierzchni biurowej w Trójmieście wynosi blisko 700 tys. mkw. i dynamicznie rośnie. Warto przy tym podkreślić dobre nastroje panujące na rynku, co potwierdzają kolejne planowane inwestycje, jak również poziom najmu. Pod koniec ub. roku firma doradcza Cresa w swoim raporcie „Occupier Economics: Rynek biurowy w Trójmieście III kw. 2017” informowała o rekordowej absorpcji powierzchni biurowej. W pierwszych trzech kwartałach 2017 roku wynik był blisko 60% wyższy od średniej wartości z ostatnich 5 lat.

Rynek biurowy w Trójmieście cechuje nie tylko duża dynamika wzrostu, ale także wysoka jakość oferowanej powierzchni, rzadko spotykana w innych regionach. Spora część wynajętej w ubiegłym roku powierzchni biurowej wynikała z ekspansji obecnych już tutaj podmiotów. Oddany do użytku pół roku temu budynek Argon wynajęty jest już w blisko 60%, głównie przez firmy, które relokowały się w ramach Trójmiasta lub okolic. Na rynku pojawiają się też nowi inwestorzy, co sprawia, że podejmujemy decyzje o rozpoczęciu kolejnych projektów budowlanych

Marcin Piątkowski, dyrektor ds. komercjalizacji w firmie Torus

W ubiegłym roku firma Torus wystartowała z kolejnymi inwestycjami. Rozpoczęto budowę ostatniego, czwartego etapu kompleksu ALCHEMIA, budynku NEON, w którym powierzchnia biur wyniesie 33,7 tys. mkw., a także dwuetapowej inwestycji OFFICYNA z docelową powierzchnią ok. 10 tys. mkw. Rynek trójmiejski, który już dzisiaj uznawany jest za dojrzały, cieszy się też coraz większym zainteresowaniem inwestorów instytucjonalnych. Planowane na 2020 rok przekroczenie granicy podaży miliona metrów kwadratowych powierzchni biurowej może jeszcze bardziej wzmocnić tę pozycję.

Rock Your Business w Trójmieście

Rock Your Business – pod takim hasłem odbędzie się 25 stycznia w Gdyni druga edycja konferencji The BSS Forum, a po niej równie wyczekiwana przez branżę, wieczorna Gala Outsourcing Stars. Są to wydarzenia wyjątkowe dla całego sektora nowoczesnych usług biznesowych w Polsce, które z jednej strony zamykają i podsumowują miniony rok, a z drugiej otwierają nowy.

The BSS Forum to przestrzeń dzielenia się wiedzą i nawiązywania cennych relacji. Będziemy analizować trendy i wyzwania, nakreślać możliwe ścieżki rozwoju dla wielu organizacji działających w sektorze usług biznesowych albo z nim współpracujących. Z kolei na wieczornej Gali, która jest także finałem konkursu Outsourcing Stars, nagrodzimy najszybciej rozwijające się firmy z tej branży oraz instytucje z ich otoczenia biznesowego

Wiktor Doktór, prezes Fundacji Pro Progressio będącej organizatorem wydarzeń

Lokalizacja tegorocznych edycji tych wydarzeń w Gdyni nie jest przypadkowa. Trójmiasto to widoczne miejsce na polskiej mapie centrów operacyjnych sektora BPO/SSC. Co roku inwestują tu nowe podmioty będące częścią międzynarodowych organizacji, które, jak pokazują dane, z powodzeniem rozwijają swoją działalność. Organizatorem wydarzeń jest Fundacja Pro Progressio, a jednym z głównych sponsorów firma deweloperska TORUS.

BEST MANAGERS po raz trzeci

22 marca w budynku Argon odbyło się trzecie spotkanie z cyklu warsztatów pozwalających rozwijać kluczowe kompetencje managerskie. BEST MANAGERS przyciągnęło tym razem 17 osób reprezentujących różnorodne środowisko firm i pełniących różne funkcje w organizacjach. Tematem spotkania był Feedback, czyli jak w 5 krokach oswoić krytykę i wzmocnić to, co dobre.