Torus polubił platynę

Certyfikat LEED na najwyższym poziomie, Platinum, uzyskał właśnie budynek Argon. Dla całego kompleksu Alchemia i dewelopera obiektu, firmy Torus, jest to już trzecia „platyna”. W końcowej ocenie budynek uzyskał 88 punktów, co plasuje go na V miejscu w kraju, na równi z kilkoma innymi projektami.

Mimo, że od lat operujemy na tym samym systemie i tych samych kryteriach, każdy proces certyfikacji jest dużym wyzwaniem, wymaga ogromnego zaangażowania wielu działów i osób. Tym większa jest satysfakcja z osiągniętego wyniku. Wszystkie dotychczasowe budynki Alchemii mają certyfikat LEED na poziomie Platinum, a precertyfikowany na tym samym poziomie jest już Neon, powstający, ostatni etap kompleksu

Edyta Korycka, dyrektor działu planowania inwestycji w firmie Torus

argon_alchemia_hol_wejsciowy.jpg

LEED w wydaniu Argonu

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) to restrykcyjny, amerykański system oceny wysokowydajnych budynków. Argon, podobnie jak wcześniejsze etapy, został zaprojektowany pod kątem certyfikacji. Dzięki temu budynek gwarantuje najwyższy poziom rozwiązań technologicznych i funkcjonalnych, wyznaczając standardy architektury biurowej nie tylko na trójmiejskim, ale też ogólnopolskim rynku. Trzeci etap Alchemii wprowadza dodatkową jakość poprzez parter w całości dedykowany ogólnodostępnym usługom i towarzyszącym im przestrzeniom publicznym. To również przyjazne środowisko pracy, promujące aktywny tryb życia m.in. poprzez dostęp do sąsiedniego centrum rekreacyjno-sportowego. Na wysokości inwestycji wykonane zostały nowe ścieżki rowerowe. Rowerzyści mają zapewnione zaplecze socjalne, szatnie oraz dużą liczbę stojaków na rowery. Dodatkowym atutem wpływającym na certyfikację były wybudowane we wcześniejszych etapach Alchemii zatoki autobusowe oraz wyjście z peronu Szybkiej Kolei Miejskiej (bezpośrednio na teren inwestycji). Wszystkie materiały zastosowane wewnątrz budynku mają określoną w normie LEED zawartość LZO. Dodatkowo dzięki zwiększonej wydajności wentylacji mechanicznej oraz specjalnym filtrom, jakość powietrza we wnętrzach jest dużo wyższa niż wymagają tego polskie przepisy. W pomieszczeniach gromadzących większą ilość osób zastosowano czujniki CO2. Istnieje możliwość kontroli temperatury w swoim otoczeniu przez pracownika, także możliwość otwarcia okna. Zaprojektowane instalacje pozwalają łącznie na 45% zmniejszenie zużycia wody do celów niekonsumpcyjnych. Hydro oszczędne wyposażenie toalet czy pisuarów pozwala także na zmniejszenie zużycia wody pitnej o co najmniej 50%. Fasada budynku zapewnia wysoki poziom ochrony przed utratą energii cieplnej dzięki użyciu materiałów o wysokich parametrach termicznych oraz specjalnie zaprojektowanej konstrukcji profili aluminiowych i akcesoriów. Zastosowano liczne energooszczędne rozwiązania: energooszczędne oprawy oświetleniowe, czujniki obecności, wydajne urządzenia i instalacje budynkowe czy system HVAC. Dzięki systemowi BMS oraz zainstalowaniu liczników oraz podliczników możliwe jest monitorowanie na bieżąco zużycia różnych mediów oraz wyłapywanie „źródeł” większego zużycia prądu, wody czy ciepła. W trakcie trwania budowy został wdrożony plan erozji i sedymentacji, który zapobiegał rozprzestrzenianiu się zanieczyszczeń na sąsiednie działki oraz plan zarządzania jakością powietrza podczas prac budowlanych. Segregacja odpadami budowlanymi pozwoliła na ponowne wykorzystanie ponad 75% odpadów.

argon_alchemia_z_lotu_ptaka.jpg

Officyna di Vinegre w Argonie

Część usługowo-handlowa budynku Argon zyskała kolejnego najemcę. Ofertę gastronomiczną dopełni Officyna di Vinegre, oferując zdrową, świeżą kuchnię przez cały dzień. Lokal otwarty zostanie na początku kwietnia 2018 roku i działać będzie na powierzchni blisko 300 mkw.