Biurowa wizytówka Gdańska oficjalnie otwarta

Blisko 350 osób reprezentujących branżę nieruchomości, najemców, lokalne władze samorządowe i instytucje otoczenia biznesu wzięło udział w oficjalnym otwarciu budynku Argon, III etapu gdańskiej Alchemii. Impreza, która odbyła się na 7 piętrze biurowca obfitowała w atrakcje kulinarne, artystyczne i muzyczne. Podczas wieczoru ogłoszono również rozpoczęcie budowy NEONU, ostatniego etapu kompleksu.

Rynek biurowy w Trójmieście, tak jak i w innych dużych aglomeracjach w Polsce, dynamicznie rośnie. Bardzo się cieszę, że jako lokalny deweloper komercyjny od samego początku mamy duży udział w jego rozwoju. Razem z budynkiem Argon dostarczyliśmy na rynek już ponad 100 tys. mkw. powierzchni, stworzyliśmy więc ponad 20% rynku biurowego w Gdańsku. Co szczególnie dla nas, jako lokalnego dewelopera ważne, nie są to tylko kolejne metry powierzchni, ale przede wszystkim wysokiej jakości, zaawansowane technologicznie budynki, które przez wiele dekad służyć będą rozwojowi biznesu w Trójmieście

Sławomir Gajewski, prezes spółki Torus, dewelopera Alchemii

grand_opening_of_argon_01.jpg

Fisz koncertowo w Argonie

Inwestycje biurowe są nieodłącznym elementem współczesnej tkanki miejskiej, czego dosłownie doświadczyć mogli goście przybyli do Gdańska na Grand Opening of Argon. Torus, deweloper kompleksu postanowił bowiem „wpuścić” do budynku sporo elementów charakterystycznych dla miejskiego krajobrazu. Strefa staromiejska, nawiązanie do charakterystycznych elementów Gdańska (z okazji wydarzenia w budynku powstał nawet mural), w końcu przestrzeń parkowa, wielkomiejska, industrialna i restauracyjna – wypełniły przestrzeń 7 piętra Argonu. Część oficjalną wydarzenia poprowadził Wiktor Doktór, prezes fundacji Pro Progressio wspierającej rozwój sektora usług dla biznesu w Polsce. W kolejnej odsłonie wieczoru, podczas Live Cooking Experience uczestnicy wydarzenia odkrywali wyjątkowe smaki morza. Nieco później, w strefie wielkomiejskiej odbył się artystyczny performance z udziałem tancerek oraz „człowieka-flagi”. Głównym punktem wieczoru był występ zespołu Fisz Emade Tworzywo, który w biurowej przestrzeni dał wyjątkowy koncert. Po nim rozpoczęła się równie ważna część nieoficjalna.

grand_opening_of_argon_02.jpg

Prawdziwa gwiazda wieczoru

Argon jest najbardziej prestiżowo ulokowanym budynkiem Alchemii, przy skrzyżowaniu al. Grunwaldzkiej (głównej arterii Trójmiasta) z ul. Kołobrzeską. Ma on 14 kondygnacji naziemnych i kształt litery H, a jego łączna powierzchnia do wynajęcia to blisko 38 tys. mkw., z czego na biura przypada ok. 36 tys. mkw.. Według najnowszych danych firmy doradczej Jones Lang LaSalle aktualna podaż nowoczesnej powierzchni biurowej w Trójmieście wynosi 681,5 tys. mkw., z czego Argon dostarczył aż 5%. Warto dodać, że na Gdańsk przypada tutaj ponad 501 tys. mkw. (czyli ok. 74%). Wyjątkowa pod względem oferty na trójmiejskim rynku jest powierzchnia typowej kondygnacji biurowej Argonu wynosząca aż 3 tys. mkw. oraz wysokość pomieszczeń biurowych wynosząca 3 m. Na biurowiec ten postawiły już takie firmy, jak Lufthansa Systems Poland, Luxoft, Grupa Wirtualna Polska, ING Bank Śląski oraz Damen Engineering Gdańsk. Swoje biuro do Argonu przeniosła również firma Torus.

Obecnie ponad połowa budynku jest już wynajęta. Widzimy duże zainteresowanie obiektem, w kolejnych tygodniach potwierdzimy kolejnych najemców

Marcin Piątkowski, dyrektor ds. komercjalizacji w firmie Torus

grand_opening_of_argon_03.jpg

Parter budynku przeznaczony jest na działalność usługowo-handlową. Na łącznej powierzchni blisko 1700 mkw. funkcjonować będzie docelowo 11 różnych podmiotów, w tym aż 9 gastronomicznych. Będą to zarówno popularne marki (m.in. Starbucks, Subway, Gorąco Polecam Nowakowski), jak i autorskie koncepty (m.in. Sugoi Sushi, Alchemia Wina, ENJOY food&life). Ofertę uzupełnią punkt handlowy i placówka banku. Oficjalnemu otwarciu budynku towarzyszyło uruchomienie iluminacji. Na Argonie zamontowane zostały listwy ledowe, które umożliwiają efektowne oświetlenie go w formie różnego rodzaju animacji lub napisów, podkreślając po zmroku wyjątkowość tego obiektu. Szczególnie wyeksponowany jest narożnik budynku – charakterystyczna „latarnia”. Pomiędzy III i planowanym, IV etapem Alchemii powstanie pieszy pasaż usługowo-handlowy, w którym znajdą się też elementy małej architektury. Warto podkreślić, że oddanie budynku Argon do użytku nastąpiło z dwumiesięcznym przyspieszeniem względem pierwotnym założeń.

grand_opening_of_argon_05.jpg

Neon, ostatni pierwiastek Alchemii

Neon to kolejny i ostatni już pierwiastek kompleksu, który wieńczyć będzie „alchemiczne” dzieło. Rzut powierzchni biurowej Neonu, podobnie jak w przypadku Argonu ma kształt litery H, jednak na każdej kondygnacji funkcjonować będą 2 oddzielne trzony. Pozwoli to na ulokowanie na każdym piętrze biurowym nawet 8 najemców. Architektonicznie elewacja budynku będzie klamrą kompozycyjną łączącą elementy Alchemii I („krawaty” z kolorowej siatki i słupy od strony al. Grunwaldzkiej) oraz Alchemii III, czyli Argonu (okładzina elewacyjna w części przyziemia na kondygnacjach 0,1,2 – kształtki ceramiczne). Wraz z budynkiem Neon dostarczone zostanie  na rynek łącznie ok. 35 400 mkw. powierzchni najmu, z czego biura to ok. 33 700 mkw., a część usługowo-handlowa zlokalizowana na parterze ok. 1 430 mkw. Powierzchnia typowej kondygnacji biurowej wyniesie ok. 3 040 mkw., jednak w ofercie będą też małe moduły (od 300 mkw.). Inwestycja przewiduje powstanie 322 miejsc parkingowych dla samochodów zlokalizowanych w większości w budynku (na poziomach -2, -1, +1, +2), ponadto znajdzie się w nim 325 miejsc parkingowych dla rowerów. Planowane jest rozszerzenie oferty usługowo-handlowej dostępnej w ramach kompleksu, w tym kolejne lokale gastronomiczne oraz przedszkole o powierzchni powyżej 400 mkw. Budowa IV etapu Alchemii formalnie już się rozpoczęła. Planowany termin oddania budynku do użytku to wrzesień 2019 roku.

wizualizacja_neon_czwarty_etap_alchemii_widok_od_strony_skm.jpg

Nippon Seiki rozwija skrzydła w Gdańsku

Spółka Nippon Seiki (Europe) BV, będąca częścią jednego z wiodących na świecie dostawców w branży motoryzacyjnej, przenosi swoje lokalne biuro do budynku Argon w kompleksie Alchemia. Zajmie ono powierzchnię blisko 800 mkw. i zapewnić ma komfortowe warunki dla dalszego, dynamicznego rozwoju firmy w Gdańsku.
Ocean Network Express (ONE) rozwija centrum w Gdańsku

Japoński operator kontenerowy Ocean Network Express otworzył w Gdańsku Centralne Centrum Serwisowe. Nowe biuro o powierzchni blisko 1,5 tys. mkw. mieści się w budynku Argon w kompleksie Alchemia i pracuje w nim już 120 osób. W transakcji najmu pośredniczyła firma doradcza Cushman & Wakefield.
Alchemia po włosku

W budynku Argon w Gdańsku otwarto restaurację Pizza Pasta & Basta oferującą dania kuchni włoskiej. Jest to kolejny koncept gastronomiczny spółki Dobry Hotel funkcjonujący w Alchemii. Dopełnia on szeroką ofertę kulinarną kompleksu, którą tworzy już kilkanaście różnych lokali.