Ostatni kamień węgielny pod Alchemią

5 kwietnia wmurowano kamień węgielny pod budynek Neon, ostatni etap kompleksu biznesowego Alchemia powstającego w Gdańsku. Budynek stanowi architektoniczne i funkcjonalne dopełnienie inwestycji realizowanej przez firmę Torus od 2011 roku. Dostarczy na rynek ponad 35 tys. mkw. powierzchni najmu, w tym blisko 33,5 tys. mkw. z przeznaczeniem na biura.

Budynek o nazwie Neon, pod który położyliśmy kamień węgielny, będzie domknięciem niezwykłej inwestycji, jaką jest Alchemia. Tą uroczystość można traktować, jak uruchomienie źródła energii potrzebnej do budowy całego budynku. Jestem pewna, że tej energii nam nie zabraknie, bo wszyscy mamy mocne przekonanie, że tworzymy coś potrzebnego ludziom i naszemu miastu, a jednocześnie ładnego. Dla mnie każda kolejna tego typu uroczystość firmy Torus jest źródłem wzruszeń, ale też ogromnej satysfakcji. Wyrażam też przy tej okazji podziw dla wszystkich osób, które tworzą te wspaniałe i niezwykle skomplikowane budynki. Serdecznie dziękuję za zaangażowanie i życzę satysfakcji z udziału w tej niezwykłej, twórczej pracy

powiedziała Małgorzata Dobrowolska, właścicielka firmy Torus.

DOR_8616.jpg

Ostatni pierwiastek

Neon będzie zwieńczeniem „alchemicznego” dzieła Torusa. Rzut powierzchni biurowej budynku, podobnie jak w przypadku Argonu (III etap) ma kształt litery H, jednak na każdej kondygnacji funkcjonować będą 2 oddzielne trzony. Architektonicznie elewacja budynku będzie klamrą kompozycyjną łączącą elementy Alchemii I oraz Alchemii III. Wraz z budynkiem Neon dostarczone zostanie na rynek blisko 33,5 tys. mkw. powierzchni biurowej oraz nieco ponad 1,5 tys. mkw. powierzchni usługowo-handlowej zlokalizowanej na parterze. Powierzchnia typowej kondygnacji biurowej wyniesie ponad 3 tys. mkw., jednak w ofercie będą też mniejsze moduły (od 300 mkw.). Inwestycja przewiduje powstanie 317 miejsc parkingowych dla samochodów zlokalizowanych w większości w budynku (na poziomach -2, -1, +1, +2). Ponadto znajdą się w nim 334 miejsca parkingowe dla rowerów i pełna infrastruktura sanitarna dla rowerzystów. Planowane jest rozszerzenie oferty usługowo-handlowej dostępnej w ramach kompleksu, w tym kolejne lokale gastronomiczne oraz przedszkole. Zakładany termin oddania budynku do użytku to przełom III i IV kwartału 2019 roku.

DOR_8621.jpg

W Alchemii staraliśmy się nie tylko wykorzystać doświadczenia zebrane podczas realizacji wcześniejszych inwestycji, zwłaszcza Arkońska Business Park, ale też pójść krok dalej w patrzeniu na budynki komercyjne w mieście i przestrzeń biurową. Konsekwentnie, od samego początku stawiamy na jakość, która przyciąga wymagających najemców i inwestorów, a także różnorodne, ogólnodostępne funkcje towarzyszące, tworzące miejski charakter kompleksu. Neon stanowi dopełnienie tego wieloetapowego projektu, urzeczywistnienie wizji, która jeszcze w 2011 roku wielu wydawała się zbyt odważna na realia polskiego rynku biurowego

powiedział Sławomir Gajewski, prezes spółki Torus.

DOR_8699.jpg

Alchemia na finiszu

Alchemia wyznaczyła standardy jakościowe i funkcjonalne nie tylko na trójmiejskim rynku, ale też krajowym. W ramach kolejnych etapów inwestycji na trójmiejski rynek dostarczana jest najwyższej klasy powierzchnia biurowa oraz szereg ogólnodostępnych usług towarzyszących, co czyni obiekt elementem tkanki miejskiej, otwartym dla wszystkich. W ramach I etapu powstało m.in. największe w Trójmieście centrum rekreacyjno-sportowe z basenami, saunami, salą fitness, siłownią i halą sportową. Z obiektów tych korzystają zarówno pracownicy najemców Alchemii, jak również mieszkańcy Gdańska, także szkoły czy zawodowi sportowcy. II etap Alchemii, także łączący funkcje biurowe z usługowymi, otrzymał prestiżową nagrodę podczas EUROBUILD AWARDS 2015, najbardziej prestiżowego konkursu branży nieruchomości komercyjnych w kraju. Inwestycja zwyciężyła w kategorii Nowy Biurowiec Roku w Polsce, pokonując 18 innych projektów. Wyróżnikiem III etapu Alchemii jest z kolei szeroka oferta lokali gastronomicznych, które wraz realizowanym obecnie budynkiem Neon, stworzą pieszy pasaż usługowo-handlowy z elementami małej architektury. Najemcami Alchemii są głównie międzynarodowe firmy, m.in. State Street Bank Polska, Lufthansa Systems Poland, Kemira, ale także dobrze znane polskie marki, m.in. Gdańskie Wydawnictwo Oświatowe, Grupa Wirtualna Polska, również Torus (deweloper obiektu). Alchemia wpisuje się w szeroki kontekst rewitalizacji terenu (powstała w dużej mierze na miejscu byłych zakładów Chemia). Wszystkie budynki kompleksu certyfikowane są w amerykańskim systemie oceny wysokowydajnych inwestycji LEED na najwyższym poziomie, Platinum. Oznacza to, że spełniają najwyższe standardy jakościowe, uwzględniają aspekty środowiskowe oraz zdrowotne (w odniesieniu do ich bezpośrednich użytkowników).

wizualizacja_Neon, czwarty etap Alchemii_widok od strony SKM.jpg

Projektantem całego kompleksu Alchemia jest pracownia APA Wojciechowski z  Warszawy. Za przeprowadzanie procesu LEED odpowiada  Architects&Consultants / AVA Agnes Vorbrodt&Associates.

Neon_Alchemia.png
wizualizacja_Neon, czwarty etap Alchemii_widok z lotu ptaka.jpg

Argon z pozwoleniem na użytkowanie

Firma Torus otrzymała pozwolenie na użytkowanie budynku Argon, trzeciego etapu kompleksu biznesowego Alchemia w Gdańsku. Pierwsi najemcy wprowadzą się do swoich nowych biur już na początku września.