Argon z pozwoleniem na użytkowanie

Firma Torus otrzymała pozwolenie na użytkowanie budynku Argon, trzeciego etapu kompleksu biznesowego Alchemia w Gdańsku. Pierwsi najemcy wprowadzą się do swoich nowych biur już na początku września.

Biuro na czas!

Argon, trzeci etap Alchemii jest najbardziej prestiżowo ulokowanym budynkiem kompleksu, przy skrzyżowaniu al. Grunwaldzkiej (głównej arterii Trójmiasta) z ul. Kołobrzeską. Ma on 14 kondygnacji nadziemnych i kształt litery H, a jego łączna powierzchnia do wynajęcia to blisko 38 tys. mkw., z czego na biura przypada ok. 36 tys. mkw.. Wyjątkowa pod względem oferty na trójmiejskim rynku jest powierzchnia typowej kondygnacji biurowej wynosząca aż 3 tys. mkw oraz wysokość pomieszczeń biurowych wynosząca 3 m. W Argonie swoje biura będą miały takie firmy, jak Lufthansa Systems Poland, Luxoft, Grupa Wirtualna Polska, ING Bank Śląski oraz Damen Engineering Gdańsk.

Obecnie skomercjalizowanych jest już ponad 50% powierzchni najmu. W finalnej fazie są negocjacje z kilkoma kolejnymi najemcami

Marcin Piątkowski, dyr. ds. komercjalizacji w firmie Torus.

kompleks_biznesowy_alchemia_gdansk_czerwiec_2017.jpg

Swoje biuro do Argonu przenosi również firma Torus. Pierwsi najemcy wprowadzą się na swoje powierzchnie już na początku września. Parter budynku przeznaczony jest na działalność usługowo-handlową. Na łącznej powierzchni blisko 1700 mkw. funkcjonować będzie 11 różnych podmiotów, w tym aż 9 gastronomicznych. Będą to zarówno popularne marki (m.in. Starbucks, Gorąco Polecam Nowakowski), jak i autorskie koncepty (m.in. Sugoi Sushi, Alchemia Wina, ENJOY food&life). Uzupełnieniem oferty będą punkt handlowy i placówka banku. Cały proces inwestycyjny udało się przeprowadzić bardzo sprawnie, a oddanie budynku do użytku nastąpiło z dwumiesięcznym przyspieszeniem względem pierwotnym założeń.

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom naszych najemców biurowych udało nam się przyspieszyć cały proces inwestycyjny. Było to możliwe dzięki ogromnemu zaangażowaniu osób nadzorujących prace, jak również firm podwykonawczych

Marcin Piątkowski z firmy Torus

Wyróżnikiem Argonu jest charakterystyczna „latarnia” – efektownie podświetlony narożnik budynku. Pomiędzy III i planowanym, IV etapem Alchemii powstanie pieszy pasaż usługowo-handlowy, w którym znajdą się też elementy małej architektury.

alchemia_gdansk_wizualizacja_iii_etapu_peron.jpg

Damen Engineering Gdańsk przenosi siedzibę do Argonu

Spółka Damen Engineering Gdańsk, będąca częścią międzynarodowej grupy stoczniowej Damen z siedzibą w Holandii, przenosi swoją siedzibę do Alchemii. Na swoje potrzeby wynajęła ponad 1700 mkw. na 11 piętrze budynku Argon, powstającym w ramach trzeciego etapu kompleksu. Umowa z deweloperem podpisana została na 5 lat.