Argon z pozwoleniem na użytkowanie

Firma Torus otrzymała pozwolenie na użytkowanie budynku Argon, trzeciego etapu kompleksu biznesowego Alchemia w Gdańsku. Pierwsi najemcy wprowadzą się do swoich nowych biur już na początku września.

Biuro na czas!

Argon, trzeci etap Alchemii jest najbardziej prestiżowo ulokowanym budynkiem kompleksu, przy skrzyżowaniu al. Grunwaldzkiej (głównej arterii Trójmiasta) z ul. Kołobrzeską. Ma on 14 kondygnacji nadziemnych i kształt litery H, a jego łączna powierzchnia do wynajęcia to blisko 38 tys. mkw., z czego na biura przypada ok. 36 tys. mkw.. Wyjątkowa pod względem oferty na trójmiejskim rynku jest powierzchnia typowej kondygnacji biurowej wynosząca aż 3 tys. mkw oraz wysokość pomieszczeń biurowych wynosząca 3 m. W Argonie swoje biura będą miały takie firmy, jak Lufthansa Systems Poland, Luxoft, Grupa Wirtualna Polska, ING Bank Śląski oraz Damen Engineering Gdańsk.

Obecnie skomercjalizowanych jest już ponad 50% powierzchni najmu. W finalnej fazie są negocjacje z kilkoma kolejnymi najemcami

Marcin Piątkowski, dyr. ds. komercjalizacji w firmie Torus.

kompleks_biznesowy_alchemia_gdansk_czerwiec_2017.jpg

Swoje biuro do Argonu przenosi również firma Torus. Pierwsi najemcy wprowadzą się na swoje powierzchnie już na początku września. Parter budynku przeznaczony jest na działalność usługowo-handlową. Na łącznej powierzchni blisko 1700 mkw. funkcjonować będzie 11 różnych podmiotów, w tym aż 9 gastronomicznych. Będą to zarówno popularne marki (m.in. Starbucks, Gorąco Polecam Nowakowski), jak i autorskie koncepty (m.in. Sugoi Sushi, Alchemia Wina, ENJOY food&life). Uzupełnieniem oferty będą punkt handlowy i placówka banku. Cały proces inwestycyjny udało się przeprowadzić bardzo sprawnie, a oddanie budynku do użytku nastąpiło z dwumiesięcznym przyspieszeniem względem pierwotnym założeń.

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom naszych najemców biurowych udało nam się przyspieszyć cały proces inwestycyjny. Było to możliwe dzięki ogromnemu zaangażowaniu osób nadzorujących prace, jak również firm podwykonawczych

Marcin Piątkowski z firmy Torus

Wyróżnikiem Argonu jest charakterystyczna „latarnia” – efektownie podświetlony narożnik budynku. Pomiędzy III i planowanym, IV etapem Alchemii powstanie pieszy pasaż usługowo-handlowy, w którym znajdą się też elementy małej architektury.

alchemia_gdansk_wizualizacja_iii_etapu_peron.jpg

Nippon Seiki rozwija skrzydła w Gdańsku

Spółka Nippon Seiki (Europe) BV, będąca częścią jednego z wiodących na świecie dostawców w branży motoryzacyjnej, przenosi swoje lokalne biuro do budynku Argon w kompleksie Alchemia. Zajmie ono powierzchnię blisko 800 mkw. i zapewnić ma komfortowe warunki dla dalszego, dynamicznego rozwoju firmy w Gdańsku.
Ocean Network Express (ONE) rozwija centrum w Gdańsku

Japoński operator kontenerowy Ocean Network Express otworzył w Gdańsku Centralne Centrum Serwisowe. Nowe biuro o powierzchni blisko 1,5 tys. mkw. mieści się w budynku Argon w kompleksie Alchemia i pracuje w nim już 120 osób. W transakcji najmu pośredniczyła firma doradcza Cushman & Wakefield.
Alchemia po włosku

W budynku Argon w Gdańsku otwarto restaurację Pizza Pasta & Basta oferującą dania kuchni włoskiej. Jest to kolejny koncept gastronomiczny spółki Dobry Hotel funkcjonujący w Alchemii. Dopełnia on szeroką ofertę kulinarną kompleksu, którą tworzy już kilkanaście różnych lokali.