Damen Engineering Gdańsk przenosi siedzibę do Argonu

Spółka Damen Engineering Gdańsk, będąca częścią międzynarodowej grupy stoczniowej Damen z siedzibą w Holandii, przenosi swoją siedzibę do Alchemii. Na swoje potrzeby wynajęła ponad 1700 mkw. na 11 piętrze budynku Argon, powstającym w ramach trzeciego etapu kompleksu. Umowa z deweloperem podpisana została na 5 lat.

Gdańsk sprzyja rozwojowi

Damen Engineering Gdańsk Sp. z o.o. rozpoczęła działalność 1 sierpnia 2013 roku. Firma wchodzi w skład międzynarodowej grupy stoczniowej Damen, której główna siedziba mieści się w holenderskim mieście Gorinchem i świadczy specjalistyczne usługi na jej potrzeby. Polska firma odpowiedzialna jest za opracowywanie projektów statków budowanych przez Damen na całym świecie. Obejmują one kilka grup produktów dostarczanych przez koncern, skupiając się na większych statkach typu offshore. Zespół składający się przede wszystkich z inżynierów okrętownictwa i mechaniki okrętowej, a także inżynierów elektryków, rozwija projekty dla istniejących typów jednostek, a także tworzy nowe koncepcje. Gdański zespół odpowiedzialny jest za przekształcenie projektu początkowego w kompletny i praktyczny pakiet inżynierski. Doświadczeni inżynierowie są również zaangażowani w fazę produkcji każdego statku i zapewniają odpowiednie wsparcie w razie potrzeby. W związku z rozwojem i planami dalszej ekspansji w najbliższych latach firma postanowiła przenieść swoją obecną siedzibę (z jednego z biurowców w Gdańsku) do budynku Argon w kompleksie Alchemia.

Jako specjalistyczne centrum kompetencyjne świadczące usługi na rzecz całej grupy stoczniowej Damen systematycznie rośniemy, stąd też większe potrzeby w zakresie powierzchni biurowej. W ciągu kilku najbliższych lat planujemy podwoić liczbę naszych pracowników w Gdańsku

Daria Cellary-Rataj z Damen Engineering Gdańsk.

Obecnie Damen Engineering Gdańsk zatrudnia 75 osób. Nowe biuro w Argonie pozwoli na stworzenie 150 komfortowych stanowisk pracy, zapewniając jednocześnie możliwość dalszego, elastycznego wzrostu w ramach budynku i kompleksu.

alchemia_wizualizacja_iii_etapu.jpg

Bardzo się cieszymy, że kolejna z lokalnych firm, działająca ponadto w bardzo ciekawej branży - stoczniowej, zdecydowała się przenieść siedzibę do Alchemii. Wierzymy, że nowa przestrzeń i stworzone tutaj warunki pracy sprzyjać będą dalszemu rozwojowi, także w aspekcie przyciągania najlepszych inżynierów

Marcin Piątkowski, dyr. ds. komercjalizacji w firmie Torus, będącej deweloperem Alchemii.

Pracownicy rozpoczną pracę w nowej siedzibie z początkiem 2018 roku.

Kolejna relokacja

Relokacje są wyraźnym trendem na trójmiejskim rynku biurowym. Oprócz Damen Engineering Gdańsk, swoje lokalne biura do Argonu przenoszą również Lufthansa Systems Poland (biuro o powierzchni blisko 5000 mkw.), Grupa Wirtualna Polska (blisko 2400 mkw.), a także ING bank Śląski (blisko 1000 mkw.).

W Trójmieście jest wiele firm, których potencjał rozwojowy pozwala, albo wręcz wymusza przeniesienie biura do nowoczesnego, dającego większe możliwości budynku. Rynek biurowy bardzo dynamicznie się rozwija, a dzisiejsza oferta jest nieporównywalnie większa, ciekawsza i o wyższym standardzie, niż jeszcze 10 czy nawet 5 lat temu. Będzie to owocować w najbliższym czasie kolejnymi relokacjami w obrębie regionu

Marcin Piątkowski z firmy Torus.

Argon, trzeci etap Alchemii jest najbardziej prestiżowo ulokowanym budynkiem kompleksu, przy skrzyżowaniu al. Grunwaldzkiej (głównej arterii Trójmiasta) z ul. Kołobrzeską. Posiada 14 kondygnacji nadziemnych i kształt litery H, a jego łączna powierzchnia do wynajęcia (GLA) to blisko 39 tys. mkw., przy powierzchni typowej kondygnacji biurowej aż 3000 mkw. W części parterowej budynku funkcjonować będzie 11 podmiotów usługowo-handlowych, w tym aż 9 gastronomicznych. Oddanie obiektu do użytku planowane jest na początek września 2017 roku.

Argon do usług

Cześć usługowo-handlowa trzeciego etapu kompleksu Alchemia w Gdańsku już niedługo zapełni się najemcami. Na parterze budynku Argon, na łącznej powierzchni blisko 1700 mkw. funkcjonować będzie 11 różnych podmiotów. Diametralnie zwiększy się oferta gastronomiczna całego kompleksu.