Alchemia z kawą

City Cafe, autorski koncept kawiarni inspirowany lokalem w Nowym Yorku otworzył się w gdańskiej Alchemii. Na potrzeby działalności wynajęta została powierzchnia 230 mkw. w części usługowej II etapu kompleksu.

Kawowe inspiracje

Inspiracją dla naszego lokalu jest pewna kawiarnia na Wall Street w Nowym Jorku, w której kilka lat temu miałem okazję bywać. Nie chodzi jednak o jedną z popularnych sieciówek, tylko autorską markę. Teraz w Gdańsku chcemy stworzyć miejsce przyjazne środowisku biznesowego i pracowniczemu, odpowiadające na jego potrzeby i gusta, atrakcyjne zarówno pod kątem oferty gastronomicznej, jak również zwyczajnego spędzania czasu w trakcie lub po pracy. Cel ten wspierać będą otwarte strefy konsumpcji, relaksu i coworkingu

Marek Pytelewski, który razem z żoną Jolantą prowadzi lokal.

W ofercie lokalu jest duży wybór różnorodnie przyrządzanych kaw, jak również herbat, deserów, sałatek czy przekąsek lunchowych. Niebawem uruchomiona zostanie specjalna oferta business brakefast (śniadań w lokalu i na wynos), cyklicznie będzie też przyrządzanie na miejscu sushi. Menu będzie w dużej mierze rotujące, aby ciągle zaskakiwać klientów. Przyrządzane na miejscu kawy powstają na bazie mieszanki z Południowej i Środkowej Ameryki, która dostarczana jest tuż po procesie palenia, aby miała jak najlepsze walory smakowe. Jak na międzynarodowe otoczenie przystało, w lokalu zawisły zegary wskazujące aktualny czas w Gdańsku, Londynie, Bombaju, Pekinie, Tokio i Bostonie.

city_cafe_06.jpg

Swoją różnorodnością i konceptem City Cafe doskonale wpisuje się w klimat Alchemii, wzbogacając jednocześnie ofertę usług towarzyszących w funkcjonującej już części kompleksu. Wraz z oddaniem do użytku kolejnego etapu kompleksu, budynku Argon, oferta gastronomiczna zostanie znacznie jeszcze rozszerzona. Wśród zakontraktowanych już najemców są znane polskie i zagraniczne marki

Marcin Piątkowski, dyrektor ds. komercjalizacji w firmie Torus.

city_cafe_01.jpg

Alchemia to wielofunkcyjny kompleks biznesowy powstający w Gdańsku, którego deweloperem jest firma Torus. Obecnie trwa budowa III etapu inwestycji, którego oddanie do użytku planowane jest na wrzesień 2017 roku.

city_cafe_04.jpg

ING rozgości się w Argonie

Do grona najemców trzeciego etapu kompleksu biznesowego Alchemia w Gdańsku dołączył ING Bank Śląski. W części usługowej budynku Argon, na powierzchni blisko 230 mkw. mieścić się będzie placówka banku, natomiast na 3 piętrze części biurowej, na powierzchni blisko 900 mkw., funkcjonować będzie regionalna siedziba z obsługą klientów biznesowych. W transakcji najemcę reprezentowała firma doradcza Cushman & Wakefield.