ING rozgości się w Argonie

ING rozgości się w Argonie

Do grona najemców trzeciego etapu kompleksu biznesowego Alchemia w Gdańsku dołączył ING Bank Śląski. W części usługowej budynku Argon, na powierzchni blisko 230 mkw. mieścić się będzie placówka banku, natomiast na 3 piętrze części biurowej, na powierzchni blisko 900 mkw., funkcjonować będzie regionalna siedziba z obsługą klientów biznesowych. W transakcji najemcę reprezentowała firma doradcza Cushman & Wakefield.

ING Bank Śląski jest jednym z największych banków w Polsce. Inspiruje klientów do podejmowania trafnych decyzji finansowych. Daje narzędzia, dzięki którym bankowość staje się przyjazna i transparentna. Oferuje pełen zakres usług i produktów finansowych dla klientów indywidualnych oraz podmiotów gospodarczych. Zapewnia wielokanałowy dostęp do kont osobistych i firmowych oraz posiada ogólnopolską sieć nowoczesnych placówek bankowych, które umożliwiają swobodne bankowanie w asyście doradców. W skład grupy kapitałowej ING Banku Śląskiego wchodzą również spółki świadczące usługi leasingowe oraz faktoringowe. Na swoje potrzeby bank wynajął łącznie blisko 1130 mkw. w budynku Argon, III etapie kompleksu biznesowego Alchemia w Gdańsku. Przeprowadzka do budynku planowana jest na wrzesień, niezwłocznie po oddaniu obiektu do użytku.

Bardzo się cieszymy, że kolejna globalnie znana firma dołączyła do grona najemców trzeciego etapu Alchemii. Jesteśmy przekonani, że standard wykończenia oraz jakość oferowanej powierzchni będą sprzyjać dalszemu rozwojowi działalności ING Banku Śląskiego na lokalnym rynku

Marcin Piątkowski, dyrektor ds. komercjalizacji w firmie Torus.

Oddanie szybciej, niż zakładano

Argon, trzeci etap Alchemii jest najbardziej prestiżowo ulokowanym budynkiem kompleksu, przy skrzyżowaniu al. Grunwaldzkiej (głównej arterii Trójmiasta) z ul. Kołobrzeską. Ma on 14 kondygnacji nadziemnych i kształt litery H, a jego łączna powierzchnia do wynajęcia (GLA) to blisko 39 tys. mkw., z czego na biura przypada ok. 36 tys. mkw. Wyjątkowa pod względem oferty na trójmiejskim rynku jest powierzchnia typowej kondygnacji biurowej wynosząca aż 3 tys. mkw. Pozwala ona najefektywniej wykorzystać dostępną przestrzeń i idealnie wpisuje się w zapotrzebowanie firm zatrudniających większą liczbę pracowników. W budynku zakontraktowanych jest obecnie 5 najemców biurowych oraz sześciu usługowych. Oddanie Argonu do użytku planowane jest na wrzesień 2017 roku, co oznacza dwumiesięczne przyspieszenie w realizacji inwestycji względem pierwotnych założeń.

Officyna z wiechą

8 listopada zawisła wiecha nad biurowcem Officyna powstającym w gdańskiej dzielnicy Wrzeszcz, wyznaczając symboliczne osiągnięcie stanu surowego inwestycji. Budynek dostarczy na rynek ponad 5 tys. mkw. powierzchni najmu, w tym blisko 4,2 tys. mkw. z przeznaczeniem na biu
Nippon Seiki rozwija skrzydła w Gdańsku

Spółka Nippon Seiki (Europe) BV, będąca częścią jednego z wiodących na świecie dostawców w branży motoryzacyjnej, przenosi swoje lokalne biuro do budynku Argon w kompleksie Alchemia. Zajmie ono powierzchnię blisko 800 mkw. i zapewnić ma komfortowe warunki dla dalszego, dynamicznego rozwoju firmy w Gdańsku.
Ocean Network Express (ONE) rozwija centrum w Gdańsku

Japoński operator kontenerowy Ocean Network Express otworzył w Gdańsku Centralne Centrum Serwisowe. Nowe biuro o powierzchni blisko 1,5 tys. mkw. mieści się w budynku Argon w kompleksie Alchemia i pracuje w nim już 120 osób. W transakcji najmu pośredniczyła firma doradcza Cushman & Wakefield.
Alchemia po włosku

W budynku Argon w Gdańsku otwarto restaurację Pizza Pasta & Basta oferującą dania kuchni włoskiej. Jest to kolejny koncept gastronomiczny spółki Dobry Hotel funkcjonujący w Alchemii. Dopełnia on szeroką ofertę kulinarną kompleksu, którą tworzy już kilkanaście różnych lokali.