Argon na ostatniej prostej

Budowa trzeciego etapu kompleksu biznesowego Alchemia wkroczyła w finalną fazę. Trwają prace wykończeniowe, a z elewacji zniknęło rusztowanie ukazując bryłę i charakterystyczny narożnik budynku. Oddanie obiektu do użytku planowane jest na wrzesień 2017 roku.

Planowany termin oddania budynku do użytku to niezmiennie wrzesień tego roku. Po blisko 19 miesiącach od rozpoczęcia budowy Argonu jesteśmy więc w terminie, a nawet nieznacznie wyprzedzamy zakładany harmonogram. Realizujemy obecnie szereg prac wykończeniowych, trwają testy instalacji, prowadzone są też zaawansowane prace aranżacyjne na powierzchniach pierwszych najemców

Marcin Frozyna, dyrektor ds. inwestycji w firmie Torus.

Ostatnie szlify kolejnego pierwiastka

Na budowie Argonu zakończyły się prace nad elewacją nadziemną. Do powieszenia pozostały jeszcze elementy ozdobne na poziomie parteru i pierwszego pietra, co nastąpi po zakończeniu prac drogowych na wysokości budynku (do końca czerwca). Na powierzchni blisko 19 tys. mkw. obejmującej przestrzeń biurową i usługową trwają zaawansowane prace aranżacyjne. Na kondygnacjach biurowych skończone są już główne instalacje (elektryka, HVAC, wod-kan) i rozpoczęły się prace stricte wykończeniowe. Poziom zaawansowania prac na powierzchniach garażowych i klatkach schodowych wynosi ponad 90%. Realizowane są już także pierwsze próby pożarowe, testy instalacji niskoprądowych, systemów bezpieczeństwa (dostępu i kamer) oraz BMS (Building Management System). Zakończył się etap projektów wykonawczych lokali usługowych.

alchemia_wizualizacja_iii_etapu.jpg

Najem przyspiesza

Argon, trzeci etap Alchemii jest najbardziej prestiżowo ulokowanym budynkiem kompleksu, przy skrzyżowaniu al. Grunwaldzkiej (głównej arterii Trójmiasta) z ul. Kołobrzeską. Ma on 14 kondygnacji nadziemnych i kształt litery H, a jego łączna powierzchnia do wynajęcia (GLA) to blisko 39 tys. mkw., z czego na biura przypada ok. 36 tys. mkw.. Wyjątkowa pod względem oferty na trójmiejskim rynku jest powierzchnia typowej kondygnacji biurowej wynosząca aż 3 tys. mkw.. Pozwala ona najefektywniej wykorzystać dostępną przestrzeń i idealnie wpisuje się w zapotrzebowanie firm zatrudniających większą liczbę pracowników. W budynku zakontraktowanych jest obecnie 5 najemców biurowych oraz sześciu usługowych (gastronomicznych).

Na ten moment mamy podpisane umowy z pięcioma najemcami biurowymi. Wśród nich są międzynarodowe korporacje, m.in. Luxoft czy Lufthansa Systems Poland, a także polski gigant branży medialnej, Grupa Wirtualna Polska. Równolegle prowadzimy zaawansowane rozmowy z kilkoma kolejnymi podmiotami. Są to zarówno nowi inwestorzy, planujący dopiero wejście na trójmiejski rynek, jak i firmy obecne już tutaj od dłuższego czasu, poszukujące powierzchni o wyższym standardzie

Marcin Piątkowski, dyrektor ds. komercjalizacji w firmie Torus.

Wyróżnikiem Argonu będzie również pieszy pasaż handlowo-usługowy z elementami małej architektury oraz charakterystyczna „latarnia” – efektownie podświetlony narożnik budynku.

Trójmiejskie firmy podnoszą biurowy standard

Obok nowych inwestorów wynajmujących nowoczesne powierzchnie biurowe w Trójmieście coraz częściej obserwujemy relokację siedzib obecnych już tutaj podmiotów. Firmy chcą oferować nowocześniejsze i bardziej komfortowe miejsce pracy, usprawniać komunikację czy zapewnić sobie większą elastyczność w obliczu przyszłego rozwoju. Takie działania możliwe są także dzięki ogromnej dynamice rozwoju trójmiejskiego rynku biurowego na przestrzeni ostatniej dekady i znacznie ciekawszej ofercie niż jeszcze kilka lat temu.