Trójmiejskie firmy podnoszą biurowy standard

Obok nowych inwestorów wynajmujących nowoczesne powierzchnie biurowe w Trójmieście coraz częściej obserwujemy relokację siedzib obecnych już tutaj podmiotów. Firmy chcą oferować nowocześniejsze i bardziej komfortowe miejsce pracy, usprawniać komunikację czy zapewnić sobie większą elastyczność w obliczu przyszłego rozwoju. Takie działania możliwe są także dzięki ogromnej dynamice rozwoju trójmiejskiego rynku biurowego na przestrzeni ostatniej dekady i znacznie ciekawszej ofercie niż jeszcze kilka lat temu.

W Trójmieście jest wiele firm, których potencjał rozwojowy pozwala, albo wręcz wymusza w obecnych realiach i standardach pracy przeniesienie biura do nowoczesnego, prestiżowego budynku. Rynek biurowy bardzo dynamicznie się rozwija, a dzisiejsza oferta nowoczesnych powierzchni biurowych jest nieporównywalnie większa, ciekawsza i o wyższym standardzie, niż jeszcze 10 czy nawet 5 lat temu

Marcin Piątkowski, dyrektor ds. komercjalizacji w firmie Torus.

Pracownik w centrum (biznesowym)

W styczniu przeniesienie swojego biura do Alchemii z innego biurowca w Gdańsku ogłosiła firma Lufthansa Systems Poland obecna  na polskim rynku od 1998 roku. Na swoje potrzeby wynajęła ona blisko 5 tys. mkw. w budynku Argon, trzecim etapie kompleksu, a pracować będzie w nim ok. 550 osób (głównie z branży IT i aeronautycznej). Co istotne, pracownicy rozlokowani będą tam zaledwie na dwóch piętrach (typowa kondygnacja biurowa Argonu ma bowiem 3 tys. mkw. powierzchni). Przedstawiciele firmy podkreślali, że jest to kolejny, ważny etap w rozwoju firmy związany także z pojawieniem się nowych, zaawansowanych usług i kompetencji biznesowych, co powoduje konieczność zapewnienia odpowiedniego komfortu pracy i stworzenia optymalnych warunków rozwoju. Nowa przestrzeń usprawnić ma także procesy komunikacji oraz dzielenia się wiedzą w ramach organizacji (zarówno w ramach gdańskiego zespołu, jak i światowej sieci), co w przypadku firm technologicznych jest niezmiernie istotne.
Na początku marca okazało się, że do Argonu przeniosą się także pracownicy Grupy Wirtualna Polska, która na swoje potrzeby wynajęła blisko 2,4 tys. mkw. Spółka chce skonsolidować część swoich lokalnych biur i skoncentrować gdańskich pracowników w jednej lokalizacji (dotychczas rozlokowanych w 3 biurach).

alchemia_aquastacja_01.jpg

Koncentracja wszystkich pracowników gdańskiego zespołu pozwoli na sprawniejszą komunikację w ramach lokalnego biura i całej Grupy. Alchemia doskonale odpowiada charakterowi nowoczesnego środowiska pracy, czym dobrze wpisuje się też w naszą filozofię działania i strategię rozwoju. Jakość budynku, jego lokalizacja i oferta dodatkowych usług zapewnią naszemu zespołowi najwyższy komfort pracy

Maria Skoczkowska z biura prasowego Grupy WP.

Oprócz wspomnianych wyżej firm swoje gdańskie biura do Alchemii (etap I i II) przeniosły też m.in. Wipro IT Services, Manpower Group czy Grupa Progres (wcześniejsza siedziba firmy znajdowała się w Pruszczu Gdańskim). Eksperci podkreślają, że trend związany z relokacją do nowoczesnych przestrzeni będzie się z pewnością umacniał.

Każda z firm ma oczywiście swoje indywidualne powody, które skłaniają ją do zmiany adresu, ale najczęściej jest to decyzja biznesowa podyktowana konkretnymi potrzebami rozwojowymi. Nowoczesna przestrzeń biurowa to nie tylko komfortowe, efektywne i bezpieczne miejsce pracy, ale także szereg udogodnień dla pracowników wynikających z lokalizacji i skomunikowania czy oferty usług towarzyszących. Nie bez znaczenia jest też prestiż miejsca

Marcin Piątkowski z firmy Torus.

NAJCZĘSTSZE POWODY RELOKACJI BIUR DO NOWOCZESNYCH BUDYNKÓW:

- Wyższy standard, nowocześniejsze i bardziej komfortowe miejsce pracy – firmy chcą stworzyć atrakcyjniejsze miejsce pracy dla swoich pracowników
- Efektywniejsze wykorzystanie przestrzeni – duże powierzchnie w ramach budynku czy piętra stwarzają większe możliwości aranżacyjne, dzięki czemu możliwe jest optymalne wykorzystanie przestrzeni
- Lepsze skomunikowanie biura – dostęp do licznych środków komunikacji miejskiej (w przypadku Alchemii SKM, linie autobusowe, w niedalekiej odległości tramwajowe), pełna infrastruktura dla rowerzystów (parkingi, szatnie) znacznie ułatwiają pracownikom dojazd do biura
- Konsolidacja biznesu i koncentracja pracowników (w tym usprawnienie komunikacji i zwiększenie efektywności) – przeniesienie biur i pracowników do jednego miejsca pozwala usprawnić procesy komunikacji w zespole czy całej organizacji, podnieść efektywność, a nawet obniżyć koszty eksploatacji
- Podniesienie prestiżu siedziby – zarówno w kontekście biznesowym, jak i pozyskiwania pracowników prestiżowy adres/miejsce pomaga w rozwoju biznesu na wielu płaszczyznach
- Dostęp do usług towarzyszących – nowoczesne budynki biurowe oferują nie tylko przestrzeń pracy, ale też szereg usług dodatkowych, związanych z aktywnością fizyczna, gastronomią czy potrzebami codziennego życia
- Bezpieczeństwo pracy (w tym bezpieczeństwo energetyczne) – nowoczesne obiekty posiadają wiele systemów zapewniających bezpieczeństwo osób czy mienia, wyposażone są również w zaawansowane systemy bezpieczeństwa energetycznego, co umożliwia utrzymanie ciągłości pracy w przypadku zakłócenia dostaw energii (w przypadku Alchemii jest to zasilanie z dwóch niezależnych źródeł, UPSY, czyli zasilacze awaryjne, możliwość własnej produkcji energii dzięki agregatom oraz synchronizacja źródeł zasilania)
- Dedykowane rozwiązania – deweloperzy projektują/aranżują przestrzeń pod konkretne potrzeby najemcy
- Sąsiedztwo – kompleksy biurowe skupiają szereg firm z różnych branż, co tworzy ciekawą i twórczą społeczność, zarówno w kontekście biznesowym, jak i pracowniczym.

alchemia_gdansk_wizualizacja_iii_etapu_widok_ogolny_02.jpg

Słuchali o świecie finansów i poznawali środowisko firm

W dniu 9 marca kilkudziesięcioosobowa grupa studentów Wydziału Ekonomicznego Uniwersytetu Gdańskiego odwiedziła Alchemię. Na specjalnie zorganizowanych dla nich warsztatach zatytułowanych Finanse nie takie straszne dowiedzieli się czym zajmują się najemcy kompleksu, firmy State Street Bank i Kemira, a później poznali bezpośrednio ich środowisko pracy. Uzupełnieniem była prezentacja odsłaniająca kulisy pozyskiwania inwestorów zagranicznych do regionu. Wydarzenie zorganizowała firma Torus we współpracy z Uniwersytetem Gdańskim i przy wsparciu Urzędu Miasta Gdańsk.