Słuchali o świecie finansów i poznawali środowisko firm

Słuchali o świecie finansów i poznawali środowisko firm

W dniu 9 marca kilkudziesięcioosobowa grupa studentów Wydziału Ekonomicznego Uniwersytetu Gdańskiego odwiedziła Alchemię. Na specjalnie zorganizowanych dla nich warsztatach zatytułowanych Finanse nie takie straszne dowiedzieli się czym zajmują się najemcy kompleksu, firmy State Street Bank i Kemira, a później poznali bezpośrednio ich środowisko pracy. Uzupełnieniem była prezentacja odsłaniająca kulisy pozyskiwania inwestorów zagranicznych do regionu. Wydarzenie zorganizowała firma Torus we współpracy z Uniwersytetem Gdańskim i przy wsparciu Urzędu Miasta Gdańsk.

O konieczności współpracy środowiska biznesowego i uczelnianego wiele się mówi. My postanowiliśmy działać, zaczynając od własnego podwórka. W wybudowanych przez nas budynkach biurowych Alchemii swoje siedziby ma wiele firm, przede wszystkim zagranicznych korporacji. Po drugiej stronie al. Grunwaldzkiej znajduje się z kolei kampus Uniwersytetu Gdańskiego, w którym kształcą się ich przyszli, potencjalni pracownicy. Postanowiliśmy więc dać firmom - naszym najemcom pretekst do otworzenia szerszej swoich drzwi i umożliwienia studentom poznania ich rzeczywistego środowiska pracy

Monika Brzozowska z firmy Torus.

Bliżej biznesu, bliżej pracownika

Zaczęło się od wielkich, naprawdę wielkich pieniędzy. Przedstawiciele State Street Bank opowiadali o operacjach, których wartość pieniężna (liczbowa) nie mieści się na wyświetlaczu przeciętnego kalkulatora. Nic dziwnego, bo State Street to jedna z najstarszych instytucji finansowych na świecie. Jedno z jej polskich biur funkcjonuje właśnie w Gdańsku (pozostałe 3 w Krakowie). Bank obsługuje klientów instytucjonalnych (głównie fundusze inwestycyjne), o czym opowiadał jeden z managerów odpowiedzialny za sprawozdawczość finansową, pracujący w nim już 6 lat. Ale było nie tylko o pracy. State Street to wyróżniający się na polskim rynku pracodawca, firma wielokrotnie nagradzana za tworzone środowisko pracy, które również przybliżano pokazując aktywność na wielu polach, sportowych czy społecznych. W dalszej części dnia studenci zwiedzili biuro firmy, gdzie mogli się przekonać jak wygląda zwykły, niezwykły dzień tej firmy.

qu7a3946.jpg

Grupa, która nas odwiedziła to ciekawe świata, ambitne osoby, które już na początku studiów szukają swojej drogi. Wierzymy, że takie spotkania umożliwiają poznanie kultury organizacyjnej oraz charakteru pracy w sektorze zaawansowanych usług biznesowych. Widziałam także, że na uczestnikach duże wrażenie wywarło nasze biuro w nowoczesnym kompleksie, jakim jest Alchemia. Mam nadzieję, że spotkania z naszymi pracownikami, historie ich rozwoju i ścieżki kariery w State Street, zainspirują dalsze wybory naszych gości. Wkrótce ruszamy z rekrutacją na letnie staże, więc jest szansa, że część z nich będzie mogła do nas trafić na dłużej

Anna Szabowska-Walaszczyk ze State Street Bank, odpowiedzialna za relacje z uczelniami w gdańskim oddziale firmy.

W kolejnej części przedstawiciel firmy Torus, dewelopera Alchemii opowiadał o kulisach przyciągania do regionu inwestorów zagranicznych czym miał okazję zajmować się przez 10 lat swojej kariery. Zwracał uwagę na to, jak bardzo ważna jest współpraca miast w ramach naszej aglomeracji, konsolidacja zasobów i potencjału inwestycyjnego. Opowiadał też o różnicach kulturowych czy kosztach, które mają duży wpływ na lokowanie inwestycji zagranicznych na świecie, w tym także w Polsce.

qu7a4093.jpg

Ostatnim punktem była wizyta w firmie Kemira, która w Gdańsku ma swoje wielofunkcyjne centrum usług biznesowych. Obsługuje ono między innymi procesy finansowe, o czym opowiadali przedstawiciele firmy odpowiadający – jeden za należności, drugi za zobowiązania. Studenci zostali oprowadzeni po imponującym biurze, a później dowiedzieli się czym dokładnie zajmuje się Kemira, zarówno globalnie, jak i lokalnie. Mieli też okazję poznać i zamienić kilka słów (oczywiście po angielsku) z dyrektor zarządzającą gdańskim centrum, Panią Tuija Pohjolainen-Hiltunen pochodzącą z Finlandii, gdzie mieści się główna siedziba firmy.

qu7a4157.jpg

Odwiedziła nas bardzo sympatyczna i zdyscyplinowana grupa. Studenci zadawali dużo pytań w trakcie oprowadzania po piętrach. Widać było, że podoba im się także estetyka biura, słyszeliśmy wiele pozytywnych komentarzy odnośnie zagospodarowania naszej przestrzeni. W trakcie prezentacji spontanicznie reagowali też salwami śmiechu na niektóre nasze komentarze, zatem chyba była między nami jakaś - nomen omen - chemia

Marcin Aszyk z BSC Kemira, która działa  w branży chemicznej.

Studenci podkreślali, że możliwość spotkania z firmami/pracownikami w ich rzeczywistym środowisku pracy jest bardzo cennym doświadczeniem. Organizator wydarzenia, firma Torus, zapowiada kolejne edycje warsztatów. W tym roku studenci będą mieli jeszcze okazję poznać firmy logistyczne, technologiczne/IT oraz działające w równie dynamicznie rozwijającej się branży HR.

qu7a4361.jpg
Officyna z wiechą

8 listopada zawisła wiecha nad biurowcem Officyna powstającym w gdańskiej dzielnicy Wrzeszcz, wyznaczając symboliczne osiągnięcie stanu surowego inwestycji. Budynek dostarczy na rynek ponad 5 tys. mkw. powierzchni najmu, w tym blisko 4,2 tys. mkw. z przeznaczeniem na biu
Nippon Seiki rozwija skrzydła w Gdańsku

Spółka Nippon Seiki (Europe) BV, będąca częścią jednego z wiodących na świecie dostawców w branży motoryzacyjnej, przenosi swoje lokalne biuro do budynku Argon w kompleksie Alchemia. Zajmie ono powierzchnię blisko 800 mkw. i zapewnić ma komfortowe warunki dla dalszego, dynamicznego rozwoju firmy w Gdańsku.
Ocean Network Express (ONE) rozwija centrum w Gdańsku

Japoński operator kontenerowy Ocean Network Express otworzył w Gdańsku Centralne Centrum Serwisowe. Nowe biuro o powierzchni blisko 1,5 tys. mkw. mieści się w budynku Argon w kompleksie Alchemia i pracuje w nim już 120 osób. W transakcji najmu pośredniczyła firma doradcza Cushman & Wakefield.
Alchemia po włosku

W budynku Argon w Gdańsku otwarto restaurację Pizza Pasta & Basta oferującą dania kuchni włoskiej. Jest to kolejny koncept gastronomiczny spółki Dobry Hotel funkcjonujący w Alchemii. Dopełnia on szeroką ofertę kulinarną kompleksu, którą tworzy już kilkanaście różnych lokali.