Wszystko, co ważne, będzie się działo w Alchemii

Do wielofunkcyjnego kompleksu Alchemia w Gdańsku przeprowadzą się pracownicy Grupy Wirtualna Polska. Spółka chce skonsolidować część swoich lokalnych biur i skoncentrować gdańskich pracowników w jednej lokalizacji. By to zrealizować, równocześnie podnosząc komfort ich pracy, wynajęła powierzchnię blisko 2,4 tys. mkw. w powstającym budynku Argon.

Koncentracja i komfort

Wirtualna Polska to pierwszy polski horyzontalny portal internetowy założony w 1995 roku. W skład Grupy WP wchodzą liczne specjalistyczne portale wertykalne, portal horyzontalny o2, internetowe rozgłośnie radiowe – Open FM i PolskaStacja, agregatory ofert (marketplace), Domodi oraz Allani w zakresie mody, Homebook w kategorii dom i wystrój wnętrz, Money.pl i Finansowysupermarket.pl w zakresie usług finansowych, Wakacje.pl i nocowanie.pl – w dziedzinie turystyki i wypoczynku. W zakresie produkcji telewizyjnej portal współpracuje synergicznie z nowo powstałą telewizją WP wykorzystując szerokie zbiory produkcji własnej kanału, którego twarzami są m.in: Maciej Orłoś i  Małgorzata Ohme. Z Gdańskiem, WP związana jest od początku istnienia, a dotychczas funkcjonowały tu trzy biura spółki. Już niedługo, zostaną one zastąpione jednym, o znacznie wyższym standardzie.

Koncentracja wszystkich pracowników gdańskiego zespołu pozwoli na sprawniejszą komunikację w ramach lokalnego biura i całej Grupy. Alchemia doskonale odpowiada charakterowi nowoczesnego środowiska pracy, czym dobrze wpisuje się też w naszą filozofię działania i strategię rozwoju. Jakość budynku, jego lokalizacja i oferta dodatkowych usług zapewnią naszemu zespołowi najwyższy komfort pracy

Maria Skoczkowska z biura prasowego Grupy WP.

alchemia_gdansk-2.jpg

WP jest kolejnym podmiotem relokującym swoją gdańską siedzibę do Alchemii. W  styczniu tego roku ogłosiła to firma Lufthansa Systems Poland.

Bardzo się cieszymy, że do grona najemców Alchemii dołącza kolejna firma, w dodatku tak znana, polska marka. Jest to kolejny podmiot na lokalnym rynku, który przenosi się do nowoczesnej i zapewniającej perspektywiczny wzrost przestrzeni, co jest wyraźnym trendem. Gratulujemy wyboru i życzymy dalszego, dynamicznego rozwoju w nowym otoczeniu

Sławomir Gajewski, prezes spółki Torus będącej deweloperem Alchemii.

Gdańskie biuro WP spełniać będzie dwie zasadnicze funkcje: centrum skupiające pracowników realizujących projekty IT oraz zaplecze back office’owe dla siedziby w Warszawie i innych biur regionalnych. Na powierzchni blisko 2,4 tys. mkw. pracować będzie w nim łącznie ok. 250 osób.  Biuro zlokalizowane będzie na 8. piętrze budynku Argon, stanowiącego trzeci i najbardziej prestiżowo położony etap kompleksu Alchemia - u zbiegu al. Grunwaldzkiej (głównej arterii Trójmiasta) z ul. Kołobrzeską. Budynek ten ma 14 kondygnacji nadziemnych i kształt litery H. Jego łączna powierzchnia do wynajęcia (GLA) to ok. 39 tys. mkw., a typowa kondygnacja biurowa to 3 tys. mkw.. Tak duża powierzchnia w ramach jednej kondygnacji jest rzadkością na rynku biurowym w Trójmieście i idealnie wpisuje się w zapotrzebowanie takich firm jak Grupa WP (jej biuro zajmie ponad 2/3 piętra) czy Lufthansa Systems Poland (niecałe dwa piętra, przy blisko 5 tys. mkw. powierzchni), pozwalając najefektywniej wykorzystać dostępną przestrzeń. Wyróżnikiem Argonu będzie również pieszy pasaż handlowo-usługowy z elementami małej architektury oraz charakterystyczna „latarnia” – efektownie podświetlony narożnik budynku. Oddanie budynku do użytku planowane jest na wrzesień 2017 roku.

Nippon Seiki rozwija skrzydła w Gdańsku

Spółka Nippon Seiki (Europe) BV, będąca częścią jednego z wiodących na świecie dostawców w branży motoryzacyjnej, przenosi swoje lokalne biuro do budynku Argon w kompleksie Alchemia. Zajmie ono powierzchnię blisko 800 mkw. i zapewnić ma komfortowe warunki dla dalszego, dynamicznego rozwoju firmy w Gdańsku.
Ocean Network Express (ONE) rozwija centrum w Gdańsku

Japoński operator kontenerowy Ocean Network Express otworzył w Gdańsku Centralne Centrum Serwisowe. Nowe biuro o powierzchni blisko 1,5 tys. mkw. mieści się w budynku Argon w kompleksie Alchemia i pracuje w nim już 120 osób. W transakcji najmu pośredniczyła firma doradcza Cushman & Wakefield.
Alchemia po włosku

W budynku Argon w Gdańsku otwarto restaurację Pizza Pasta & Basta oferującą dania kuchni włoskiej. Jest to kolejny koncept gastronomiczny spółki Dobry Hotel funkcjonujący w Alchemii. Dopełnia on szeroką ofertę kulinarną kompleksu, którą tworzy już kilkanaście różnych lokali.