Lufthansa Systems Poland przenosi się do ALCHEMII

Lufthansa Systems Poland przenosi się do ALCHEMII

Polski oddział Lufthansa Systems wynajął blisko 5.000 mkw. w budynku Argon, trzecim etapie wielofunkcyjnego kompleksu Alchemia w Gdańsku. Firma przenosi swoją siedzibę z innego biurowca w mieście chcąc zapewnić sobie możliwość dalszej ekspansji w najwyższym standardzie środowiska pracy. Lufthansa Systems Poland była reprezentowana w negocjacjach przez firmę CBRE.

Jakość pożądana

Lufthansa Systems z siedzibą we Frankfurcie nad Menem (Raunheim) obsługuje ponad 300 klientów z branży lotniczej, oferując im szereg innowacyjnych i w wielu przypadkach wiodących na rynku produktów. Firma jest obecna na polskim rynku od 1998 roku i  zatrudnia obecnie w Gdańsku ponad 550 specjalistów (głównie z branży IT i aeronautycznej). Lufthansa Systems Poland jest również uznanym dostawcą oprogramowania dla podmiotów sektora logistycznego oraz finansowego. Przenosiny siedziby do Alchemii związane są z dalszymi planami rozwojowymi firmy, jak również potrzebą spełnienia wysokich wymagań technicznych (dot. m.in. bezpieczeństwa energetycznego i bezpieczeństwa danych), funkcjonalnych oraz podwyższenia szeroko rozumianego komfortu pracy.

Zmiana siedziby w Polsce to kolejny ważny etap w rozwoju naszej firmy charakteryzujący się jej dynamicznym wzrostem oraz pojawieniem się nowych zaawansowanych usług i kompetencji biznesowych. Chcemy zapewnić naszym specjalistom jak największy komfort pracy oraz optymalne warunki do rozwoju. Nowe biuro w kompleksie Alchemia pozwoli nam na stworzenie nowoczesnej, zróżnicowanej oraz inspirującej przestrzeni do pracy. Zależy nam także na usprawnieniu procesów komunikacji oraz dzielenia się wiedzą – na miejscu w Gdańsku, ale również w ramach światowej sieci współpracujących ze sobą jednostek

dr Ireneusz Zalewski, Prezes Zarządu Lufthansa Systems Poland.

argon_iii_etap_komplskeu_alchemia_w_gdansku_budowa.jpg

Bardzo się cieszymy, że Lufthansa Systems Poland wybrała na swoją nową siedzibę właśnie Alchemię. Wierzymy, że warunki techniczne, infrastruktura i lokalizacja budynku Argon w pełni zabezpieczą potrzeby Klienta i sprzyjać będą jego dalszemu, dynamicznemu rozwojowi w Gdańsku. Transakcja ta potwierdza jakość inwestycji, ale jest też ważnym sygnałem dla rynku. Pokazuje, że firmy zwracają coraz większą uwagę na standard tworzonego środowiska pracy czy pewność infrastruktury i chcą w nie inwestować

Sławomir Gajewski, Prezes Zarządu spółki Torus, dewelopera Alchemii.

Firmę Lufthansa Systems Poland w negocjacjach reprezentowała firma CBRE.

Przeanalizowaliśmy dla naszego klienta bardzo skrupulatnie kilkanaście opcji budynkowych w Trójmieście. W wyborze nowej siedziby kierowaliśmy się w dużym stopniu kwestią komfortu pracy oraz bezpieczeństwa. Zwracaliśmy szczególną uwagę na zagadnienia dotyczące wentylacji i klimatyzacji, dostępu do światła dziennego oraz oświetlenia stanowisk pracy, jak również udogodnień dla rowerzystów. Ostatecznie wybraliśmy opcję, która w ramach kompleksu biznesowego Alchemia uzyskała najwyższy możliwy certyfikat LEED (Platinum), posiada pełnoszklaną elewację wysoką na 3 metry w świetle oraz precyzyjną kontrolę klimatu i oświetlenia w technologii DALI

Mariusz Wiśniewski, Senior Associate Director w CBRE.

Kolejny pierwiastek

Argon jest najbardziej prestiżowo położonym budynkiem Alchemii, ulokowanym u zbiegu al. Grunwaldzkiej (głównej arterii Trójmiasta) z ul. Kołobrzeską. Posiada 14 kondygnacji nadziemnych i kształt litery H, a jego łączna powierzchnia do wynajęcia (GLA) to blisko 39 tys. mkw., z całkowitą powierzchnią typowej kondygnacji biurowej blisko 3 tys. mkw. Jego wyróżnikiem będzie pieszy pasaż handlowo-usługowy z elementami małej architektury oraz charakterystyczna „latarnia” – efektownie podświetlony narożnik budynku pozbawiony szprosów i innych elementów metalowych. Oddanie obiektu do użytku planowane jest na wrzesień 2017 roku. Lufthansa Systems Poland będzie jednym z pierwszych najemców budynku, który wprowadzi się do swoich biur w tym właśnie miesiącu. Kompleks Alchemia, oprócz najwyższej jakości powierzchni biurowych cechuje doskonała lokalizacja w centrum aglomeracji trójmiejskiej oraz znakomite skomunikowanie – m.in. bezpośrednie sąsiedztwo peronu SKM Gdańsk Przymorze-Uniwersytet, ścieżek rowerowych, przystanków autobusowych (w niedużej odległości także tramwajowych) oraz bogata oferta usług towarzyszących. W ramach kompleksu funkcjonuje już m.in. największe w Trójmieście, ogólnodostępne centrum rekreacyjno-sportowe, dostępna będzie też oferta handlowo-usługowa i gastronomiczna. Obecnie planowana jest budowa kolejnego, czwartego już etapu Alchemii.

Officyna z wiechą

8 listopada zawisła wiecha nad biurowcem Officyna powstającym w gdańskiej dzielnicy Wrzeszcz, wyznaczając symboliczne osiągnięcie stanu surowego inwestycji. Budynek dostarczy na rynek ponad 5 tys. mkw. powierzchni najmu, w tym blisko 4,2 tys. mkw. z przeznaczeniem na biu
Nippon Seiki rozwija skrzydła w Gdańsku

Spółka Nippon Seiki (Europe) BV, będąca częścią jednego z wiodących na świecie dostawców w branży motoryzacyjnej, przenosi swoje lokalne biuro do budynku Argon w kompleksie Alchemia. Zajmie ono powierzchnię blisko 800 mkw. i zapewnić ma komfortowe warunki dla dalszego, dynamicznego rozwoju firmy w Gdańsku.
Ocean Network Express (ONE) rozwija centrum w Gdańsku

Japoński operator kontenerowy Ocean Network Express otworzył w Gdańsku Centralne Centrum Serwisowe. Nowe biuro o powierzchni blisko 1,5 tys. mkw. mieści się w budynku Argon w kompleksie Alchemia i pracuje w nim już 120 osób. W transakcji najmu pośredniczyła firma doradcza Cushman & Wakefield.
Alchemia po włosku

W budynku Argon w Gdańsku otwarto restaurację Pizza Pasta & Basta oferującą dania kuchni włoskiej. Jest to kolejny koncept gastronomiczny spółki Dobry Hotel funkcjonujący w Alchemii. Dopełnia on szeroką ofertę kulinarną kompleksu, którą tworzy już kilkanaście różnych lokali.