Ostatni kamień węgielny pod Alchemią

Dnia 5 kwietnia wmurowano kamień węgielny pod budynek Neon, ostatni etap kompleksu biznesowego Alchemia powstającego w Gdańsku. Budynek stanowi architektoniczne i funkcjonalne dopełnienie inwestycji realizowanej przez firmę Torus od 2011 roku. Dostarczy na rynek ponad 35 tys. mkw. powierzchni najmu, w tym blisko 33,5 tys. mkw. z przeznaczeniem na biura.

Budynek o nazwie Neon, pod który położyliśmy kamień węgielny, będzie domknięciem niezwykłej inwestycji, jaką jest Alchemia. Tą uroczystość można traktować, jak uruchomienie źródła energii potrzebnej do budowy całego budynku. Jestem pewna, że tej energii nam nie zabraknie, bo wszyscy mamy mocne przekonanie, że tworzymy coś potrzebnego ludziom i naszemu miastu, a jednocześnie ładnego. Dla mnie każda kolejna tego  typu uroczystość firmy Torus jest źródłem wzruszeń, ale też ogromnej satysfakcji. Wyrażam też przy tej okazji podziw dla wszystkich osób, które tworzą te wspaniałe i niezwykle skomplikowane budynki. Serdecznie dziękuję za zaangażowanie i życzę satysfakcji z udziału w tej niezwykłej, twórczej pracy.

powiedziała Małgorzata Dobrowolska, właścicielka firmy Torus.

Ostatni pierwiastek NEON będzie zwieńczeniem naszego „alchemicznego” dzieła. Rzut powierzchni biurowej budynku, podobnie jak w przypadku ARGONU (III etap) ma kształt litery H, jednak na każdej kondygnacji funkcjonować będą 2 oddzielne trzony. Architektonicznie elewacja budynku będzie klamrą kompozycyjną łączącą elementy ALCHEMII I oraz ALCHEMII III. Wraz z budynkiem NEON dostarczone zostanie na rynek blisko 33,5 tys. mkw. powierzchni biurowej oraz nieco ponad 1,5 tys. mkw. powierzchni usługowo-handlowej zlokalizowanej na parterze. Powierzchnia typowej kondygnacji biurowej wyniesie ponad 3 tys. mkw., jednak w ofercie będą też mniejsze moduły (od 300 mkw.). Inwestycja przewiduje powstanie 317 miejsc parkingowych  dla samochodów zlokalizowanych w większości w budynku (na poziomach -2,  -1, +1, +2). Ponadto znajdą się w nim 334 miejsca parkingowe dla rowerów i pełna infrastruktura sanitarna dla rowerzystów.

Planowane jest rozszerzenie oferty usługowo-handlowej dostępnej w ramach kompleksu, w tym kolejne lokale gastronomiczne oraz przedszkole. Zakładany przez nas termin oddania budynku do użytku to przełom III i IV kwartału 2019 roku.

W ALCHEMII staraliśmy się nie tylko wykorzystać doświadczenia zebrane  podczas realizacji wcześniejszych inwestycji, zwłaszcza Arkońska Business Park, ale też pójść krok dalej w patrzeniu na budynki  komercyjne w mieście i przestrzeń biurową. Konsekwentnie, od samego  początku stawiamy na jakość, która przyciąga wymagających najemców i  inwestorów, a także różnorodne, ogólnodostępne funkcje towarzyszące,  tworzące miejski charakter kompleksu. NEON stanowi dopełnienie tego wieloetapowego projektu, urzeczywistnienie wizji, która jeszcze w 2011 roku wielu wydawała się zbyt odważna na realia polskiego rynku biurowego.

powiedział Sławomir Gajewski, prezes spółki Torus.

ALCHEMIA wyznaczyła standardy jakościowe i funkcjonalne nie tylko na trójmiejskim rynku, ale też krajowym. W ramach kolejnych etapów inwestycji na trójmiejski rynek dostarczana jest najwyższej klasy powierzchnia biurowa oraz szereg ogólnodostępnych usług towarzyszących, co czyni obiekt elementem tkanki miejskiej, otwartym dla wszystkich. W ramach I etapu powstało m.in. największe w Trójmieście centrum   rekreacyjno-sportowe z basenami, saunami, salą fitness, siłownią i halą sportową. Z obiektów tych korzystają zarówno pracownicy najemców ALCHEMII, jak również mieszkańcy Gdańska, także szkoły czy zawodowi sportowcy. II etap ALCHEMII, także łączący funkcje biurowe z usługowymi, otrzymał prestiżową nagrodę podczas EUROBUILD AWARDS 2015, najbardziej  prestiżowego konkursu branży nieruchomości komercyjnych w  kraju. Inwestycja zwyciężyła w kategorii Nowy Biurowiec Roku w Polsce, pokonując 18 innych projektów. Wyróżnikiem III etapu ALCHEMII jest z kolei szeroka oferta lokali gastronomicznych, które wraz realizowanym   obecnie budynkiem Neon, stworzą pieszy pasaż usługowo-handlowy z elementami małej architektury. Najemcami ALCHEMII są głównie   międzynarodowe firmy, m.in. State Street Bank Polska, Lufthansa Systems   Poland, Kemira, ale także dobrze znane polskie marki, m.in. Gdańskie Wydawnictwo Oświatowe, czy Wirtualna Polska Media. ALCHEMIA wpisuje się w szeroki kontekst rewitalizacji terenu (powstała w dużej mierze na miejscu byłych zakładów Chemia). Wszystkie budynki kompleksu certyfikowane są w amerykańskim systemie oceny wysokowydajnych inwestycji LEED na najwyższym poziomie, Platinum. Oznacza to, że spełniają najwyższe standardy jakościowe, uwzględniają aspekty środowiskowe oraz zdrowotne (w odniesieniu do ich bezpośrednich użytkowników).

TORUSowe SQUADY na Gdańsk Business Run 2018

Blisko 1500 biegaczy i prawie 300 firmowych sztafet zameldowało się 2 września na starcie kolejnej edycji Gdańsk Business Run, a wśród nich 3 TORUSOWE SQUADY. Rywalizacja była zacięta, ale ważniejszy od miejsc był wspólny, charytatywny cel imprezy. Jak podają organizatorzy, z samych opłat startowych udało się łącznie zebrać blisko 110 tysięcy złotych, które trafią do beneficjentów tegorocznej edycji GBR. Torus był także jednym z organizatorów wydarzenia.
Gdańsk Business Run on WHEELS, czyli kółka na start!

W dniu 9 sierpnia 2018 r., na 7. piętrze budynku ARGON odbyła się konferencja prasowa Gdańsk Business Run on Wheeels. Konferencję otworzyła Agnieszka Pleti, prezes Fundacji Poland Business Run, która opowiedziała o misji fundacji, o specyfice sztafety firmowej, integrującej zespoły oraz o samej idei CSR-u, realizowanej na wielu płaszczyznach projektu: biegania, organizowania oraz wspierania.
TORUSOWE teamy jadą na Mistrzowstwa Polski w Siatkówce Plażowej

Dwa żeńskie zespoły siatkarskie wspierane przez TORUSA zakwalifikowały się do występu w Mistrzostwach Polski w Siatkówce Plażowej. Pary Świstek/Słonecka oraz Saad/Wawrzyńczyk z powodzeniem rywalizowały w 9 turniejach stanowiących kwalifikacje, a druga z par kilkakrotnie pokonywała w nich zespoły kadrowe. Medalowe apetyty krajowego czempionatu zaspokoić będą mogły już niedługo. Tegoroczny turniej finałowy odbędzie się w Krakowie na przełomie sierpnia i września. Zapowiada się zacięta rywalizacja.
Poznaj Alchemię od KUCHNI!

Kompleks biznesowy Alchemia to nie tylko nowoczesna przestrzeń biurowa, ale także bogata oferta usługowo-handlowa, z dominacją gastronomii.