Ostatni kamień węgielny pod Alchemią

Dnia 5 kwietnia wmurowano kamień węgielny pod budynek Neon, ostatni etap kompleksu biznesowego Alchemia powstającego w Gdańsku. Budynek stanowi architektoniczne i funkcjonalne dopełnienie inwestycji realizowanej przez firmę Torus od 2011 roku. Dostarczy na rynek ponad 35 tys. mkw. powierzchni najmu, w tym blisko 33,5 tys. mkw. z przeznaczeniem na biura.

Budynek o nazwie Neon, pod który położyliśmy kamień węgielny, będzie domknięciem niezwykłej inwestycji, jaką jest Alchemia. Tą uroczystość można traktować, jak uruchomienie źródła energii potrzebnej do budowy całego budynku. Jestem pewna, że tej energii nam nie zabraknie, bo wszyscy mamy mocne przekonanie, że tworzymy coś potrzebnego ludziom i naszemu miastu, a jednocześnie ładnego. Dla mnie każda kolejna tego  typu uroczystość firmy Torus jest źródłem wzruszeń, ale też ogromnej satysfakcji. Wyrażam też przy tej okazji podziw dla wszystkich osób, które tworzą te wspaniałe i niezwykle skomplikowane budynki. Serdecznie dziękuję za zaangażowanie i życzę satysfakcji z udziału w tej niezwykłej, twórczej pracy.

powiedziała Małgorzata Dobrowolska, właścicielka firmy Torus.

Ostatni pierwiastek NEON będzie zwieńczeniem naszego „alchemicznego” dzieła. Rzut powierzchni biurowej budynku, podobnie jak w przypadku ARGONU (III etap) ma kształt litery H, jednak na każdej kondygnacji funkcjonować będą 2 oddzielne trzony. Architektonicznie elewacja budynku będzie klamrą kompozycyjną łączącą elementy ALCHEMII I oraz ALCHEMII III. Wraz z budynkiem NEON dostarczone zostanie na rynek blisko 33,5 tys. mkw. powierzchni biurowej oraz nieco ponad 1,5 tys. mkw. powierzchni usługowo-handlowej zlokalizowanej na parterze. Powierzchnia typowej kondygnacji biurowej wyniesie ponad 3 tys. mkw., jednak w ofercie będą też mniejsze moduły (od 300 mkw.). Inwestycja przewiduje powstanie 317 miejsc parkingowych  dla samochodów zlokalizowanych w większości w budynku (na poziomach -2,  -1, +1, +2). Ponadto znajdą się w nim 334 miejsca parkingowe dla rowerów i pełna infrastruktura sanitarna dla rowerzystów.

Planowane jest rozszerzenie oferty usługowo-handlowej dostępnej w ramach kompleksu, w tym kolejne lokale gastronomiczne oraz przedszkole. Zakładany przez nas termin oddania budynku do użytku to przełom III i IV kwartału 2019 roku.

W ALCHEMII staraliśmy się nie tylko wykorzystać doświadczenia zebrane  podczas realizacji wcześniejszych inwestycji, zwłaszcza Arkońska Business Park, ale też pójść krok dalej w patrzeniu na budynki  komercyjne w mieście i przestrzeń biurową. Konsekwentnie, od samego  początku stawiamy na jakość, która przyciąga wymagających najemców i  inwestorów, a także różnorodne, ogólnodostępne funkcje towarzyszące,  tworzące miejski charakter kompleksu. NEON stanowi dopełnienie tego wieloetapowego projektu, urzeczywistnienie wizji, która jeszcze w 2011 roku wielu wydawała się zbyt odważna na realia polskiego rynku biurowego.

powiedział Sławomir Gajewski, prezes spółki Torus.

ALCHEMIA wyznaczyła standardy jakościowe i funkcjonalne nie tylko na trójmiejskim rynku, ale też krajowym. W ramach kolejnych etapów inwestycji na trójmiejski rynek dostarczana jest najwyższej klasy powierzchnia biurowa oraz szereg ogólnodostępnych usług towarzyszących, co czyni obiekt elementem tkanki miejskiej, otwartym dla wszystkich. W ramach I etapu powstało m.in. największe w Trójmieście centrum   rekreacyjno-sportowe z basenami, saunami, salą fitness, siłownią i halą sportową. Z obiektów tych korzystają zarówno pracownicy najemców ALCHEMII, jak również mieszkańcy Gdańska, także szkoły czy zawodowi sportowcy. II etap ALCHEMII, także łączący funkcje biurowe z usługowymi, otrzymał prestiżową nagrodę podczas EUROBUILD AWARDS 2015, najbardziej  prestiżowego konkursu branży nieruchomości komercyjnych w  kraju. Inwestycja zwyciężyła w kategorii Nowy Biurowiec Roku w Polsce, pokonując 18 innych projektów. Wyróżnikiem III etapu ALCHEMII jest z kolei szeroka oferta lokali gastronomicznych, które wraz realizowanym   obecnie budynkiem Neon, stworzą pieszy pasaż usługowo-handlowy z elementami małej architektury. Najemcami ALCHEMII są głównie   międzynarodowe firmy, m.in. State Street Bank Polska, Lufthansa Systems   Poland, Kemira, ale także dobrze znane polskie marki, m.in. Gdańskie Wydawnictwo Oświatowe, czy Wirtualna Polska Media. ALCHEMIA wpisuje się w szeroki kontekst rewitalizacji terenu (powstała w dużej mierze na miejscu byłych zakładów Chemia). Wszystkie budynki kompleksu certyfikowane są w amerykańskim systemie oceny wysokowydajnych inwestycji LEED na najwyższym poziomie, Platinum. Oznacza to, że spełniają najwyższe standardy jakościowe, uwzględniają aspekty środowiskowe oraz zdrowotne (w odniesieniu do ich bezpośrednich użytkowników).
Blisko 40 km w wodzie, wpław, przez 8 jezior, przez 15 godzin - wywiad z Tadeuszem Czepukojciem

Tadeusz Czepukojć urodził się 20 października 1965 r. w Bartoszycach. Obecnie – od lat – mieszka i pracuje w Gdańsku. Jest szczęśliwym mężem i ojcem trójki wspaniałych dzieci. Jego życie to ciągły ruch – jest m.in. nauczycielem wychowania fizycznego, fizjoterapeutą, tren
Nieco starsi od nas i są z nami niemal od początku - APA Wojciechowski świętuje 25-lecie!

Jeden z naszych kluczowych partnerów, pracownia APA Wojciechowski z Warszawy ma już 25 lat! Z nami współpracuje już od kilkunastu, czyli niemal od początku istnienia firmy Torus. Nie wiemy ile nerwów kosztowało ich przygotowywanie dla nas kolejnych wersji projektów, ale
Ocean w Alchemii. Jak wygląda biuro japońskiego operatora kontenerowego?

Kilka miesięcy temu do grona najemców Alchemii dołączyła firma ONE (Ocean Network Express). Jest to japoński operator kontenerowy, którego znakiem rozpoznawczym jest magentowy kolor, obecny w logo i na wielu elementach typowych dla jego działalności. Nie inaczej wygląda biuro firmy. Nowoczesna powierzchnia (1,5 tys. mkw.) zaprojektowana została przez Katarzynę Lipka-Sidor z firmy Torus.
Pocztówki z wakacji, czyli mali artyści po raz drugi

W czasie ostatnich, wakacyjno-urlopowych miesięcy zorganizowaliśmy drugą edycję konkursu plastycznego dla dzieci Alchemików. W ostatni czwartek zaprosiliśmy autorów wszystkich prac do City Cafe, aby wręczyć im nagrody i wyeksponować szerzej dzieła, które do nas dotarły.