Branża HR w Trójmieście łączy siły
Branża HR w Trójmieście łączy siły

26 kwietnia w Hotelu Nadmorskim w Gdyni odbędzie się trzecia edycja konferencji Follow the Rabbit. Jest to spotkanie trójmiejskiego środowiska HR zainicjowane kilka lat temu przez firmę Thomson Reuters. Celem jest wymiana doświadczeń i networking, co w obliczu powszechnego deficytu pracowników ma szczególne znaczenie.

Ścisk na rynku pracodawców

Na trójmiejskim rynku wciąż pojawiają się nowe firmy, sporo obecnych już na nim dynamicznie się rozwija. Potrzeby rekrutacyjne są olbrzymie, natomiast liczba kandydatów coraz bardziej ograniczona.

Dużym wyzwaniem jest dzisiaj nie tyle deficyt pracowników, ile zmiana podejścia HR i biznesu do zmieniających się realiów rynkowych. Trzeba działać dużo sprawniej, skracać procesy decyzyjne – kandydat, któremu każe się czekać, bardzo szybko znajdzie innego pracodawcę. To jest duża zmiana procesowa i organizacyjna, zwłaszcza dla korporacji. Z pewnością także o tym będziemy dyskutować podczas konferencji Follow the Rabbit

mówi Karolina Majowicz-Prager z Thomson Reuters.

Funkcjonujące już długo w świecie marketingu pojęcie Candidate Experience zaczyna teraz robić karierę w obszarze rekrutacji czy też szerzej - employer brandingu. Działania w tym zakresie podejmują nie tylko firmy, ale często także deweloperzy budynków biurowych, którzy wspierają w tym obszarze swoich najemców.

Marka i wizerunek pracodawcy są dzisiaj ważne nie tylko w aspekcie funkcji HR-owej, ale także rozwoju biznesu. Mamy tego świadomość, dlatego podejmujemy szereg inicjatyw skierowanych do środowiska naszych najemców. Pomagamy im w budowaniu marki atrakcyjnego, wyróżniającego się na rynku pracodawcy

mówi Monika Brzozowska z firmy Torus, będącej partnerem konferencji Follow the Rabbit.

Duże korporacje nie mają lekko. Raporty wprawdzie wskazują czego kandydaci oczekują w procesie rekrutacji, ale duże firmy dalej mają spory problem z właściwą odpowiedzią. Barierą są zazwyczaj procesy i procedury, przez co trudno jest dawać kandydatowi feedback szybko i tak na każdym etapie. Korporacje korzystają też często z globalnych systemów przez co są mniej elastyczne. Z jednej strony wiadomo więc, jak trzeba działać, z drugiej popularnym jest nadal stwierdzenie: Odezwiemy się wybranych kandydatów.

One day recruitment

Firma Thomson Reuters realizuje projekt jednodniowych rekrutacji dotyczący niektórych stanowisk. Choć wymaga to dużego zaangażowania i sprawności organizacyjnej, przynosi świetne efekty gdy jest potrzeba szybkiego zatrudnienia większej liczby osób.

Promujemy inny sposób podejścia do procesu rekrutacji. Ogłoszenie o pracę jest zaproszeniem do wydarzenia, a decyzja o zatrudnieniu bądź nie, rzeczywiście zapada w jeden dzień. Wszystko wygląda inaczej, jest prezentacja działu i spotkanie z managerem. Staramy się pokazać jak najwięcej praktycznych aspektów pracy, np. każdy z uczestników spędza godzinę czasu z analitykiem, który pokazuje systemy i specyfikę pracy. Mocno odsłaniamy organizację, pokazujemy środowisko i ludzi, aby kandydat wiedział, z czym się spotka i mógł poczuć atmosferę. Zdarzało się, że w ten sposób zatrudnialiśmy już 7 z 10 uczestników, wszyscy dostali feedback. Ten specyficzny proces rekrutacji kończymy pizzą

mówi Karolina Majowicz-Prager z Thomson Reuters.

Tego typu podejście jest niemożliwe do powszechnego zastosowania, jednak jego element moga być z pewnością wdrażane w wielu firmach i w przypadku rekrutacji na różne stanowiska nie wymagające dużych kwalifikacji czy doświadczenia.

Warto rozmawiać

Konferencja Follow the Rabbit jest miejscem wymiany doświadczeń, pozyskiwania wiedzy, nawiązywania relacji, a wielu uczestnikom pozwoli z pewnością lepiej czuć się w środowisku HR-owym w Trójmieście. W tegorocznej edycji wydarzenia udział weźmie ponad 300 osób, a tematyka będzie bardzo różnordna. Profesor Janusz Czapiński opowie o szczęściu w pracy, pojawią się też takie zagadnienia, jak coaching czy RODO, będzie tez o roli biura w employer brandingu, a nawet o roli marketingu w HR. Follow the Rabbit jest płaszczyzną inspiracji różnych specjalistów, przedstawicieli wielu branż, doradców i ekspertów rynkowych. Wymagania współczesnego rynku także od środowiska HR wymagają bowiem multidyscyplinarności, otwierania się na różne dziedziny i rozwiązania pomagające podnosić efektywność pracy działów HR. Dzięki temu, że wydarzenie to nie ma komercyjnego charakteru jego agenda i ścieżki tematyczne są wynikiem bezpośredniego zapotrzebowania uczestników. Mimo, że firmy, tym samym środowisko HR, na co dzień rywalizuje o pracowników, konferencja stanowi jego wspólną inicjatywę. Inicjatorem wydarzenia jest Thomson Reuters, jednak w organizację zaangażowanych jest kilkadziesiąt firm z trójmiejskiego rynku reprezentujących branżę nowoczesnych usług dla biznesu, a także Invest in Pomerania oraz firma deweloperska Torus. Patronat medialny nad imprezą objął outsourcingportal.pl.

Officyna z wiechą

8 listopada zawisła wiecha nad biurowcem Officyna powstającym w gdańskiej dzielnicy Wrzeszcz, wyznaczając symboliczne osiągnięcie stanu surowego inwestycji. Budynek dostarczy na rynek ponad 5 tys. mkw. powierzchni najmu, w tym blisko 4,2 tys. mkw. z przeznaczeniem na biu
Nippon Seiki rozwija skrzydła w Gdańsku

Spółka Nippon Seiki (Europe) BV, będąca częścią jednego z wiodących na świecie dostawców w branży motoryzacyjnej, przenosi swoje lokalne biuro do budynku Argon w kompleksie Alchemia. Zajmie ono powierzchnię blisko 800 mkw. i zapewnić ma komfortowe warunki dla dalszego, dynamicznego rozwoju firmy w Gdańsku.
Ocean Network Express (ONE) rozwija centrum w Gdańsku

Japoński operator kontenerowy Ocean Network Express otworzył w Gdańsku Centralne Centrum Serwisowe. Nowe biuro o powierzchni blisko 1,5 tys. mkw. mieści się w budynku Argon w kompleksie Alchemia i pracuje w nim już 120 osób. W transakcji najmu pośredniczyła firma doradcza Cushman & Wakefield.
Alchemia po włosku

W budynku Argon w Gdańsku otwarto restaurację Pizza Pasta & Basta oferującą dania kuchni włoskiej. Jest to kolejny koncept gastronomiczny spółki Dobry Hotel funkcjonujący w Alchemii. Dopełnia on szeroką ofertę kulinarną kompleksu, którą tworzy już kilkanaście różnych lokali.