Branża HR w Trójmieście łączy siły

26 kwietnia w Hotelu Nadmorskim w Gdyni odbędzie się trzecia edycja konferencji Follow the Rabbit. Jest to spotkanie trójmiejskiego środowiska HR zainicjowane kilka lat temu przez firmę Thomson Reuters. Celem jest wymiana doświadczeń i networking, co w obliczu powszechnego  deficytu pracowników ma szczególne znaczenie.

Na trójmiejskim rynku wciąż pojawiają się nowe firmy, sporo obecnych już na nim dynamicznie się rozwija. Potrzeby rekrutacyjne są olbrzymie, natomiast liczba kandydatów coraz bardziej ograniczona. Dużym wyzwaniem jest dzisiaj nie tyle deficyt pracowników, ile zmiana podejścia HR i biznesu do zmieniających się realiów rynkowych. Trzeba działać dużo sprawniej, skracać procesy decyzyjne – kandydat, któremu każe się czekać, bardzo szybko znajdzie innego pracodawcę. To jest duża zmiana procesowa i organizacyjna, zwłaszcza dla korporacji. Z pewnością także o tym będziemy dyskutować podczas konferencji Follow the Rabbit.

mówi Karolina Majowicz-Prager z Thomson Reuters.

Funkcjonujące już długo w świecie marketingu pojęcie Candidate  Experience zaczyna teraz robić karierę w obszarze rekrutacji czy też  szerzej - employer  brandingu. Działania w tym zakresie podejmują nie tylko firmy, ale często także deweloperzy budynków biurowych, którzy wspierają w tym obszarze swoich najemców. Marka i wizerunek pracodawcy  są dzisiaj ważne nie tylko w aspekcie funkcji HR-owej, ale także rozwoju  biznesu. Mamy tego świadomość, dlatego podejmujemy szereg inicjatyw skierowanych do środowiska naszych  najemców. Pomagamy im w budowaniu marki atrakcyjnego, wyróżniającego się na rynku pracodawcy.

mówi Monika Brzozowska z firmy Torus, będącej partnerem konferencji Follow the  Rabbit.

Duże korporacje nie mają lekko. Raporty wprawdzie wskazują czego kandydaci oczekują w procesie rekrutacji, ale duże firmy dalej mają spory problem z  właściwą odpowiedzią. Barierą są zazwyczaj procesy i procedury, przez  co trudno jest dawać kandydatowi feedback szybko i tak na każdym etapie. Korporacje korzystają też często z globalnych systemów przez co są  mniej elastyczne. Z jednej strony wiadomo więc, jak trzeba działać, z  drugiej popularnym jest nadal stwierdzenie: Odezwiemy się do wybranych kandydatów. Firma Thomson Reuters realizuje projekt jednodniowych rekrutacji dotyczący  niektórych stanowisk. Choć wymaga to dużego zaangażowania i sprawności organizacyjnej, przynosi świetne efekty gdy jest potrzeba szybkiego zatrudnienia większej liczby osób. Promujemy  inny sposób podejścia do procesu rekrutacji. Ogłoszenie o pracę jest  zaproszeniem do wydarzenia, a decyzja o zatrudnieniu bądź nie, rzeczywiście zapada w jeden dzień. Wszystko wygląda inaczej, jest  prezentacja działu i spotkanie z managerem.

Staramy się pokazać jak najwięcej praktycznych aspektów pracy, np.  każdy z uczestników spędza godzinę czasu z analitykiem, który pokazuje systemy i specyfikę pracy. Mocno odsłaniamy organizację, pokazujemy  środowisko i ludzi, aby kandydat wiedział, z czym się spotka i mógł poczuć atmosferę. Zdarzało się, że w ten sposób zatrudnialiśmy już 7 z 10 uczestników, wszyscy  dostali feedback. Ten specyficzny proces  rekrutacji kończymy pizzą.

mówi Karolina Majowicz-Prager z Thomson Reuters

Tego typu podejście jest niemożliwe do powszechnego zastosowania, jednak jego element mogą być z pewnością wdrażane w wielu firmach i w przypadku rekrutacji na różne stanowiska nie wymagające dużych kwalifikacji czy doświadczenia.

Konferencja Follow the Rabbit jest miejscem wymiany doświadczeń, pozyskiwania wiedzy, nawiązywania relacji, a wielu uczestnikom pozwoli z pewnością lepiej czuć się w środowisku HR-owym w Trójmieście. W tegorocznej edycji wydarzenia udział weźmie ponad 300 osób, a tematyka będzie bardzo różnorodna. Profesor Janusz Czapiński opowie o szczęściu w pracy,  pojawią  się też takie zagadnienia, jak coaching czy RODO, będzie tez o roli biura w employer brandingu, a nawet o roli marketingu w HR.

Follow the Rabbit jest płaszczyzną inspiracji różnych specjalistów, przedstawicieli wielu branż, doradców i ekspertów rynkowych. Wymagania współczesnego rynku także od środowiska HR wymagają bowiem multidyscyplinarności, otwierania się na różne dziedziny i rozwiązania pomagające podnosić efektywność pracy działów HR. Dzięki temu, że wydarzenie to nie ma komercyjnego charakteru, jego agenda i ścieżki tematyczne są wynikiem bezpośredniego zapotrzebowania uczestników. Mimo, że firmy, tym samym środowisko HR, na co dzień rywalizuje o pracowników, konferencja stanowi jego wspólną inicjatywę. Inicjatorem wydarzenia jest Thomson Reuters, jednak w organizację zaangażowanych jest kilkadziesiąt firm z trójmiejskiego rynku reprezentujących branżę nowoczesnych usług dla biznesu, a także Invest in Pomerania oraz my - Torus. Patronat medialny nad imprezą objął  outsourcingportal.pl.

TORUSowe SQUADY na Gdańsk Business Run 2018

Blisko 1500 biegaczy i prawie 300 firmowych sztafet zameldowało się 2 września na starcie kolejnej edycji Gdańsk Business Run, a wśród nich 3 TORUSOWE SQUADY. Rywalizacja była zacięta, ale ważniejszy od miejsc był wspólny, charytatywny cel imprezy. Jak podają organizatorzy, z samych opłat startowych udało się łącznie zebrać blisko 110 tysięcy złotych, które trafią do beneficjentów tegorocznej edycji GBR. Torus był także jednym z organizatorów wydarzenia.
Gdańsk Business Run on WHEELS, czyli kółka na start!

W dniu 9 sierpnia 2018 r., na 7. piętrze budynku ARGON odbyła się konferencja prasowa Gdańsk Business Run on Wheeels. Konferencję otworzyła Agnieszka Pleti, prezes Fundacji Poland Business Run, która opowiedziała o misji fundacji, o specyfice sztafety firmowej, integrującej zespoły oraz o samej idei CSR-u, realizowanej na wielu płaszczyznach projektu: biegania, organizowania oraz wspierania.
TORUSOWE teamy jadą na Mistrzowstwa Polski w Siatkówce Plażowej

Dwa żeńskie zespoły siatkarskie wspierane przez TORUSA zakwalifikowały się do występu w Mistrzostwach Polski w Siatkówce Plażowej. Pary Świstek/Słonecka oraz Saad/Wawrzyńczyk z powodzeniem rywalizowały w 9 turniejach stanowiących kwalifikacje, a druga z par kilkakrotnie pokonywała w nich zespoły kadrowe. Medalowe apetyty krajowego czempionatu zaspokoić będą mogły już niedługo. Tegoroczny turniej finałowy odbędzie się w Krakowie na przełomie sierpnia i września. Zapowiada się zacięta rywalizacja.
Poznaj Alchemię od KUCHNI!

Kompleks biznesowy Alchemia to nie tylko nowoczesna przestrzeń biurowa, ale także bogata oferta usługowo-handlowa, z dominacją gastronomii.