Branża HR w Trójmieście łączy siły

26 kwietnia w Hotelu Nadmorskim w Gdyni odbędzie się trzecia edycja konferencji Follow the Rabbit. Jest to spotkanie trójmiejskiego środowiska HR zainicjowane kilka lat temu przez firmę Thomson Reuters. Celem jest wymiana doświadczeń i networking, co w obliczu powszechnego  deficytu pracowników ma szczególne znaczenie.

Na trójmiejskim rynku wciąż pojawiają się nowe firmy, sporo obecnych już na nim dynamicznie się rozwija. Potrzeby rekrutacyjne są olbrzymie, natomiast liczba kandydatów coraz bardziej ograniczona. Dużym wyzwaniem jest dzisiaj nie tyle deficyt pracowników, ile zmiana podejścia HR i biznesu do zmieniających się realiów rynkowych. Trzeba działać dużo sprawniej, skracać procesy decyzyjne – kandydat, któremu każe się czekać, bardzo szybko znajdzie innego pracodawcę. To jest duża zmiana procesowa i organizacyjna, zwłaszcza dla korporacji. Z pewnością także o tym będziemy dyskutować podczas konferencji Follow the Rabbit.

mówi Karolina Majowicz-Prager z Thomson Reuters.

Funkcjonujące już długo w świecie marketingu pojęcie Candidate  Experience zaczyna teraz robić karierę w obszarze rekrutacji czy też  szerzej - employer  brandingu. Działania w tym zakresie podejmują nie tylko firmy, ale często także deweloperzy budynków biurowych, którzy wspierają w tym obszarze swoich najemców. Marka i wizerunek pracodawcy  są dzisiaj ważne nie tylko w aspekcie funkcji HR-owej, ale także rozwoju  biznesu. Mamy tego świadomość, dlatego podejmujemy szereg inicjatyw skierowanych do środowiska naszych  najemców. Pomagamy im w budowaniu marki atrakcyjnego, wyróżniającego się na rynku pracodawcy.

mówi Monika Brzozowska z firmy Torus, będącej partnerem konferencji Follow the  Rabbit.

Duże korporacje nie mają lekko. Raporty wprawdzie wskazują czego kandydaci oczekują w procesie rekrutacji, ale duże firmy dalej mają spory problem z  właściwą odpowiedzią. Barierą są zazwyczaj procesy i procedury, przez  co trudno jest dawać kandydatowi feedback szybko i tak na każdym etapie. Korporacje korzystają też często z globalnych systemów przez co są  mniej elastyczne. Z jednej strony wiadomo więc, jak trzeba działać, z  drugiej popularnym jest nadal stwierdzenie: Odezwiemy się do wybranych kandydatów. Firma Thomson Reuters realizuje projekt jednodniowych rekrutacji dotyczący  niektórych stanowisk. Choć wymaga to dużego zaangażowania i sprawności organizacyjnej, przynosi świetne efekty gdy jest potrzeba szybkiego zatrudnienia większej liczby osób. Promujemy  inny sposób podejścia do procesu rekrutacji. Ogłoszenie o pracę jest  zaproszeniem do wydarzenia, a decyzja o zatrudnieniu bądź nie, rzeczywiście zapada w jeden dzień. Wszystko wygląda inaczej, jest  prezentacja działu i spotkanie z managerem.

Staramy się pokazać jak najwięcej praktycznych aspektów pracy, np.  każdy z uczestników spędza godzinę czasu z analitykiem, który pokazuje systemy i specyfikę pracy. Mocno odsłaniamy organizację, pokazujemy  środowisko i ludzi, aby kandydat wiedział, z czym się spotka i mógł poczuć atmosferę. Zdarzało się, że w ten sposób zatrudnialiśmy już 7 z 10 uczestników, wszyscy  dostali feedback. Ten specyficzny proces  rekrutacji kończymy pizzą.

mówi Karolina Majowicz-Prager z Thomson Reuters

Tego typu podejście jest niemożliwe do powszechnego zastosowania, jednak jego element mogą być z pewnością wdrażane w wielu firmach i w przypadku rekrutacji na różne stanowiska nie wymagające dużych kwalifikacji czy doświadczenia.

Konferencja Follow the Rabbit jest miejscem wymiany doświadczeń, pozyskiwania wiedzy, nawiązywania relacji, a wielu uczestnikom pozwoli z pewnością lepiej czuć się w środowisku HR-owym w Trójmieście. W tegorocznej edycji wydarzenia udział weźmie ponad 300 osób, a tematyka będzie bardzo różnorodna. Profesor Janusz Czapiński opowie o szczęściu w pracy,  pojawią  się też takie zagadnienia, jak coaching czy RODO, będzie tez o roli biura w employer brandingu, a nawet o roli marketingu w HR.

Follow the Rabbit jest płaszczyzną inspiracji różnych specjalistów, przedstawicieli wielu branż, doradców i ekspertów rynkowych. Wymagania współczesnego rynku także od środowiska HR wymagają bowiem multidyscyplinarności, otwierania się na różne dziedziny i rozwiązania pomagające podnosić efektywność pracy działów HR. Dzięki temu, że wydarzenie to nie ma komercyjnego charakteru, jego agenda i ścieżki tematyczne są wynikiem bezpośredniego zapotrzebowania uczestników. Mimo, że firmy, tym samym środowisko HR, na co dzień rywalizuje o pracowników, konferencja stanowi jego wspólną inicjatywę. Inicjatorem wydarzenia jest Thomson Reuters, jednak w organizację zaangażowanych jest kilkadziesiąt firm z trójmiejskiego rynku reprezentujących branżę nowoczesnych usług dla biznesu, a także Invest in Pomerania oraz my - Torus. Patronat medialny nad imprezą objął  outsourcingportal.pl.

PRO BALANCE, czyli dzień dziecka inaczej

Dzień dziecka nie musi być obchodzony tylko 1 czerwca... Postanowiliśmy to udowodnić i 10 lipca w budynku ARGON zorganizowaliśmy wyjątkowe, aktywne warsztaty dla dzieci. Była to okazja dla dorosłych do wspólnej zabawy ze swoimi pociechami i poznania przy tym wielu niezwykłych osób, których pasje i zainteresowania mogą być dla nich inspirujące. Tym samym, uczestnicy naszego wydarzenia przeżyli krótką, ale intensywną przygodę ze sportem i aktywnością.
Co robią pszczoły w ALCHEMII?

Na dachu budynku ARGON stanęły niedawno cztery prawdziwe ule, które zasiedliły jeszcze prawdziwsze pszczoły. Projekt „TORUS Beezzz” został zainicjowany przez nas, ale już teraz przyłączają się do niego kolejne firmy.
Operacja RH w ALCHEMII

Krwi nie da się wyprodukować!
Kamień węgielny pod biurowiec OFFICYNA w Gdańsku Wrzeszczu - wmurowany

W dniu 20 czerwca wmurowano kamień węgielny pod budowę I etapu biurowca OFFICYNA, powstającego w gdańskiej dzielnicy Wrzeszcz. Obiekt dostarczy na rynek 5,2 tys. mkw. powierzchni najmu, w tym blisko 4,2 tys. mkw. z przeznaczeniem na biura. Planowany termin oddania do użytku to III kwartał 2019 roku. Łącznie w ramach dwóch etapów inwestycji powstanie docelowo 11 tys. mkw. powierzchni najmu, w tym ponad 9 tys. mkw. biurowej.

Izby networkingowo w Alchemii

24 kwietnia w budynku Argon w Alchemii odbyło się spotkanie z cyklu  Speed Business Meeting. W intensywnej sesji krótkich, umawianych  wcześniej spotkań udział wzięli przedstawiciele czterech izb gospodarczych: belgijskiej, francuskiej, holenderskiej oraz  skandynawskiej, którzy nawiązywali kontakty z przedstawicielami lokalnego biznesu.