Podążaliśmy za króliczkiem

26 kwietnia silnym zespołem uczestniczyliśmy w kolejnej edycji konferencji Follow the Rabbit w Gdyni, zapoczątkowanej kilka lat temu przez firmę Thomson Reuters. Byliśmy tam w roli partnera wydarzenia, uczestnika, a także prelegenta, dzieląc się swoim marketingowym doświadczeniem w obszarze budowania wizerunku atrakcyjnego pracodawcy i angażowania na tym polu najemców.

W poszukiwaniu szczęścia w pracy

Konferencję zainaugurował wykład prof. Janusza Czapińskiego zatytułowany Szczęście w pracy. Profesor przedstawiał wyniki wieloletnich badań, w których analizował satysfakcję z pracy i poziom zadowolenia z życia wśród przedstawicieli różnych zawodów. Praca nie szczególnie sprawia ludziom satysfakcję – w zdecydowanej większość pracujemy, bo musimy i nie różnimy się na tym polu od innych nacji. Polakom najwięcej satysfakcji daje za to aktywność fizyczna, co pracodawcy już wiedzą i starają się wykorzystywać, jak również oglądanie telewizji (zaimplementować ten element w środowisku pracowniczym będzie już znacznie trudniej 😊). W krajach wysoko rozwiniętych (i bardziej zamożnych) odsetek ludzi zadowolonych z życia i usatysfakcjonowanych z pracy jest naturalnie większy, a co ciekawe, osoby te mają też większy wpływ na wzrost PKB.
DSC_8249.jpg
Praktyka i realia funkcjonowania firm są jednak bardziej złożone, a przed wieloma pracodawcami nie lada wyzwanie. Z jednej strony deficyt pracowników na rynku, z drugiej zmiany społeczno-kulturowe, które trzeba rozumieć i implementować do firmowej rzeczywistości. Z pomocą przychodzi tutaj np. biuro. Nowoczesny, świetnie zlokalizowany i skomunikowany budynek biurowy, w końcu atrakcyjnie zaaranżowana przestrzeń pracy może stać się orężem w walce o pracownika na współczesnym rynku, o czym więcej opowiedziała już przedstawicielka naszej firmy, Monika Brzozowska. Przybliżyła też szereg projektów i inicjatyw, które realizujemy jako dweloper biurowy i w które włączamy środowisko naszych klientów i partnerów. Akcje te dotyczą różnych obszarów, np. edukacji (np. spotkania ze studentami, warsztaty dla managerów czy ABC technologii) czy CSR (Operacja Rh podczas której organizujemy zbiórki krwi na terenie Alchemii). Są też bardziej niestandardowe wydarzenia, jak udział Torusa w Konkursie Lotów Red Bull w Gdyni czy Crushmageddon Dynatrace – impreza polegająca na „destrukcyjnym” wyścigu po budynku, tuż przed jego wyburzeniem (projekt zrealizowany został z firmą Dynatrace). To oczywiście tylko namiastka tego, co robimy. Jeden z kolejnych projektów realizować będziemy ze szczęśliwym zwycięzcą, którego wyłoniliśmy na koniec prezentacji spośród uczestników prelekcji.
Blisko 40 km w wodzie, wpław, przez 8 jezior, przez 15 godzin - wywiad z Tadeuszem Czepukojciem

Tadeusz Czepukojć urodził się 20 października 1965 r. w Bartoszycach. Obecnie – od lat – mieszka i pracuje w Gdańsku. Jest szczęśliwym mężem i ojcem trójki wspaniałych dzieci. Jego życie to ciągły ruch – jest m.in. nauczycielem wychowania fizycznego, fizjoterapeutą, tren
Nieco starsi od nas i są z nami niemal od początku - APA Wojciechowski świętuje 25-lecie!

Jeden z naszych kluczowych partnerów, pracownia APA Wojciechowski z Warszawy ma już 25 lat! Z nami współpracuje już od kilkunastu, czyli niemal od początku istnienia firmy Torus. Nie wiemy ile nerwów kosztowało ich przygotowywanie dla nas kolejnych wersji projektów, ale
Ocean w Alchemii. Jak wygląda biuro japońskiego operatora kontenerowego?

Kilka miesięcy temu do grona najemców Alchemii dołączyła firma ONE (Ocean Network Express). Jest to japoński operator kontenerowy, którego znakiem rozpoznawczym jest magentowy kolor, obecny w logo i na wielu elementach typowych dla jego działalności. Nie inaczej wygląda biuro firmy. Nowoczesna powierzchnia (1,5 tys. mkw.) zaprojektowana została przez Katarzynę Lipka-Sidor z firmy Torus.
Pocztówki z wakacji, czyli mali artyści po raz drugi

W czasie ostatnich, wakacyjno-urlopowych miesięcy zorganizowaliśmy drugą edycję konkursu plastycznego dla dzieci Alchemików. W ostatni czwartek zaprosiliśmy autorów wszystkich prac do City Cafe, aby wręczyć im nagrody i wyeksponować szerzej dzieła, które do nas dotarły.