Podążaliśmy za króliczkiem

26 kwietnia silnym zespołem uczestniczyliśmy w kolejnej edycji konferencji Follow the Rabbit w Gdyni, zapoczątkowanej kilka lat temu przez firmę Thomson Reuters. Byliśmy tam w roli partnera wydarzenia, uczestnika, a także prelegenta, dzieląc się swoim marketingowym doświadczeniem w obszarze budowania wizerunku atrakcyjnego pracodawcy i angażowania na tym polu najemców.

W poszukiwaniu szczęścia w pracy

Konferencję zainaugurował wykład prof. Janusza Czapińskiego zatytułowany Szczęście w pracy. Profesor przedstawiał wyniki wieloletnich badań, w których analizował satysfakcję z pracy i poziom zadowolenia z życia wśród przedstawicieli różnych zawodów. Praca nie szczególnie sprawia ludziom satysfakcję – w zdecydowanej większość pracujemy, bo musimy i nie różnimy się na tym polu od innych nacji. Polakom najwięcej satysfakcji daje za to aktywność fizyczna, co pracodawcy już wiedzą i starają się wykorzystywać, jak również oglądanie telewizji (zaimplementować ten element w środowisku pracowniczym będzie już znacznie trudniej 😊). W krajach wysoko rozwiniętych (i bardziej zamożnych) odsetek ludzi zadowolonych z życia i usatysfakcjonowanych z pracy jest naturalnie większy, a co ciekawe, osoby te mają też większy wpływ na wzrost PKB.
DSC_8249.jpg
Praktyka i realia funkcjonowania firm są jednak bardziej złożone, a przed wieloma pracodawcami nie lada wyzwanie. Z jednej strony deficyt pracowników na rynku, z drugiej zmiany społeczno-kulturowe, które trzeba rozumieć i implementować do firmowej rzeczywistości. Z pomocą przychodzi tutaj np. biuro. Nowoczesny, świetnie zlokalizowany i skomunikowany budynek biurowy, w końcu atrakcyjnie zaaranżowana przestrzeń pracy może stać się orężem w walce o pracownika na współczesnym rynku, o czym więcej opowiedziała już przedstawicielka naszej firmy, Monika Brzozowska. Przybliżyła też szereg projektów i inicjatyw, które realizujemy jako dweloper biurowy i w które włączamy środowisko naszych klientów i partnerów. Akcje te dotyczą różnych obszarów, np. edukacji (np. spotkania ze studentami, warsztaty dla managerów czy ABC technologii) czy CSR (Operacja Rh podczas której organizujemy zbiórki krwi na terenie Alchemii). Są też bardziej niestandardowe wydarzenia, jak udział Torusa w Konkursie Lotów Red Bull w Gdyni czy Crushmageddon Dynatrace – impreza polegająca na „destrukcyjnym” wyścigu po budynku, tuż przed jego wyburzeniem (projekt zrealizowany został z firmą Dynatrace). To oczywiście tylko namiastka tego, co robimy. Jeden z kolejnych projektów realizować będziemy ze szczęśliwym zwycięzcą, którego wyłoniliśmy na koniec prezentacji spośród uczestników prelekcji.

TORUSowe SQUADY na Gdańsk Business Run 2018

Blisko 1500 biegaczy i prawie 300 firmowych sztafet zameldowało się 2 września na starcie kolejnej edycji Gdańsk Business Run, a wśród nich 3 TORUSOWE SQUADY. Rywalizacja była zacięta, ale ważniejszy od miejsc był wspólny, charytatywny cel imprezy. Jak podają organizatorzy, z samych opłat startowych udało się łącznie zebrać blisko 110 tysięcy złotych, które trafią do beneficjentów tegorocznej edycji GBR. Torus był także jednym z organizatorów wydarzenia.
Gdańsk Business Run on WHEELS, czyli kółka na start!

W dniu 9 sierpnia 2018 r., na 7. piętrze budynku ARGON odbyła się konferencja prasowa Gdańsk Business Run on Wheeels. Konferencję otworzyła Agnieszka Pleti, prezes Fundacji Poland Business Run, która opowiedziała o misji fundacji, o specyfice sztafety firmowej, integrującej zespoły oraz o samej idei CSR-u, realizowanej na wielu płaszczyznach projektu: biegania, organizowania oraz wspierania.
TORUSOWE teamy jadą na Mistrzowstwa Polski w Siatkówce Plażowej

Dwa żeńskie zespoły siatkarskie wspierane przez TORUSA zakwalifikowały się do występu w Mistrzostwach Polski w Siatkówce Plażowej. Pary Świstek/Słonecka oraz Saad/Wawrzyńczyk z powodzeniem rywalizowały w 9 turniejach stanowiących kwalifikacje, a druga z par kilkakrotnie pokonywała w nich zespoły kadrowe. Medalowe apetyty krajowego czempionatu zaspokoić będą mogły już niedługo. Tegoroczny turniej finałowy odbędzie się w Krakowie na przełomie sierpnia i września. Zapowiada się zacięta rywalizacja.
Poznaj Alchemię od KUCHNI!

Kompleks biznesowy Alchemia to nie tylko nowoczesna przestrzeń biurowa, ale także bogata oferta usługowo-handlowa, z dominacją gastronomii.