Podążaliśmy za króliczkiem

26 kwietnia silnym zespołem uczestniczyliśmy w kolejnej edycji konferencji Follow the Rabbit w Gdyni, zapoczątkowanej kilka lat temu przez firmę Thomson Reuters. Byliśmy tam w roli partnera wydarzenia, uczestnika, a także prelegenta, dzieląc się swoim marketingowym doświadczeniem w obszarze budowania wizerunku atrakcyjnego pracodawcy i angażowania na tym polu najemców.

W poszukiwaniu szczęścia w pracy

Konferencję zainaugurował wykład prof. Janusza Czapińskiego zatytułowany Szczęście w pracy. Profesor przedstawiał wyniki wieloletnich badań, w których analizował satysfakcję z pracy i poziom zadowolenia z życia wśród przedstawicieli różnych zawodów. Praca nie szczególnie sprawia ludziom satysfakcję – w zdecydowanej większość pracujemy, bo musimy i nie różnimy się na tym polu od innych nacji. Polakom najwięcej satysfakcji daje za to aktywność fizyczna, co pracodawcy już wiedzą i starają się wykorzystywać, jak również oglądanie telewizji (zaimplementować ten element w środowisku pracowniczym będzie już znacznie trudniej 😊). W krajach wysoko rozwiniętych (i bardziej zamożnych) odsetek ludzi zadowolonych z życia i usatysfakcjonowanych z pracy jest naturalnie większy, a co ciekawe, osoby te mają też większy wpływ na wzrost PKB.
DSC_8249.jpg
Praktyka i realia funkcjonowania firm są jednak bardziej złożone, a przed wieloma pracodawcami nie lada wyzwanie. Z jednej strony deficyt pracowników na rynku, z drugiej zmiany społeczno-kulturowe, które trzeba rozumieć i implementować do firmowej rzeczywistości. Z pomocą przychodzi tutaj np. biuro. Nowoczesny, świetnie zlokalizowany i skomunikowany budynek biurowy, w końcu atrakcyjnie zaaranżowana przestrzeń pracy może stać się orężem w walce o pracownika na współczesnym rynku, o czym więcej opowiedziała już przedstawicielka naszej firmy, Monika Brzozowska. Przybliżyła też szereg projektów i inicjatyw, które realizujemy jako dweloper biurowy i w które włączamy środowisko naszych klientów i partnerów. Akcje te dotyczą różnych obszarów, np. edukacji (np. spotkania ze studentami, warsztaty dla managerów czy ABC technologii) czy CSR (Operacja Rh podczas której organizujemy zbiórki krwi na terenie Alchemii). Są też bardziej niestandardowe wydarzenia, jak udział Torusa w Konkursie Lotów Red Bull w Gdyni czy Crushmageddon Dynatrace – impreza polegająca na „destrukcyjnym” wyścigu po budynku, tuż przed jego wyburzeniem (projekt zrealizowany został z firmą Dynatrace). To oczywiście tylko namiastka tego, co robimy. Jeden z kolejnych projektów realizować będziemy ze szczęśliwym zwycięzcą, którego wyłoniliśmy na koniec prezentacji spośród uczestników prelekcji.

PRO BALANCE, czyli dzień dziecka inaczej

Dzień dziecka nie musi być obchodzony tylko 1 czerwca... Postanowiliśmy to udowodnić i 10 lipca w budynku ARGON zorganizowaliśmy wyjątkowe, aktywne warsztaty dla dzieci. Była to okazja dla dorosłych do wspólnej zabawy ze swoimi pociechami i poznania przy tym wielu niezwykłych osób, których pasje i zainteresowania mogą być dla nich inspirujące. Tym samym, uczestnicy naszego wydarzenia przeżyli krótką, ale intensywną przygodę ze sportem i aktywnością.
Co robią pszczoły w ALCHEMII?

Na dachu budynku ARGON stanęły niedawno cztery prawdziwe ule, które zasiedliły jeszcze prawdziwsze pszczoły. Projekt „TORUS Beezzz” został zainicjowany przez nas, ale już teraz przyłączają się do niego kolejne firmy.
Operacja RH w ALCHEMII

Krwi nie da się wyprodukować!
Kamień węgielny pod biurowiec OFFICYNA w Gdańsku Wrzeszczu - wmurowany

W dniu 20 czerwca wmurowano kamień węgielny pod budowę I etapu biurowca OFFICYNA, powstającego w gdańskiej dzielnicy Wrzeszcz. Obiekt dostarczy na rynek 5,2 tys. mkw. powierzchni najmu, w tym blisko 4,2 tys. mkw. z przeznaczeniem na biura. Planowany termin oddania do użytku to III kwartał 2019 roku. Łącznie w ramach dwóch etapów inwestycji powstanie docelowo 11 tys. mkw. powierzchni najmu, w tym ponad 9 tys. mkw. biurowej.

OIE Support - Laureate w Gdańsku przeniosło się do Alchemii

Spółka OIE Support będąca częścią amerykańskiego giganta branży edukacji online, Laureate Online Education, przeniosła swoje gdańskie centrum do budynku Argon w kompleksie Alchemia. Najemcy w procesie wyboru lokalizacji doradzała firma CBRE.