OIE Support - Laureate w Gdańsku przeniosło się do Alchemii

OIE Support - Laureate w Gdańsku przeniosło się do Alchemii

Spółka OIE Support będąca częścią amerykańskiego giganta branży edukacji online, Laureate Online Education, przeniosła swoje gdańskie centrum do budynku Argon w kompleksie Alchemia. Najemcy w procesie wyboru lokalizacji doradzała firma CBRE.

Komfort i usługi

OIE Support działa w Gdańsku od stycznia 2012 roku i jest spółką córką Laureate International Universities. Współpracuje z uniwersytetami na całym świecie oferując możliwość zdobycia wyższego wykształcenia w trybie online, a podobne centrum funkcjonuje również w Amsterdamie. Pracownicy w Gdańsku odpowiedzialni są m.in. za rekrutację i obsługę studentów do programów oferowanych przez Uniwersytety w Liverpoolu oraz Walden. Są to studia na wszystkich szczeblach od licencjatu po studia doktoranckie oraz kursy, prowadzone całkowicie w trybie online.

Nowe biuro w budynku Argon pozwoli na optymalizację wykorzystania przestrzeni, a także podniesienie komfortu pracy. Dużym atutem z perspektywy pracowników jest także bezpośredni dostęp do szerokiej oferty usług towarzyszących w budynku oraz jego atrakcyjne usytuowanie

podkreśla Adriana Lemańczyk, Dyrektor HR w Laureate Online Education.

Argon, Alchemia, hol recepcyjny.jpg

CBRE towarzyszy Laureate od pojęcia pierwszej decyzji o ulokowaniu swojego biznesu w Polsce w 2011 roku. Nowy inwestor reprezentujący rosnący rynek wyspecjalizowanych usług edukacyjnych bardzo pozytywnie wpłynął na rozwój biznesowy Trójmiasta. Rozpoczął proces przyciągania kolejnych firm, które lawinowo zaczęły pojawiać się z kolejnymi projektami na Pomorzu. Cieszymy się, że firma dalej się rozwija i przeprowadziła się do jednego z najlepszych projektów biurowych w północnej Polsce, jakim jest Alchemia, a my jako doradca mogliśmy mieć w tym swój udział

mówi Mariusz Wiśniewski, Head of Tricity Office.

Cechą charakterystyczną na trójmiejskim rynku biurowym jest obecnie silny popyt wewnętrzny.

Większość obecnych najemców budynku Argon to firmy, które relokowały się w ramach Trójmiasta lub okolic. Odzwierciedla to obecną sytuację na lokalnym rynku i jego dynamiczny rozwój

komentuje Marcin Piątkowski, dyr. ds. komercjalizacji w firmie Torus.

Firmy przenoszą swoje biura do nowoczesnej przestrzeni nie tylko ze względów jakościowych lub lokalizacyjnych, ale często także w skutek planowanej ekspansji.

Alchemia, Gdańsk, widok od strony peronu SKM.jpg
Officyna z wiechą

8 listopada zawisła wiecha nad biurowcem Officyna powstającym w gdańskiej dzielnicy Wrzeszcz, wyznaczając symboliczne osiągnięcie stanu surowego inwestycji. Budynek dostarczy na rynek ponad 5 tys. mkw. powierzchni najmu, w tym blisko 4,2 tys. mkw. z przeznaczeniem na biu
Nippon Seiki rozwija skrzydła w Gdańsku

Spółka Nippon Seiki (Europe) BV, będąca częścią jednego z wiodących na świecie dostawców w branży motoryzacyjnej, przenosi swoje lokalne biuro do budynku Argon w kompleksie Alchemia. Zajmie ono powierzchnię blisko 800 mkw. i zapewnić ma komfortowe warunki dla dalszego, dynamicznego rozwoju firmy w Gdańsku.
Ocean Network Express (ONE) rozwija centrum w Gdańsku

Japoński operator kontenerowy Ocean Network Express otworzył w Gdańsku Centralne Centrum Serwisowe. Nowe biuro o powierzchni blisko 1,5 tys. mkw. mieści się w budynku Argon w kompleksie Alchemia i pracuje w nim już 120 osób. W transakcji najmu pośredniczyła firma doradcza Cushman & Wakefield.
Alchemia po włosku

W budynku Argon w Gdańsku otwarto restaurację Pizza Pasta & Basta oferującą dania kuchni włoskiej. Jest to kolejny koncept gastronomiczny spółki Dobry Hotel funkcjonujący w Alchemii. Dopełnia on szeroką ofertę kulinarną kompleksu, którą tworzy już kilkanaście różnych lokali.