Kamień węgielny pod biurowiec OFFICYNA w Gdańsku Wrzeszczu - wmurowany

Kamień węgielny pod biurowiec OFFICYNA w Gdańsku Wrzeszczu - wmurowany

W dniu 20 czerwca wmurowano kamień węgielny pod budowę I etapu biurowca OFFICYNA, powstającego w gdańskiej dzielnicy Wrzeszcz. Obiekt dostarczy na rynek 5,2 tys. mkw. powierzchni najmu, w tym blisko 4,2 tys. mkw. z przeznaczeniem na biura. Planowany termin oddania do użytku to III kwartał 2019 roku. Łącznie w ramach dwóch etapów inwestycji powstanie docelowo 11 tys. mkw. powierzchni najmu, w tym ponad 9 tys. mkw. biurowej.

OFFICYNA stanowi kolejny element rozwoju al. Grunwaldzkiej w Gdańsku, jako głównej ulicy biznesowej, przy której lokowane są liczne obiekty handlowe i biurowe. Wierzę, że biurowiec ten zyska uznanie najemców, ich pracowników, a także okolicznych mieszkańców, da też kolejny impuls odradzającej się dzielnicy, która ma jeszcze duży potencjał inwestycyjny

Sławomir Gajewski - Prezes firmy TORUS

OFFICYNA to dwa nowoczesne, połączone ze sobą budynki biurowe, które powstają w dynamicznie rewitalizującej się dzielnicy Wrzeszcz. Łącznie dostarczą one na rynek ponad 11 tys. mkw. powierzchni najmu, w tym ponad 9 tys. mkw. powierzchni biurowej.

Inwestycja certyfikowana jest w systemie LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). Obecnie posiada precertyfikat LEED na poziomie Gold, potwierdzając tym samym zastosowanie rozwiązań przyjaznych dla człowieka oraz technologii ograniczających zużycie energii i wody, emisji gazów cieplarnianych, a także ilości produkowanych odpadów. I etap inwestycji to budynek biurowo-usługowy zlokalizowany przy al. Grunwaldzkiej 50, posiadający jedną kondygnację podziemną i 5 nadziemnych.

Architektonicznie obiekt wpisywać będzie się w pierzeję al. Grunwaldzkiej, stanowiąc kontynuację otoczenia istniejącej zabudowy. Na parterze zaprojektowano lokale usługowe dostępne niezależnie od strony alei oraz z holu budynku. Na wyższych kondygnacjach znajdą się pomieszczenia biurowe, z charakterystycznym tarasem na IV piętrze. I etap dostarczy ponad 5,2 tys. mkw. powierzchni najmu, w tym blisko 4,2 tys. mkw. z przeznaczeniem na biura oraz blisko 900 mkw. na działalność handlowo-usługową.

W ramach inwestycji powstanie infrastruktura parkingowa, w tym garaż podziemny. Ponadto budynki posiadać będą infrastrukturę dedykowaną rowerzystom (szatnie i miejsca postojowe dla rowerów). W ramach II etapu (w głębi działki) powstanie budynek biurowy czterokondygnacyjny z garażem podziemnym, o nieco większej powierzchni najmu. Jego budowa rozpocząć ma się pod koniec października br.
large_DOR_0040.jpg
Powiązane artykuły
Blisko 40 km w wodzie, wpław, przez 8 jezior, przez 15 godzin - wywiad z Tadeuszem Czepukojciem

Tadeusz Czepukojć urodził się 20 października 1965 r. w Bartoszycach. Obecnie – od lat – mieszka i pracuje w Gdańsku. Jest szczęśliwym mężem i ojcem trójki wspaniałych dzieci. Jego życie to ciągły ruch – jest m.in. nauczycielem wychowania fizycznego, fizjoterapeutą, tren
Nieco starsi od nas i są z nami niemal od początku - APA Wojciechowski świętuje 25-lecie!

Jeden z naszych kluczowych partnerów, pracownia APA Wojciechowski z Warszawy ma już 25 lat! Z nami współpracuje już od kilkunastu, czyli niemal od początku istnienia firmy Torus. Nie wiemy ile nerwów kosztowało ich przygotowywanie dla nas kolejnych wersji projektów, ale
Ocean w Alchemii. Jak wygląda biuro japońskiego operatora kontenerowego?

Kilka miesięcy temu do grona najemców Alchemii dołączyła firma ONE (Ocean Network Express). Jest to japoński operator kontenerowy, którego znakiem rozpoznawczym jest magentowy kolor, obecny w logo i na wielu elementach typowych dla jego działalności. Nie inaczej wygląda biuro firmy. Nowoczesna powierzchnia (1,5 tys. mkw.) zaprojektowana została przez Katarzynę Lipka-Sidor z firmy Torus.
Pocztówki z wakacji, czyli mali artyści po raz drugi

W czasie ostatnich, wakacyjno-urlopowych miesięcy zorganizowaliśmy drugą edycję konkursu plastycznego dla dzieci Alchemików. W ostatni czwartek zaprosiliśmy autorów wszystkich prac do City Cafe, aby wręczyć im nagrody i wyeksponować szerzej dzieła, które do nas dotarły.
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.
Potwierdzając subskrypcję wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych w celu otrzymywania treści publikowanych w serwisie.