Kamień węgielny pod biurowiec OFFICYNA w Gdańsku Wrzeszczu - wmurowany

W dniu 20 czerwca wmurowano kamień węgielny pod budowę I etapu biurowca OFFICYNA, powstającego w gdańskiej dzielnicy Wrzeszcz. Obiekt dostarczy na rynek 5,2 tys. mkw. powierzchni najmu, w tym blisko 4,2 tys. mkw. z przeznaczeniem na biura. Planowany termin oddania do użytku to III kwartał 2019 roku. Łącznie w ramach dwóch etapów inwestycji powstanie docelowo 11 tys. mkw. powierzchni najmu, w tym ponad 9 tys. mkw. biurowej.

OFFICYNA stanowi kolejny element rozwoju al. Grunwaldzkiej w Gdańsku, jako głównej ulicy biznesowej, przy której lokowane są liczne obiekty handlowe i biurowe. Wierzę, że biurowiec ten zyska uznanie najemców, ich pracowników, a także okolicznych mieszkańców, da też kolejny impuls odradzającej się dzielnicy, która ma jeszcze duży potencjał inwestycyjny

Sławomir Gajewski - Prezes firmy TORUS

OFFICYNA to dwa nowoczesne, połączone ze sobą budynki biurowe, które powstają w dynamicznie rewitalizującej się dzielnicy Wrzeszcz. Łącznie dostarczą one na rynek ponad 11 tys. mkw. powierzchni najmu, w tym ponad 9 tys. mkw. powierzchni biurowej.

Inwestycja certyfikowana jest w systemie LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). Obecnie posiada precertyfikat LEED na poziomie Gold, potwierdzając tym samym zastosowanie rozwiązań przyjaznych dla człowieka oraz technologii ograniczających zużycie energii i wody, emisji gazów cieplarnianych, a także ilości produkowanych odpadów. I etap inwestycji to budynek biurowo-usługowy zlokalizowany przy al. Grunwaldzkiej 50, posiadający jedną kondygnację podziemną i 5 nadziemnych.

Architektonicznie obiekt wpisywać będzie się w pierzeję al. Grunwaldzkiej, stanowiąc kontynuację otoczenia istniejącej zabudowy. Na parterze zaprojektowano lokale usługowe dostępne niezależnie od strony alei oraz z holu budynku. Na wyższych kondygnacjach znajdą się pomieszczenia biurowe, z charakterystycznym tarasem na IV piętrze. I etap dostarczy ponad 5,2 tys. mkw. powierzchni najmu, w tym blisko 4,2 tys. mkw. z przeznaczeniem na biura oraz blisko 900 mkw. na działalność handlowo-usługową.

W ramach inwestycji powstanie infrastruktura parkingowa, w tym garaż podziemny. Ponadto budynki posiadać będą infrastrukturę dedykowaną rowerzystom (szatnie i miejsca postojowe dla rowerów). W ramach II etapu (w głębi działki) powstanie budynek biurowy czterokondygnacyjny z garażem podziemnym, o nieco większej powierzchni najmu. Jego budowa rozpocząć ma się pod koniec października br.
large_DOR_0040.jpg