Co robią pszczoły w ALCHEMII?
Co robią pszczoły w ALCHEMII?<br>

Co robią pszczoły w ALCHEMII?

Na dachu budynku ARGON stanęły niedawno cztery prawdziwe ule, które zasiedliły jeszcze prawdziwsze pszczoły. Projekt „TORUS Beezzz” został zainicjowany przez nas, ale już teraz przyłączają się do niego kolejne firmy.

D61B1968.jpg
Na dachu ARGONU stanęły cztery ule (trzy należą do TORUSA, a jeden do restauracji Sugoi Sushi, mieszczącej się w części parterowej ARGONU). Do każdego z nich wprowadziło się początkowo ok. 7 kg pszczół, czyli ok. 80 tysięcy osobników, ale ich liczba będzie rosła - docelowo każdy pomieści nawet 100 tysięcy pszczół. Całkowita objętość jednego ula to ok. 87 dm3, a powierzchnia plastrów to ok. 372 dm2. Ustalenia wszystkich warunków tego nietypowego „najmu powierzchni” trwały wiele miesięcy (rozmowy rozpoczęły się jesienią 2017 roku). Pszczelarze dokonali szczegółowej analizy lokalizacji budynku, jak również wizji lokalnej dachu Argonu, w celu zapewniania swojemu klientowi optymalnych warunków rozwoju. Ostatecznie stwierdzili, że budynek ARGON będzie idealnym miejscem dla trójmiejskiej ekspansji pszczół.

Obecność uli na dachu ARGONU nie jest przypadkiem, jest to element śledzenia trendów w szeroko pojętej ekologii. Na co dzień wiele wysiłku wkładamy w certyfikację naszych budynków, tworzenie optymalnych warunków dla rozwoju biznesu i środowiska pracowniczego. Teraz postanowiliśmy zainteresować się też inną kategorią najemcy – znacznie mniejszego, ale równie wymagającego. Odpowiadamy przy tym na ważny temat i problem nas wszystkich, jakim jest masowe wymieranie pszczół.

Monika Brzozowska z firmy Torus, pomysłodawcy projektu Torus Beezzz.

Pomimo tego, że ule umiejscowione są na dachu budynku, nie przeszkadza to pszczołom latać w promieniu 2 km. Penetrują więc spory obszar, ponad 1250 ha. Hodowla pszczół w mieście staje się coraz bardziej popularna, a – jak mówią eksperci - z wielu względów jest też bardziej efektywna. Miejskie pszczelarstwo nie bez powodu podbija więc polskie aglomeracje - w samej Warszawie jest już kilkaset uli. Zdobią dachy takich obiektów, jak biurowiec Eurocetrum, Pałac Kultury i Nauki czy Teatr Wielki. Trend ten, jak wiele innych przywędrował do nas z zachodu. W porównaniu z innymi stolicami w Europie mamy jednak wiele do nadrobienia - w Berlinie czy Londynie ule liczy się w tysiącach. Pasieki obecne są też w wyjątkowych miejscach Paryża - założone zostały na dachu m.in. Opery Paryskiej czy zakrystii katedry Notre Dame.

W miastach nie występuje duża populacja pszczół, więc łatwiej jest pozyskiwać pyłek oraz miód, ponadto nie występują też opryski roślin  miododajnych, co ułatwia cały proces. Pszczoły rasy Buckfast, które zadomowiły się na dachu ARGONU nie są agresywne, za to odznaczają się niezwykłą mocą i pracowitością. Wiele zależy od pogody, ale szacunki wskazują, że z tych 4 uli, w sezonie możliwe będzie uzyskanie 2, a nawet 3 gatunków miodu - wielokwiat, lipowy, może też akacjowy. Z każdego powinniśmy uzyskać nawet 15kg miodu

Tomasz Wojtiuk z firmy  Beeup.pl, pszczelarz, członek Polskiego Związku Pszczelarskiego.

D61B2020.jpg
Pszczoły stały się w Polsce palącym tematem kilka lat temu, kiedy zaczęto mówić o ich wymieraniu, spowodowanym także nieodpowiedzialnym działaniem człowieka. Od tamtej pory różne gremia i instytucje związane z pszczelarstwem podejmują działania mające na celu ich ochronę. W działania angażuję się także biznes czego efektem jest m.in. rosnąca popularność uli w miastach. Co ciekawe, przez pierwsze 2 tygodnie swojego życia młoda pszczoła odbywa prace wewnątrz ula – karmi larwy i czyści gniazdo. Następne dwa tygodnie, pracując 24 godziny na dobę spędza czas głównie na zewnątrz, przy zbieraniu pyłku oraz nektaru (w nocy pracuje przy wentylacji i zachowaniu odpowiedniej temperatury w ulu), po czym niestety… kończy swój żywot. Pszczoły robotnice żyją średnio ok. 36-41 dni w sezonie, a pracujące ciężko w czasie pożytku głównego do 28 dni, tylko pszczoły zimujące żyją ok. 6-9 miesięcy. W hodowli pszczół mamy do czynienia nie z poszczególnymi osobnikami oddzielnie, lecz z trwałym społeczeństwem tych owadów, które stanowi biologiczną całość (pojedynczo pszczoły są niezdolne do życia). U ogromnej większości gatunków zwierząt występują dwa rodzaje osobników samce i samice, u pszczół natomiast wyróżniamy samce - "Trutnie" oraz dwie postacie samicze - jedna z nich to matka (na zdjęciu oznaczona numerem 78), druga to pszczoła robotnica (tych jest najwięcej). Robotnice mają ściśle podzielone zadania i przechodzą kolejne etapy prac w gnieździe, które uzależnione są od ich wieku.

Pszczoły to bardzo ciekawy i wartościowy dla człowieka gatunek owadów. Zachęcamy do zgłębiania tego tematu, bo ich specyficzne zachowania, praca i życie wypełnione są ciekawostkami.
D61B2033.jpg

TORUSowe SQUADY na Gdańsk Business Run 2018

Blisko 1500 biegaczy i prawie 300 firmowych sztafet zameldowało się 2 września na starcie kolejnej edycji Gdańsk Business Run, a wśród nich 3 TORUSOWE SQUADY. Rywalizacja była zacięta, ale ważniejszy od miejsc był wspólny, charytatywny cel imprezy. Jak podają organizatorzy, z samych opłat startowych udało się łącznie zebrać blisko 110 tysięcy złotych, które trafią do beneficjentów tegorocznej edycji GBR. Torus był także jednym z organizatorów wydarzenia.
Gdańsk Business Run on WHEELS, czyli kółka na start!

W dniu 9 sierpnia 2018 r., na 7. piętrze budynku ARGON odbyła się konferencja prasowa Gdańsk Business Run on Wheeels. Konferencję otworzyła Agnieszka Pleti, prezes Fundacji Poland Business Run, która opowiedziała o misji fundacji, o specyfice sztafety firmowej, integrującej zespoły oraz o samej idei CSR-u, realizowanej na wielu płaszczyznach projektu: biegania, organizowania oraz wspierania.
TORUSOWE teamy jadą na Mistrzowstwa Polski w Siatkówce Plażowej

Dwa żeńskie zespoły siatkarskie wspierane przez TORUSA zakwalifikowały się do występu w Mistrzostwach Polski w Siatkówce Plażowej. Pary Świstek/Słonecka oraz Saad/Wawrzyńczyk z powodzeniem rywalizowały w 9 turniejach stanowiących kwalifikacje, a druga z par kilkakrotnie pokonywała w nich zespoły kadrowe. Medalowe apetyty krajowego czempionatu zaspokoić będą mogły już niedługo. Tegoroczny turniej finałowy odbędzie się w Krakowie na przełomie sierpnia i września. Zapowiada się zacięta rywalizacja.
Poznaj Alchemię od KUCHNI!

Kompleks biznesowy Alchemia to nie tylko nowoczesna przestrzeń biurowa, ale także bogata oferta usługowo-handlowa, z dominacją gastronomii.