Trójmiasto bliskie Skandynawii

Marine Harvest Central Europe jest oddziałem norweskiej grupy Marine Harvest z siedzibą w Bergen w Norwegii. Firma specjalizuje się w hodowli i przetwórstwie łososia atlantyckiego i jest w tej kategorii niekwestionowanym liderem na świecie. Swoim klientom oferujem także szeroki wachlarz produktów z ryb i owoców morza. Obecnie jej wyroby można kupić na 70 rynkach, co czyni ją jedną z największych firm na świecie w tej branży. Inwestycja w nowe biuro firmy w Gdańsku jest elementem konsolidacji funkcji, a także podniesienia standardów jakościowych.

Ze względu na dynamiczny rozwój naszych struktur oraz nowe wyzwania dla biznesu potrzebowaliśmy nowej siedziby, która podkreśli rosnącą rolę polskiego zespołu w strukturach Marine Harvest. Jedna siedziba, w której lokujemy nasz główny biznes oraz centrum usług wsparcia będzie sprzyjać integracji zespołu oraz usprawniać procesy administracyjne i decyzyjne

informuje Emilia Schomburg, rzecznik prasowy Marine Harvest Central Europe.

Zespół Marine Harvest pracujący w Argonie liczy obecnie blisko 150 osób. Jego głównym zadaniem jest zarządzanie rynkami w Niemczech, Austrii, Czechach, Słowacji, Szwecji, Szwajcarii, Włoszech i oczywiście w Polsce. Firma rozwija też w nowym biurze wewnętrzne centrum operacyjne, które świadczy usługi księgowe oraz IT na rzecz spółek grupy kapitałowej wchodzącej w skład Marine Harvest ASA. Łącznie zatrudnienie w nim znaleźć ma ponad 100 osób.

Bardzo się cieszymy, że tak znana i wiodąca w swojej branży firma zdecydowała się otworzyć biuro w Gdańsku, w Alchemii. Jesteśmy przekonani, że lokalizacja i nowe otoczenie sprzyjać będą dalszemu rozwojowi, zarówno na polskim, jak i zagranicznym rynku, a sam standard biura będzie wyznacznikiem jakości dla jeszcze wielu kolejnych projektów

mówi Marcin Piątkowski, dyrektor ds. komercjalizacji w firmie Torus.

Umowa z deweloperem obiektu, firmą Torus, podpisana została na okres 5 lat. W projekt aranżacji biura zaangażowany był dział projektowy firmy Torus. Głównym założeniem było stworzenie ciekawej, przytulnej, domowej i otwartej przestrzeni, która w eleganckim stylu nawiązuje do natury Skandynawii oraz wykorzystuje najnowsze technologie.

Fot. Emi Karpowicz<br>

Fot. Emi Karpowicz

Jednym z przykładów jest sala konferencyjna, której przeszklone ściany zmieniają swoją przezierność za pomocą przycisku w iPadzie. Układ biura jest podzielony na 4 strefy: recepcja, część wspólna z biurami, dużą salą konferencyjną po środku i biurkami hot desk, oraz dwie części open space. Pomiędzy poszczególnymi strefami znajdują się miejsca odpoczynku, oraz duża kuchnia, która przenosi nas do lasu, gdzie możemy np. pobujać się na huśtawkach

mówi Joanna Olejniczak-Suchecka, dyrektor działu projektowego w firmie Torus.

W procesie przygotowania długoterminowej strategii najmu, wyboru lokalizacji oraz negocjowaniu warunków umowy Marine Harvest reprezentowali eksperci z firmy doradczej JLL.

Marine Harvest to kolejny inwestor z kraju nordyckiego, który rozwija się w Trójmieście. Lokalny rynek kusi międzynarodowy biznes przede wszystkim bogatą pulą talentów, a w przypadku kapitału skandynawskiego – również bliskością geograficzną, kulturową oraz doskonałą reputacją w oczach zagranicznych firm. Ważnym atutem jest też szeroka dostępność nowoczesnych budynków biurowych, czego przykładem jest kompleks biurowy Alchemia w Gdańsku

komentuje Marcin Faleńczyk, kierujący pracami trójmiejskiego biura JLL.

Argon, III etap Alchemii, Gdańsk.jpg
Officyna z wiechą

8 listopada zawisła wiecha nad biurowcem Officyna powstającym w gdańskiej dzielnicy Wrzeszcz, wyznaczając symboliczne osiągnięcie stanu surowego inwestycji. Budynek dostarczy na rynek ponad 5 tys. mkw. powierzchni najmu, w tym blisko 4,2 tys. mkw. z przeznaczeniem na biu
Nippon Seiki rozwija skrzydła w Gdańsku

Spółka Nippon Seiki (Europe) BV, będąca częścią jednego z wiodących na świecie dostawców w branży motoryzacyjnej, przenosi swoje lokalne biuro do budynku Argon w kompleksie Alchemia. Zajmie ono powierzchnię blisko 800 mkw. i zapewnić ma komfortowe warunki dla dalszego, dynamicznego rozwoju firmy w Gdańsku.
Ocean Network Express (ONE) rozwija centrum w Gdańsku

Japoński operator kontenerowy Ocean Network Express otworzył w Gdańsku Centralne Centrum Serwisowe. Nowe biuro o powierzchni blisko 1,5 tys. mkw. mieści się w budynku Argon w kompleksie Alchemia i pracuje w nim już 120 osób. W transakcji najmu pośredniczyła firma doradcza Cushman & Wakefield.
Alchemia po włosku

W budynku Argon w Gdańsku otwarto restaurację Pizza Pasta & Basta oferującą dania kuchni włoskiej. Jest to kolejny koncept gastronomiczny spółki Dobry Hotel funkcjonujący w Alchemii. Dopełnia on szeroką ofertę kulinarną kompleksu, którą tworzy już kilkanaście różnych lokali.