Trójmiasto bliskie Skandynawii

Marine Harvest Central Europe jest oddziałem norweskiej grupy Marine Harvest z siedzibą w Bergen w Norwegii. Firma specjalizuje się w hodowli i przetwórstwie łososia atlantyckiego i jest w tej kategorii niekwestionowanym liderem na świecie. Swoim klientom oferujem także szeroki wachlarz produktów z ryb i owoców morza. Obecnie jej wyroby można kupić na 70 rynkach, co czyni ją jedną z największych firm na świecie w tej branży. Inwestycja w nowe biuro firmy w Gdańsku jest elementem konsolidacji funkcji, a także podniesienia standardów jakościowych.

Ze względu na dynamiczny rozwój naszych struktur oraz nowe wyzwania dla biznesu potrzebowaliśmy nowej siedziby, która podkreśli rosnącą rolę polskiego zespołu w strukturach Marine Harvest. Jedna siedziba, w której lokujemy nasz główny biznes oraz centrum usług wsparcia będzie sprzyjać integracji zespołu oraz usprawniać procesy administracyjne i decyzyjne

informuje Emilia Schomburg, rzecznik prasowy Marine Harvest Central Europe.

Zespół Marine Harvest pracujący w Argonie liczy obecnie blisko 150 osób. Jego głównym zadaniem jest zarządzanie rynkami w Niemczech, Austrii, Czechach, Słowacji, Szwecji, Szwajcarii, Włoszech i oczywiście w Polsce. Firma rozwija też w nowym biurze wewnętrzne centrum operacyjne, które świadczy usługi księgowe oraz IT na rzecz spółek grupy kapitałowej wchodzącej w skład Marine Harvest ASA. Łącznie zatrudnienie w nim znaleźć ma ponad 100 osób.

Bardzo się cieszymy, że tak znana i wiodąca w swojej branży firma zdecydowała się otworzyć biuro w Gdańsku, w Alchemii. Jesteśmy przekonani, że lokalizacja i nowe otoczenie sprzyjać będą dalszemu rozwojowi, zarówno na polskim, jak i zagranicznym rynku, a sam standard biura będzie wyznacznikiem jakości dla jeszcze wielu kolejnych projektów

mówi Marcin Piątkowski, dyrektor ds. komercjalizacji w firmie Torus.

Umowa z deweloperem obiektu, firmą Torus, podpisana została na okres 5 lat. W projekt aranżacji biura zaangażowany był dział projektowy firmy Torus. Głównym założeniem było stworzenie ciekawej, przytulnej, domowej i otwartej przestrzeni, która w eleganckim stylu nawiązuje do natury Skandynawii oraz wykorzystuje najnowsze technologie.

Fot. Emi Karpowicz<br>

Fot. Emi Karpowicz

Jednym z przykładów jest sala konferencyjna, której przeszklone ściany zmieniają swoją przezierność za pomocą przycisku w iPadzie. Układ biura jest podzielony na 4 strefy: recepcja, część wspólna z biurami, dużą salą konferencyjną po środku i biurkami hot desk, oraz dwie części open space. Pomiędzy poszczególnymi strefami znajdują się miejsca odpoczynku, oraz duża kuchnia, która przenosi nas do lasu, gdzie możemy np. pobujać się na huśtawkach

mówi Joanna Olejniczak-Suchecka, dyrektor działu projektowego w firmie Torus.

W procesie przygotowania długoterminowej strategii najmu, wyboru lokalizacji oraz negocjowaniu warunków umowy Marine Harvest reprezentowali eksperci z firmy doradczej JLL.

Marine Harvest to kolejny inwestor z kraju nordyckiego, który rozwija się w Trójmieście. Lokalny rynek kusi międzynarodowy biznes przede wszystkim bogatą pulą talentów, a w przypadku kapitału skandynawskiego – również bliskością geograficzną, kulturową oraz doskonałą reputacją w oczach zagranicznych firm. Ważnym atutem jest też szeroka dostępność nowoczesnych budynków biurowych, czego przykładem jest kompleks biurowy Alchemia w Gdańsku

komentuje Marcin Faleńczyk, kierujący pracami trójmiejskiego biura JLL.

Argon, III etap Alchemii, Gdańsk.jpg

Diverse Consulting Group otwiera oddział w Gdańsku

Firma Diverse Consulting Group specjalizująca się w budowaniu zespołów na projekty IT otwiera nowe biuro w kompleksie Alchemia w Gdańsku. Na swoje potrzeby wynajęła blisko 300 mkw. w budynku Argon. Najemcę w procesie wyboru lokalizacji biura reprezentowała firma doradcza JLL.

PRO BALANCE, czyli dzień dziecka inaczej

Dzień dziecka nie musi być obchodzony tylko 1 czerwca... Postanowiliśmy to udowodnić i 10 lipca w budynku ARGON zorganizowaliśmy wyjątkowe, aktywne warsztaty dla dzieci. Była to okazja dla dorosłych do wspólnej zabawy ze swoimi pociechami i poznania przy tym wielu niezwykłych osób, których pasje i zainteresowania mogą być dla nich inspirujące. Tym samym, uczestnicy naszego wydarzenia przeżyli krótką, ale intensywną przygodę ze sportem i aktywnością.