W związku z rozwojem firma Vorwerk Polska poszukiwała większego biura od dotychczas zajmowanego w Gdańsku. Firma wybrała Argon na swoje Biuro Okręgowe ze względu na nowoczesne wyposażenie budynku, dobrą lokalizację i biznesowe otoczenie kompleksu Alchemia. Nowe biuro będzie miejscem spotkań i szkoleń przedstawicieli handlowych, zajmujących się sprzedażą bezpośrednią urządzenia Thermomix® oraz spotkań z klientami. Nowe biuro firmy w Gdańsku zostanie otwarte w połowie sierpnia 2018 roku.

Wyboru budynku zawsze dokonujemy pod kątem możliwości aranżacji wnętrza zgodnie z naszymi standardami. Wszystkie oddziały firmy przygotowane są według spójnego wzoru, dlatego tak istotna jest możliwość dostosowania przestrzeni do wymagań i potrzeb biura okręgowego

zaznacza Małgorzata Winiarska, kierownik ds. administracyjnych Vorwerk Polska.

Argon, III etap Alchemii,  Gdańsk_wejście do holu.jpg

Obecność firmy Vorwerk w Argonie potwierdza elastyczność naszej oferty. W Alchemii rozwijają się dzisiaj zarówno duże, jak i małe podmioty, polskie i międzynarodowe, ponadto działające w różnych branżach. Dla wszystkich najemców bardzo istotne są obecnie standardy jakościowe, co stanowi niewątpliwy wyróżnik Alchemii

mówi Marcin Piątkowski, dyrektor ds. komercjalizacji w firmie Torus.

Firma Vorwerk rozpoczęła swoją działalność w 1883 roku w Niemczech w Wuppertalu i tam znajduje się jej główna siedziba. Po ponad 130 latach istnienia, jest międzynarodowym przedsiębiorstwem obecnym w ponad 70 krajach, w tym w Australii, Chinach i USA. Podstawową działalnością firmy jest sprzedaż bezpośrednia wysokiej jakości sprzętu gospodarstwa domowego. Globalna grupa Vorwerk oferuje urządzenie kuchenne Thermomix®, odkurzacze Kobold, narzędzia Twercs, produkty Lux Asia Pacific oraz kosmetyki Jafra. Dywizjami Vorwerk są także AKF Bank, Vorwerk Carpets oraz Hectas Group. W Polsce Vorwerk obecny jest od 1995 roku, a jego główna siedziba mieści się we Wrocławiu. W ciągu 20 lat obecności urządzenia Thermomix® na polskim rynku na jego zakup zdecydowało się ponad pół miliona klientów. Obecnie w Polsce sprzedawany jest już czwarty model urządzenia – Thermomix® TM5.

Family-couple-20151028.jpg

Argon stanowi trzeci etap kompleksu biznesowego Alchemia, którego deweloperem jest firma Torus. Całkowita powierzchnia najmu budynku wynosi ponad 38 tys. mkw., w tym biura to 36 tys. mkw. Wśród jego najemców są m.in. takie marki, jak Lufthansa Systems Poland, Luxoft czy Grupa Wirtualna Polska. W części parterowej budynku funkcjonuje kilkanaście lokali handlowo-usługowych, w większości gastronomicznych, wśród których są zarówno marki sieciowe (np. Starbucks czy Gorąco Polecam Nowakowski), jak i autorskie koncepty (np. Enjoy Food&Life czy Aleee BySTRO). Obecnie w budowie jest czwarty etap Alchemii, budynek Neon, który dostarczy na rynek ponad 35 tys. mkw. powierzchni najmu, w tym blisko 33,5 tys. mkw. z przeznaczeniem na biura. Zakładany termin oddania budynku do użytku to przełom III i IV kwartału 2019 roku. Wszystkie budynki Alchemii certyfikowane są w systemie LEED na najwyższym poziomie, Platinum.

Officyna z wiechą

8 listopada zawisła wiecha nad biurowcem Officyna powstającym w gdańskiej dzielnicy Wrzeszcz, wyznaczając symboliczne osiągnięcie stanu surowego inwestycji. Budynek dostarczy na rynek ponad 5 tys. mkw. powierzchni najmu, w tym blisko 4,2 tys. mkw. z przeznaczeniem na biu
Nippon Seiki rozwija skrzydła w Gdańsku

Spółka Nippon Seiki (Europe) BV, będąca częścią jednego z wiodących na świecie dostawców w branży motoryzacyjnej, przenosi swoje lokalne biuro do budynku Argon w kompleksie Alchemia. Zajmie ono powierzchnię blisko 800 mkw. i zapewnić ma komfortowe warunki dla dalszego, dynamicznego rozwoju firmy w Gdańsku.
Ocean Network Express (ONE) rozwija centrum w Gdańsku

Japoński operator kontenerowy Ocean Network Express otworzył w Gdańsku Centralne Centrum Serwisowe. Nowe biuro o powierzchni blisko 1,5 tys. mkw. mieści się w budynku Argon w kompleksie Alchemia i pracuje w nim już 120 osób. W transakcji najmu pośredniczyła firma doradcza Cushman & Wakefield.
Alchemia po włosku

W budynku Argon w Gdańsku otwarto restaurację Pizza Pasta & Basta oferującą dania kuchni włoskiej. Jest to kolejny koncept gastronomiczny spółki Dobry Hotel funkcjonujący w Alchemii. Dopełnia on szeroką ofertę kulinarną kompleksu, którą tworzy już kilkanaście różnych lokali.