Alchemia po włosku

W budynku Argon w Gdańsku otwarto restaurację Pizza Pasta & Basta oferującą dania kuchni włoskiej. Jest to kolejny koncept gastronomiczny spółki Dobry Hotel funkcjonujący w Alchemii. Dopełnia on szeroką ofertę kulinarną kompleksu, którą tworzy już kilkanaście różnych lokali.

Z kucharzem po włosku

Pizza Pasta & Basta oferuje dania prawdziwej, włoskiej „roboty”, oparte o wysokiej jakości produkty z Italii. Szefem kuchni jest Włoch, a pomaga mu Polak, który wiele lat spędził we Włoszech, doskonale poznając tajniki tamtejszej kuchni.

Najważniejszy składnik - serce włoskich dań, czyli makaron, robiony jest na miejscu, na oczach klientów. Oferujemy szybkie i atrakcyjne cenowo dania lunchowe, odpowiadając na potrzeby pracowników okolicznych biurowców czy studentów pobliskiego kampusu UG. W karcie jest jednak znacznie więcej pozycji, które przyciągnąć mogą koneserów włoskiej kuchni

mówi Adrian Chyliński, manager sieci restauracji Dobry Hotel.

Pizza Pasta&Basta02.jpg

Lokal posiada 60 miejsc siedzących wewnątrz i 18 na zewnątrz. W ofercie znajdują się zarówno proste dania lunchowe jak również bardziej wyszukane włoskie potrawy, a także wino. Różnorodność oferty sprawia, że jest to dobre miejsce na spędzenie przerwy lunchowej, odbycia spotkania biznesowego, a także zrelaksowanie się po pracy czy spędzenie czasu wolnego w weekend w gronie rodziny lub przyjaciół. Wystrój to przyjemna w odbiorze aranżacja z wieloma włoskimi akcentami, częściowo ręcznie przygotowanymi. Na półkach ustawione są wykorzystywane w kuchni produkty, a także własne przetwory. Ścianę ozdabiają z kolei pozostające w temacie i kolorystyce Włoch durszlaki.

Jest w czym wybierać

Oprócz Pizza Pasta & Basta na parterze budynku Argonu funkcjonują także punkty popularnych w Polsce sieci, jak kawiarnia Starbucks, piekarnio-kawiarnia Gorąco Polecam Nowakowski czy restauracja Subway. Wielbiciele japońskiej kuchni mają do dyspozycji Sugoi Sushi, a koneserzy win odkrywają smaki w Alchemii Wina (w której można też skosztować dań włoskiej kuchni), a także Officyna (oferuje różnorodne dania przez cały dzień). Rozwinięciem gastronomicznej oferty Argonu jest ENJOY food&life (nowy punkt na mapie zdrowego żywienia w Trójmieście) oraz Aleee BySTRO (oferuje słodkie i wytrawne pączki, a także dania lunchowe). Kolejne lokale, Bistro Bazar Smaków oraz City Cafe, funkcjonują we wcześniejszych etapach Alchemii.