Gdańsk Business Run on WHEELS, czyli kółka na start!

W dniu 9 sierpnia 2018 r., na 7. piętrze budynku ARGON odbyła się konferencja prasowa Gdańsk Business Run on Wheeels. Konferencję otworzyła Agnieszka Pleti, prezes Fundacji Poland Business Run, która opowiedziała o misji fundacji, o specyfice sztafety firmowej, integrującej zespoły oraz o samej idei CSR-u, realizowanej na wielu płaszczyznach projektu: biegania, organizowania oraz wspierania.

Ciepłe słowa o słusznej idei angażowania się w tego typu event wypowiedział przedstawiciel Urzędu Miasta, pan Piotr Kowalczuk, zastępca Prezydenta Miasta Gdańska ds. Polityki Społecznej. Potwierdził, iż śledzi postępy zawodników, którzy reprezentować będą tego dnia Urząd i nie ukrywał, jak dumny jest z podjętej przez nich decyzji o wystartowaniu w biegu, gdyż jest ona odzwierciedleniem realizowanej misji odpowiedzialności społecznej.

Jako miasto pokazujemy konsekwentnie, że projekty, nie tylko społeczne, ale te które są prorozwojowe dla Gdańska, są możliwe, dlatego że są wśród nas osoby, które patrzą całkowicie innowacyjnie na rozwój, patrzą jako firmy, patrzą jako organizacja społeczna, a miasto ma być po prostu brokerem takich działań.

Piotr Kowalczuk, zastępca Prezydenta Miasta Gdańska

O trzyletniej współpracy z Poland Business Run wspomniał przedstawiciel sponsora głównego wydarzenia, firmy kurierskiej GLS Poland, Adam Fabianowski, Dyrektor Regionu North. Zapowiedział szereg atrakcji przygotowanych na firmowych stoiskach, w tzw. Strefie Kibica GLS.

Jako sponsor główny Poland Business Run będziemy robić to w czym czujemy się najlepiej. Zamierzamy dostarczać emocje, uśmiech, radość biegaczom oraz wszystkim obecnym tego dnia kibicom!

Adam Fabianowski, Dyrektor Regionu North

Na konferencję zaproszona została także pani Monika Truszkowska-Bednarek, prezes fundacji Integralia, która zadeklarowała wsparcie przy organizacji pilotażowej edycji biegu na kółkach GBR on WHEELS. Ergo Hestia jest firmą, która doskonale wie, jak ważna jest aktywizacja sportowa oraz zawodowa osób z niepełnosprawnościami, gdyż od 14 lat gromadzi w tym temacie cenne doświadczenie.

Z perspektywy pracodawcy kluczowe jest, by takie osoby traktować jak każdego innego pracownika. Benefity z zaangażowania osób niepełnosprawnych mogą być olbrzymie. Wspaniale działają na zespoły, w których pracują, tym bardziej, że wysoko stawiają poprzeczkę, również jeśli chodzi o rywalizację sportową.

Tegoroczny beneficjent GBR, Marek Wesołowski potwierdził, iż „sport hartuje ducha” i jest najlepszą rehabilitacją. Marek opowiedział o swojej przygodzie z koszykówką, o wspaniałej drużynie, która go na co dzień motywuje i zdradził jakie ma marzenia związane ze sportem w przyszłości - występ na paraolimpiadzie!
Zapraszamy do obejrzenia relacji video:  https://www.youtube.com/watch?v=fbdb3rtuwzA
Film zrealizowany dzięki uprzejmości Pracodawców Pomorza. Nagranie i montaż: Maciej Michniewski.
Blisko 40 km w wodzie, wpław, przez 8 jezior, przez 15 godzin - wywiad z Tadeuszem Czepukojciem

Tadeusz Czepukojć urodził się 20 października 1965 r. w Bartoszycach. Obecnie – od lat – mieszka i pracuje w Gdańsku. Jest szczęśliwym mężem i ojcem trójki wspaniałych dzieci. Jego życie to ciągły ruch – jest m.in. nauczycielem wychowania fizycznego, fizjoterapeutą, tren
Nieco starsi od nas i są z nami niemal od początku - APA Wojciechowski świętuje 25-lecie!

Jeden z naszych kluczowych partnerów, pracownia APA Wojciechowski z Warszawy ma już 25 lat! Z nami współpracuje już od kilkunastu, czyli niemal od początku istnienia firmy Torus. Nie wiemy ile nerwów kosztowało ich przygotowywanie dla nas kolejnych wersji projektów, ale
Ocean w Alchemii. Jak wygląda biuro japońskiego operatora kontenerowego?

Kilka miesięcy temu do grona najemców Alchemii dołączyła firma ONE (Ocean Network Express). Jest to japoński operator kontenerowy, którego znakiem rozpoznawczym jest magentowy kolor, obecny w logo i na wielu elementach typowych dla jego działalności. Nie inaczej wygląda biuro firmy. Nowoczesna powierzchnia (1,5 tys. mkw.) zaprojektowana została przez Katarzynę Lipka-Sidor z firmy Torus.
Pocztówki z wakacji, czyli mali artyści po raz drugi

W czasie ostatnich, wakacyjno-urlopowych miesięcy zorganizowaliśmy drugą edycję konkursu plastycznego dla dzieci Alchemików. W ostatni czwartek zaprosiliśmy autorów wszystkich prac do City Cafe, aby wręczyć im nagrody i wyeksponować szerzej dzieła, które do nas dotarły.