Marine Harvest Central Europe otworzyła biuro w ARGONIE

Marine Harvest światowy lider w hodowli i przetwórstwie łososia, oficjalnie otworzył biuro w kompleksie ALCHEMIA w Gdańsku. W budynku ARGON, na powierzchni blisko 2000 mkw. mieści się centrala europejskiego oddziału firmy i rozwijane jest centrum operacyjne. Najemcę w procesie wyboru lokalizacji reprezentowała firma doradcza JLL.

Marine Harvest Central Europe jest oddziałem norweskiej grupy Marine Harvest z siedzibą w Bergen w Norwegii. Firma specjalizuje się w hodowli i przetwórstwie łososia atlantyckiego i jest w tej kategorii niekwestionowanym liderem na świecie. Swoim klientom oferujem także szeroki wachlarz produktów z ryb i owoców morza. Obecnie jej wyroby można kupić na 70 rynkach, co czyni ją jedną z największych firm na świecie w tej branży. Inwestycja w nowe biuro firmy w Gdańsku jest elementem konsolidacji funkcji, a także podniesienia standardów jakościowych.

Ze względu na dynamiczny rozwój naszych struktur oraz nowe wyzwania dla biznesu potrzebowaliśmy nowej siedziby, która podkreśli rosnącą rolę polskiego zespołu w strukturach Marine Harvest. Jedna siedziba, w której lokujemy nasz główny biznes oraz centrum usług wsparcia będzie sprzyjać integracji zespołu oraz usprawniać procesy administracyjne i decyzyjne.

EMILIA SCHOMBURG, RZECZNIK PRASOWY MARINE HARVEST CENTRAL EUROPE

Zespół Marine Harvest pracujący w ARGONIE liczy obecnie blisko 150 osób. Jego głównym zadaniem jest zarządzanie rynkami w Niemczech, Austrii, Czechach, Słowacji, Szwecji, Szwajcarii, Włoszech i oczywiście w Polsce. Firma rozwija też w nowym biurze wewnętrzne centrum operacyjne, które świadczy usługi księgowe oraz IT na rzecz spółek grupy kapitałowej wchodzącej w skład Marine Harvest ASA. Łącznie zatrudnienie w nim znaleźć ma ponad 100 osób.

Bardzo się cieszymy, że tak znana i wiodąca w swojej branży firma zdecydowała się otworzyć biuro w Gdańsku, w ALCHEMII. Jesteśmy przekonani, że lokalizacja i nowe otoczenie sprzyjać będą dalszemu rozwojowi, zarówno na polskim, jak i zagranicznym rynku, a sam standard biura będzie wyznacznikiem jakości dla jeszcze wielu kolejnych projektów.

MARCIN PIĄTKOWSKI, DYREKTOR DS. KOMERCJALIZACJI W FIRMIE TORUS

Umowa podpisana została na okres 5 lat. W projekt aranżacji biura zaangażowany był dział projektowy firmy Torus. Głównym założeniem było stworzenie ciekawej, przytulnej, domowej i otwartej przestrzeni, która w eleganckim stylu nawiązuje do natury Skandynawii oraz wykorzystuje najnowsze technologie.
Marine Harvest, fot. Emi Karpowicz.png

Jednym z przykładów jest sala konferencyjna, której przeszklone ściany zmieniają swoją przezierność za pomocą przycisku w iPadzie. Układ biura jest podzielony na 4 strefy: recepcja, część wspólna z biurami, dużą salą konferencyjną po środku i biurkami hot desk, oraz dwie części open space. Pomiędzy poszczególnymi strefami znajdują się miejsca odpoczynku, oraz duża kuchnia, która przenosi nas do lasu, gdzie możemy np. pobujać się na huśtawkach.

JOANNA OLEJNICZAK-SUCHECKA, DYREKTOR DZIAŁU PROJEKTOWEGO W FIRMIE TORUS

W procesie przygotowania długoterminowej strategii najmu, wyboru lokalizacji oraz negocjowaniu warunków umowy Marine Harvest reprezentowali eksperci z firmy doradczej JLL.

Marine Harvest to kolejny inwestor z kraju nordyckiego, który rozwija się w Trójmieście. Lokalny rynek kusi międzynarodowy biznes przede wszystkim bogatą pulą talentów, a w przypadku kapitału skandynawskiego – również bliskością geograficzną, kulturową oraz doskonałą reputacją w oczach zagranicznych firm. Ważnym atutem jest też szeroka dostępność nowoczesnych budynków biurowych, czego przykładem jest kompleks biurowy ALCHEMIA w Gdańsku.

MARCIN FALEŃCZYK, KIERUJĄCY PRACAMI TRÓJMIEJSKIEGO BIURA JLL

Blisko 40 km w wodzie, wpław, przez 8 jezior, przez 15 godzin - wywiad z Tadeuszem Czepukojciem

Tadeusz Czepukojć urodził się 20 października 1965 r. w Bartoszycach. Obecnie – od lat – mieszka i pracuje w Gdańsku. Jest szczęśliwym mężem i ojcem trójki wspaniałych dzieci. Jego życie to ciągły ruch – jest m.in. nauczycielem wychowania fizycznego, fizjoterapeutą, tren
Nieco starsi od nas i są z nami niemal od początku - APA Wojciechowski świętuje 25-lecie!

Jeden z naszych kluczowych partnerów, pracownia APA Wojciechowski z Warszawy ma już 25 lat! Z nami współpracuje już od kilkunastu, czyli niemal od początku istnienia firmy Torus. Nie wiemy ile nerwów kosztowało ich przygotowywanie dla nas kolejnych wersji projektów, ale
Ocean w Alchemii. Jak wygląda biuro japońskiego operatora kontenerowego?

Kilka miesięcy temu do grona najemców Alchemii dołączyła firma ONE (Ocean Network Express). Jest to japoński operator kontenerowy, którego znakiem rozpoznawczym jest magentowy kolor, obecny w logo i na wielu elementach typowych dla jego działalności. Nie inaczej wygląda biuro firmy. Nowoczesna powierzchnia (1,5 tys. mkw.) zaprojektowana została przez Katarzynę Lipka-Sidor z firmy Torus.
Pocztówki z wakacji, czyli mali artyści po raz drugi

W czasie ostatnich, wakacyjno-urlopowych miesięcy zorganizowaliśmy drugą edycję konkursu plastycznego dla dzieci Alchemików. W ostatni czwartek zaprosiliśmy autorów wszystkich prac do City Cafe, aby wręczyć im nagrody i wyeksponować szerzej dzieła, które do nas dotarły.