Marine Harvest Central Europe otworzyła biuro w ARGONIE

Marine Harvest światowy lider w hodowli i przetwórstwie łososia, oficjalnie otworzył biuro w kompleksie ALCHEMIA w Gdańsku. W budynku ARGON, na powierzchni blisko 2000 mkw. mieści się centrala europejskiego oddziału firmy i rozwijane jest centrum operacyjne. Najemcę w procesie wyboru lokalizacji reprezentowała firma doradcza JLL.

Marine Harvest Central Europe jest oddziałem norweskiej grupy Marine Harvest z siedzibą w Bergen w Norwegii. Firma specjalizuje się w hodowli i przetwórstwie łososia atlantyckiego i jest w tej kategorii niekwestionowanym liderem na świecie. Swoim klientom oferujem także szeroki wachlarz produktów z ryb i owoców morza. Obecnie jej wyroby można kupić na 70 rynkach, co czyni ją jedną z największych firm na świecie w tej branży. Inwestycja w nowe biuro firmy w Gdańsku jest elementem konsolidacji funkcji, a także podniesienia standardów jakościowych.

Ze względu na dynamiczny rozwój naszych struktur oraz nowe wyzwania dla biznesu potrzebowaliśmy nowej siedziby, która podkreśli rosnącą rolę polskiego zespołu w strukturach Marine Harvest. Jedna siedziba, w której lokujemy nasz główny biznes oraz centrum usług wsparcia będzie sprzyjać integracji zespołu oraz usprawniać procesy administracyjne i decyzyjne.

EMILIA SCHOMBURG, RZECZNIK PRASOWY MARINE HARVEST CENTRAL EUROPE

Zespół Marine Harvest pracujący w ARGONIE liczy obecnie blisko 150 osób. Jego głównym zadaniem jest zarządzanie rynkami w Niemczech, Austrii, Czechach, Słowacji, Szwecji, Szwajcarii, Włoszech i oczywiście w Polsce. Firma rozwija też w nowym biurze wewnętrzne centrum operacyjne, które świadczy usługi księgowe oraz IT na rzecz spółek grupy kapitałowej wchodzącej w skład Marine Harvest ASA. Łącznie zatrudnienie w nim znaleźć ma ponad 100 osób.

Bardzo się cieszymy, że tak znana i wiodąca w swojej branży firma zdecydowała się otworzyć biuro w Gdańsku, w ALCHEMII. Jesteśmy przekonani, że lokalizacja i nowe otoczenie sprzyjać będą dalszemu rozwojowi, zarówno na polskim, jak i zagranicznym rynku, a sam standard biura będzie wyznacznikiem jakości dla jeszcze wielu kolejnych projektów.

MARCIN PIĄTKOWSKI, DYREKTOR DS. KOMERCJALIZACJI W FIRMIE TORUS

Umowa podpisana została na okres 5 lat. W projekt aranżacji biura zaangażowany był dział projektowy firmy Torus. Głównym założeniem było stworzenie ciekawej, przytulnej, domowej i otwartej przestrzeni, która w eleganckim stylu nawiązuje do natury Skandynawii oraz wykorzystuje najnowsze technologie.
Marine Harvest, fot. Emi Karpowicz.png

Jednym z przykładów jest sala konferencyjna, której przeszklone ściany zmieniają swoją przezierność za pomocą przycisku w iPadzie. Układ biura jest podzielony na 4 strefy: recepcja, część wspólna z biurami, dużą salą konferencyjną po środku i biurkami hot desk, oraz dwie części open space. Pomiędzy poszczególnymi strefami znajdują się miejsca odpoczynku, oraz duża kuchnia, która przenosi nas do lasu, gdzie możemy np. pobujać się na huśtawkach.

JOANNA OLEJNICZAK-SUCHECKA, DYREKTOR DZIAŁU PROJEKTOWEGO W FIRMIE TORUS

W procesie przygotowania długoterminowej strategii najmu, wyboru lokalizacji oraz negocjowaniu warunków umowy Marine Harvest reprezentowali eksperci z firmy doradczej JLL.

Marine Harvest to kolejny inwestor z kraju nordyckiego, który rozwija się w Trójmieście. Lokalny rynek kusi międzynarodowy biznes przede wszystkim bogatą pulą talentów, a w przypadku kapitału skandynawskiego – również bliskością geograficzną, kulturową oraz doskonałą reputacją w oczach zagranicznych firm. Ważnym atutem jest też szeroka dostępność nowoczesnych budynków biurowych, czego przykładem jest kompleks biurowy ALCHEMIA w Gdańsku.

MARCIN FALEŃCZYK, KIERUJĄCY PRACAMI TRÓJMIEJSKIEGO BIURA JLL

TORUSowe SQUADY na Gdańsk Business Run 2018

Blisko 1500 biegaczy i prawie 300 firmowych sztafet zameldowało się 2 września na starcie kolejnej edycji Gdańsk Business Run, a wśród nich 3 TORUSOWE SQUADY. Rywalizacja była zacięta, ale ważniejszy od miejsc był wspólny, charytatywny cel imprezy. Jak podają organizatorzy, z samych opłat startowych udało się łącznie zebrać blisko 110 tysięcy złotych, które trafią do beneficjentów tegorocznej edycji GBR. Torus był także jednym z organizatorów wydarzenia.
Gdańsk Business Run on WHEELS, czyli kółka na start!

W dniu 9 sierpnia 2018 r., na 7. piętrze budynku ARGON odbyła się konferencja prasowa Gdańsk Business Run on Wheeels. Konferencję otworzyła Agnieszka Pleti, prezes Fundacji Poland Business Run, która opowiedziała o misji fundacji, o specyfice sztafety firmowej, integrującej zespoły oraz o samej idei CSR-u, realizowanej na wielu płaszczyznach projektu: biegania, organizowania oraz wspierania.
TORUSOWE teamy jadą na Mistrzowstwa Polski w Siatkówce Plażowej

Dwa żeńskie zespoły siatkarskie wspierane przez TORUSA zakwalifikowały się do występu w Mistrzostwach Polski w Siatkówce Plażowej. Pary Świstek/Słonecka oraz Saad/Wawrzyńczyk z powodzeniem rywalizowały w 9 turniejach stanowiących kwalifikacje, a druga z par kilkakrotnie pokonywała w nich zespoły kadrowe. Medalowe apetyty krajowego czempionatu zaspokoić będą mogły już niedługo. Tegoroczny turniej finałowy odbędzie się w Krakowie na przełomie sierpnia i września. Zapowiada się zacięta rywalizacja.
Poznaj Alchemię od KUCHNI!

Kompleks biznesowy Alchemia to nie tylko nowoczesna przestrzeń biurowa, ale także bogata oferta usługowo-handlowa, z dominacją gastronomii.