Ocean Network Express (ONE) rozwija centrum w Gdańsku

Japoński operator kontenerowy Ocean Network Express otworzył w Gdańsku Centralne Centrum Serwisowe. Nowe biuro o powierzchni blisko 1,5 tys. mkw. mieści się w budynku Argon w kompleksie Alchemia i pracuje w nim już 120 osób. W transakcji najmu pośredniczyła firma doradcza Cushman & Wakefield.

Wybór Gdańska na lokalizację naszego centrum nie był przypadkowy. Na trójmiejskim rynku jest wielu specjalistów w zakresie logistyki i spedycji, którzy są w stanie zapewnić wysoki poziom usług, jaki gwarantujemy naszym klientom. Na miejsce naszego biura wybraliśmy budynek Argon w kompleksie Alchemia ze względu na najwyższy standard biurowy

powiedział Reiner Zimbalski, Dyrektor Centralnego Centrum Serwisowego ONE w Gdańsku.

Otwarcie gdańskiego centrum jest częścią procesu integracji przewozów kontenerowych trzech japońskich operatorów - 'K' Line, MOL and NYK tworzących Ocean Network Express. Holding został powołany do życia w Japonii, a równolegle w Singapurze rozpoczęła działalność spółka zarządzająca działalnością biznesową. Regionalne biura utworzono w Hong Kongu, Singapurze, Wielkiej Brytanii, USA i Brazylii. Działalność operacyjną pod marką ONE firma rozpoczęła w kwietniu tego roku. Centralne Centrum Serwisowe działające w Gdańsku stanowi kluczowy element struktury operacyjnej i jest odpowiedzialne za operacje portowe, usługi zarządzania kontenerami oraz utrzymanie i naprawy (M&R) w Europie.

ONE, oficjalne otwarcie biura w budynku Argon 02.jpg

Poprzez udoskonalenie kluczowych elementów transportu kontenerowego chcemy realizować nowe usługi, poprawiając wydajność naszej sieci. Jako firma powstaliśmy, aby inicjować nowe praktyki w branży oraz kształtować marzenia i możliwości. Łączymy oceany i kontynenty różnymi trasami i dbamy o jakość niezawodnych usług transportowych

dodał Reiner Zimbalski, Dyrektor Centralnego Centrum Serwisowego ONE w Gdańsku.

Nowe biuro ONE mieści się na VI piętrze budynku Argon i ma powierzchnię blisko 1,5 tys. mkw. Umowa z deweloperem obiektu, firmą Torus, podpisana została na okres 5 lat.

Argon, III etap Alchemii, w tle powstający budynek Neon oraz wcześniejsze etapy inwestycji.jpg

Ocean Network Express jest kolejną, globalną firmą z branży TSL, która dostrzegła potencjał Gdańska, zarówno lokalizacyjny, jak i kompetencyjny. Cieszę się również, że budynek Argon wpisał się w wysokie standardy firmy w zakresie tworzonego miejsca pracy

powiedział Marcin Piątkowski, dyrektor ds. komercjalizacji w firmie Torus.

Łączna pojemność floty kontenerowców ONE – 1 440 000 TEU, umożliwia mu działalność w ponad 100 krajach, w tym w około 200 najważniejszych portach całego świata.

ONE, oficjalne otwarcie biura w budynku Argon 03.jpg
---
ONE, będąc wyrazem pasji i konkretnej filozofii, łączy w sobie najlepsze praktyki 3 wiodących japońskich armatorów i stawia sobie za cel otwarcie zupełnie nowego etapu w transporcie kontenerowym. Dzięki najbardziej efektywnemu transportowi kontenerów na świecie, firma chce wspierać sukces swoich partnerów biznesowych i dzięki temu wzbogacać życie, społeczeństwo i świat. W każdym nowym wyzwaniu jest tylko jedna droga do osiągnięcia celu, a wszystkie szlaki prowadzą do ONE.

Argon stanowi trzeci etap kompleksu biznesowego Alchemia, którego deweloperem jest firma Torus. Całkowita powierzchnia najmu budynku wynosi ponad 38 tys. mkw., w tym biura to 36 tys. mkw. W części parterowej budynku funkcjonuje kilkanaście lokali handlowo-usługowych, w większości gastronomicznych. Obecnie w budowie jest czwarty etap Alchemii, budynek Neon, który dostarczy na rynek ponad 35 tys. mkw. powierzchni najmu, w tym blisko 33,5 tys. mkw. z przeznaczeniem na biura. Zakładany termin oddania budynku do użytku to przełom III i IV kwartału 2019 roku. Wszystkie budynki Alchemii certyfikowane są w systemie LEED na najwyższym poziomie, Platinum. Projektantem całego kompleksu Alchemia jest pracownia APA Wojciechowski z Warszawy. Za przeprowadzanie procesu LEED odpowiada Architects&Consultants/AVA Agnes Vorbrodt&Associates

Nippon Seiki rozwija skrzydła w Gdańsku

Spółka Nippon Seiki (Europe) BV, będąca częścią jednego z wiodących na świecie dostawców w branży motoryzacyjnej, przenosi swoje lokalne biuro do budynku Argon w kompleksie Alchemia. Zajmie ono powierzchnię blisko 800 mkw. i zapewnić ma komfortowe warunki dla dalszego, dynamicznego rozwoju firmy w Gdańsku.
Alchemia po włosku

W budynku Argon w Gdańsku otwarto restaurację Pizza Pasta & Basta oferującą dania kuchni włoskiej. Jest to kolejny koncept gastronomiczny spółki Dobry Hotel funkcjonujący w Alchemii. Dopełnia on szeroką ofertę kulinarną kompleksu, którą tworzy już kilkanaście różnych lokali.