Argon do usług

Cześć usługowo-handlowa trzeciego etapu kompleksu Alchemia w Gdańsku już niedługo zapełni się najemcami. Na parterze budynku Argon, na łącznej powierzchni blisko 1700 mkw. funkcjonować będzie 11 różnych podmiotów. Diametralnie zwiększy się oferta gastronomiczna całego kompleksu.

Kończymy komercjalizację części usługowo-handlowej znajdującej się na parterze budynku Argon. Funkcjonować będzie tam 11 różnych podmiotów, zarówno popularne marki, jak i autorskie koncepty gastronomiczne, dzięki czemu znacznie poszerzona zostanie oferta w tym zakresie. Jej uzupełnieniem będą punkt handlowy i placówka banku

Marcin Piątkowski, dyrektor ds. komercjalizacji w firmie Torus.

Duży wybór i pasaż

Na parterze Argonu funkcjonować będą punkty popularnych w Polsce sieci, jak kawiarnia Starbucks, piekarnio-kawiarnia Gorąco Polecam Nowakowski czy restauracja Subway. Nie zabraknie też nowych marek. Wielbiciele sushi będą się mogli spotykać w Sugoi Sushi, a koneserzy win odkrywać smaki w Alchemii Wina (są to nowe marki właścicieli salonu fryzjersko-kosmetycznego Atelier de Beaute, który w ubiegłym roku otworzył się w Alchemii). Z kolei uwagę fanów włoskich przysmaków zwróci z pewnością Pizza Pasta&Basta.

alchemia_gdansk_wizualizacja_iii_etapu_pasaz-1.jpg

Pizza Pasta&Basta opierać się będzie na makaronie własnej produkcji przygotowywanym na miejscu. Dodatkowo w lokalu serwować będziemy pizzę oraz lasagne, a prace kuchni nadzorować będzie Włoch. Od poniedziałku do piątku menu będzie ustandaryzowane. W weekend natomiast dania przygotowywane będą na zamówienie. Argon to świetna lokalizacja na tego typu punkt, co przy konkurencyjnych cenach powinno nam zapewnić duże zainteresowanie klientów

Leszek Mięczkowski, twórca konceptu Pizza Pasta&Basta i założyciel grupy Dobry Hotel.

Rozwinięciem gastronomicznej oferty Argonu będzie ENJOY food&life, nowy punkt na mapie zdrowego żywienia w Trójmieście. W ofercie będą m.in. śniadania z wypiekami robionymi na miejscu, soki wyciskane metodą cold press i posiłki lunchowe – sycące zupy, pyszne sałaty oraz ciepłe michy z kombinacją kasz i warzyw. Można też będzie zamówić tam zbilansowane posiłki na cały dzień.

Inspiracją do stworzenia tego miejsca były holenderska sieć zupiarni oraz odkryty w Kalifornii bar sałatkowy. Na bazie podróży po świecie powstał pomysł na lokal, w którym będzie można zjeść zdrowo, smacznie i w oparciu o lokalne produkty. Wszyscy, którzy jedzą świadomie i starannie dobierają składniki na pewno znajdą tu coś dla siebie. Jedzenie jest naszym paliwem, my chcemy zapewniać energię w najlepszej postaci, ale też zdrowie i świetne samopoczucie. O takim lokalu i w tym właśnie miejscu myślałam od dawna, jeszcze zanim budynek zaczął powstawać. Jest to więc realizacja marzeń, które kiełkowały przez długi czas

Ewelina Sasin, która stworzyła i rozwija koncept ENJOY food&life.

Niebawem ogłoszone zostaną jeszcze dwa podmioty gastronomiczne, które znajdą się w Argonie. Dopełnieniem oferty będzie placówka sieci sklepów Żabka oraz oddział banku ING (najemca także części biurowej). Różnorodne lokale usługowo-handlowe kreować mają życie pasażu (między III i planowanym IV etapem Alchemii), w którym znajdą się też elementy małej architektury. Pierwsze punkty otwarte zostaną już we wrześniu, bezpośrednio po uzyskaniu pozwolenia na użytkowanie budynku. W kolejnych miesiącach (aż do początku 2018 roku) otwierane będą następne.

alchemia_gdansk_czerwiec_2017.jpg

Komplementarność usług

Usługi pojawiały się także we wcześniejszych etapach Alchemii, z wyraźną jednak dominacją tych o charakterze rekreacyjno-sportowym. W ramach pierwszego etapu (na powierzchni 4700 mkw.) uruchomione zostało największe w Trójmieście, ogólnodostępne centrum rekreacyjno-sportowe, w ramach którego funkcjonują m.in. kompleks basenów z saunami (Aquastacja), siłownia i klub fitness (Tiger GYM) oraz hala sportowa (Sportstacja). Obiekty te cieszą się ogromną popularnością, zarówno wśród firm i ich pracowników, jak również mieszkańców Trójmiasta. Ponadto powstały też kawiarnia oraz dwupoziomowe bistro pełniące w ciągu dnia funkcję kantyny. W ramach II etapu Alchemii otwarto natomiast salon fryzjersko-kosmetyczny (Atelier de Beaute) oraz kawiarnię (City Cafe). Argon, trzeci etap Alchemii jest najbardziej prestiżowo ulokowanym budynkiem kompleksu, przy skrzyżowaniu al. Grunwaldzkiej (głównej arterii Trójmiasta) z ul. Kołobrzeską. Posiada 14 kondygnacji nadziemnych i kształt litery H, a jego łączna powierzchnia do wynajęcia (GLA) to blisko 39 tys. mkw., przy powierzchni typowej kondygnacji biurowej aż 3 tys. mkw. Oddanie obiektu do użytku planowane jest na wrzesień 2017 roku, co oznacza dwumiesięczne przyspieszenie w realizacji inwestycji względem pierwotnych założeń.

Biurowe pre-lease’y dominują w regionach

Według danych firmy doradczej Jones Lang LaSalle w całym 2016 roku umowy typu pre-lease stanowiły 38% łącznego popytu na powierzchnię biurową w Polsce, natomiast w I kwartale 2017 roku było to 29%. Udział przednajmu jest wyraźnie większy w regionach, gdzie dostępność powierzchni jest znacznie mniejsza, niż w Warszawie. Choć umowy te są już powszechnie stosowane warto pamiętać o ryzykach.