Z żakami o biurach w ARGONIE

22 maja na 7 piętrze budynku ARGON odbyło się spotkanie z przedstawicielami Koła Naukowego Przedsiębiorczości START-UP działającego przy Uniwersytecie Gdańskim. Jego celem było przybliżenie studentom charakterystyki rynku biurowego w Trójmieście, a także procesu wyboru nowoczesnej powierzchni biurowej. W rolę prelegentów wcielili się przedstawiciele firmy doradczej Colliers International Poland oraz Grupy Wirtualna Polska, mającej swoją siedzibę w budynku Argon.

Jaki jest potencjał rozwoju rynku nieruchomości biurowych w Trójmieście? Co wpływa na wybór lokalizacji siedziby? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań uzyskali uczestnicy warsztatów, które odbyły się w ARGONIE. Przedstawiciel Colliers International opowiedział najpierw czym zajmuje się jego firma. Następnie przybliżył rynek biurowy w Trójmieście – jak wygląda podaż, popyt, jakie są stawki czynszów i ile się buduje. Porównał też Trójmiasto z innymi aglomeracjami w kraju. Przedstawił też A-klasowe budynku biurowe – w budowie (m.in. NEON, czwarty etap ALCHEMII czy Officyna) oraz planowane. Na koniec opowiedział jak wygląda proces reprezentowania najemcy i z jakich narzędzi można przy tym korzystać. Reprezentant Grupy Wirtualna Polska, najemcy budynku ARGON, przybliżył z kolei charakterystykę biznesu całej Grupy WP, a także to, jakimi wartościami kieruje się firma w swojej działalności. Następnie opowiedział o licznych funkcjonalnościach biura firmy w ARGONIE. Dzięki zastosowanym w projekcie rozwiązaniom, pracownicy czują się w biurze komfortowo i mogą efektywnie pracować i współpracować, korzystając z różnorodnych stref.

PRO BALANCE, czyli dzień dziecka inaczej

Dzień dziecka nie musi być obchodzony tylko 1 czerwca... Postanowiliśmy to udowodnić i 10 lipca w budynku ARGON zorganizowaliśmy wyjątkowe, aktywne warsztaty dla dzieci. Była to okazja dla dorosłych do wspólnej zabawy ze swoimi pociechami i poznania przy tym wielu niezwykłych osób, których pasje i zainteresowania mogą być dla nich inspirujące. Tym samym, uczestnicy naszego wydarzenia przeżyli krótką, ale intensywną przygodę ze sportem i aktywnością.
Co robią pszczoły w ALCHEMII?

Na dachu budynku ARGON stanęły niedawno cztery prawdziwe ule, które zasiedliły jeszcze prawdziwsze pszczoły. Projekt „TORUS Beezzz” został zainicjowany przez nas, ale już teraz przyłączają się do niego kolejne firmy.
Operacja RH w ALCHEMII

Krwi nie da się wyprodukować!
Kamień węgielny pod biurowiec OFFICYNA w Gdańsku Wrzeszczu - wmurowany

W dniu 20 czerwca wmurowano kamień węgielny pod budowę I etapu biurowca OFFICYNA, powstającego w gdańskiej dzielnicy Wrzeszcz. Obiekt dostarczy na rynek 5,2 tys. mkw. powierzchni najmu, w tym blisko 4,2 tys. mkw. z przeznaczeniem na biura. Planowany termin oddania do użytku to III kwartał 2019 roku. Łącznie w ramach dwóch etapów inwestycji powstanie docelowo 11 tys. mkw. powierzchni najmu, w tym ponad 9 tys. mkw. biurowej.

Diverse Consulting Group otwiera oddział w Gdańsku

Firma Diverse Consulting Group specjalizująca się w budowaniu zespołów na projekty IT otwiera nowe biuro w kompleksie Alchemia w Gdańsku. Na swoje potrzeby wynajęła blisko 300 mkw. w budynku Argon. Najemcę w procesie wyboru lokalizacji biura reprezentowała firma doradcza JLL.