DOR_0040.jpg
DOR_0064.jpg

Officyna stanowi kolejny element rozwoju al. Grunwaldzkiej w Gdańsku, jako głównej ulicy biznesowej, przy której lokowane są liczne obiekty handlowe i biurowe. Wierzę, że biurowiec ten zyska uznanie najemców, ich pracowników, a także okolicznych mieszkańców, da też kolejny impuls odradzającej się dzielnicy, która ma jeszcze duży potencjał inwestycyjny

mówi Sławomir Gajewski, prezes spółki Torus będącej deweloperem Officyny.

DOR_0065.jpg
DOR_0066.jpg

Dwa etapy, jedna Officyna

Officyna to dwa nowoczesne, połączone ze sobą budynki biurowe, które powstają w dynamicznie rewitalizującej się dzielnicy Wrzeszcz. Łącznie dostarczą one na rynek ponad 11 tys. mkw. powierzchni najmu, w tym ponad 9 tys. mkw. powierzchni biurowej. Inwestycja certyfikowana jest w systemie LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). Obecnie posiada precertyfikat LEED na poziomie Gold, potwierdzając tym samym zastosowanie rozwiązań przyjaznych dla człowieka oraz technologii ograniczających zużycie energii i wody, emisji gazów cieplarnianych, a także ilości produkowanych odpadów. I etap inwestycji to budynek biurowo-usługowy zlokalizowany przy al. Grunwaldzkiej 50, posiadający jedną kondygnację podziemną i 5 nadziemnych. Architektonicznie obiekt wpisywać będzie się w pierzeję al. Grunwaldzkiej, stanowiąc kontynuację otoczenia istniejącej zabudowy. Na parterze zaprojektowano lokale usługowe dostępne niezależnie od strony alei oraz z holu budynku. Na wyższych kondygnacjach znajdą się pomieszczenia biurowe, z charakterystycznym tarasem na IV piętrze. I etap dostarczy ponad 5,2 tys. mkw. powierzchni najmu, w tym blisko 4,2 tys. mkw. z przeznaczeniem na biura oraz blisko 900 mkw. na działalność handlowo-usługową. W ramach inwestycji powstanie infrastruktura parkingowa, w tym garaż podziemny. Ponadto budynki posiadać będą infrastrukturę dedykowaną rowerzystom (szatnie i miejsca postojowe dla rowerów). W ramach II etapu (w głębi działki) powstanie budynek biurowy czterokondygnacyjny z garażem podziemnym, o nieco większej powierzchni najmu.

DOR_0115.jpg
DOR_0192.jpg

Impuls dla Wrzeszcza

Według danych firmy doradczej Jones Lang LaSalle podaż nowoczesnej powierzchni biurowej w Trójmieście (dane za IQ 2018) wynosi 743,5 tys. mkw., z czego na Gdańsk przypada 553,6 tys. mkw. (blisko 75%). Rozkładając to na dzielnice, w Gdańsku zdecydowanym liderem jest Oliwa, w której zlokalizowane jest blisko 42% powierzchni biurowej. Drugi w kolejności jest Wrzeszcz (blisko 16%), na trzecim miejscu plasuje się Śródmieście (nieco ponad 14%), a czwarte jest Rębiechowo (8%). Biurowiec Officyna (I etap) powstaje w miejscu, w którym kiedyś mieściła się siedziba firmy Chemia, a na jej parterze działała hurtownia materiałów budowlanych. Inwestycja stanowi więc kolejny element szerokiej rewitalizacji dzielnicy Wrzeszcz i jej odkrywania „na nowo”, poprzez nowoczesne i spójne z istniejącą zabudową zagospodarowanie terenu. Officyna z pewnością pozytywnie wpłynie na jej dalszy rozwój, podnosząc rangę tego miejsca i zachęcając do kolejnych inwestycji w tej części Gdańska. Projekt inwestycji przygotowała pracownia APA Wojciechowski z Warszawy. Konsultantem ds. LEED jest VvS | Architects & Consultants.

DOR_0243.jpg
wizualizacja inwestycji we Wrzeszczu_widok dzienny.jpg
wizualizacja inwestycji we Wrzeszczu_widok nocny.jpg
Officyna z wiechą

8 listopada zawisła wiecha nad biurowcem Officyna powstającym w gdańskiej dzielnicy Wrzeszcz, wyznaczając symboliczne osiągnięcie stanu surowego inwestycji. Budynek dostarczy na rynek ponad 5 tys. mkw. powierzchni najmu, w tym blisko 4,2 tys. mkw. z przeznaczeniem na biu
Nippon Seiki rozwija skrzydła w Gdańsku

Spółka Nippon Seiki (Europe) BV, będąca częścią jednego z wiodących na świecie dostawców w branży motoryzacyjnej, przenosi swoje lokalne biuro do budynku Argon w kompleksie Alchemia. Zajmie ono powierzchnię blisko 800 mkw. i zapewnić ma komfortowe warunki dla dalszego, dynamicznego rozwoju firmy w Gdańsku.
Ocean Network Express (ONE) rozwija centrum w Gdańsku

Japoński operator kontenerowy Ocean Network Express otworzył w Gdańsku Centralne Centrum Serwisowe. Nowe biuro o powierzchni blisko 1,5 tys. mkw. mieści się w budynku Argon w kompleksie Alchemia i pracuje w nim już 120 osób. W transakcji najmu pośredniczyła firma doradcza Cushman & Wakefield.
Alchemia po włosku

W budynku Argon w Gdańsku otwarto restaurację Pizza Pasta & Basta oferującą dania kuchni włoskiej. Jest to kolejny koncept gastronomiczny spółki Dobry Hotel funkcjonujący w Alchemii. Dopełnia on szeroką ofertę kulinarną kompleksu, którą tworzy już kilkanaście różnych lokali.